Ostatní
Odvolání výboru,vč,předsedy
Prosím,sdělí mi zde někdo zásadní důvody,které vedou k odvolání členů výboru,vč.předsedy? Stávající situace v našem domě je následující.Jsem jedním z nespokojených vlastníků,který má výhrady vůči předsedovi,který má navíc titul JUDr.Kolega zde již o něčem psal. Takže jej zde doplňuji.I přes veškerá upozornění na fakta,která tento pán nebere úmyslně na vědomí,jen dokazuje,že on je ten,který má právo rozhodovat, kdo bude mít a kdo nebude mít klíče od společných prostor! Vyměnil u třech místností vložky v zámcích, takže klíče,které mají vlastníci,jsou k ničemu.Nikdo se nedostane do prádelny,dílny(býv.akumulátorovna),komory za výtahem,kde máme naše soukr.nářadí a barvy. Tenhle jedinec ve funkci předsedy mj.zfalšoval zápis z jednání Shromáždění,kdy napsal jasné nepravdy,které se týkaly odměn pro členy výboru
Úrok z prodlení za neuhrazenou zálohu
Dobrý den, je oprávněné požadovat zákonný úrok z prodlení za neuhrazené zálohy (cca 6000Kč) v r.2018, když tato částka (neuhrazená záloha) není nedoplatkem, ale i přes neuhrazené 2 zálohy na konci roku, vznikl přeplatek za služby cca 60Kč? Přesto má SVJ nárok požadovat „úrok z prodlení“ za nezaplacené zálohy, které byly předepsány nad rámec předpokládaných a teď již i skutečných nákladů?
P.S.: O snížení záloh bylo loni včas požádáno, ale výbor zamítl bez řádného odůvodnění.
Změna užívání společných prostor - hlasování
Dobrý den. Prosím, dovolil bych se zde obrátit na zdejší informátory s následujícím dotazem. Musí se změna užívání společných prostor nahlásit výboru,aby tato záležitost mohla být projednána na schůzi a změna ve využívání mohla být schválena? V případě,že výbor návrh do programu nezařadí,lze v tomto případě v rámci diskuze o tom hlasovat na schůzi? Případně kolik % vlastníků musí schválit navrženou změnu v užívání? V § 1129/1 NOZ jsem našel v textu,že souhlas dává 2/3 většina.Lze to chápat tak, že jde o 2/3 všech, nebo jde o 2/3 přítomných vlastníků na schůzi? Děkuji za odpověď.
Přeplatky
Dobrý den mám dotaz.Může SVJ Nobis snížit zálohy bez mého souhlasu?Vzhledem k tomu že nám zateplovali bytovku a zima nebyla tak tuhá a dlouhá,měla jsem velký přeplatek za teplo i na tuv.Přeplatek mi byl vrácen v plné výši,ale za 5 měsíců mi přišel nový výpočtivý list se sníženýma zálohama minimálně o 600 KČ za měsíc,když jsem na SVJ volala a chtěla jsem zálohy ponechat,paní mi řekla že je neadekvátní abych brala tak vysoké přeplatky a že mi nic navyšovat nebude a víc se semnou nebavila.Mohu proti tomu něco dělat?
NOZ § 1208
Já jsem možná zaspala, ale nyní jsem zjistila, že je od 24.1.2019 upraven OZ § 1208. Již tam není, že shromáždění odhlasuje úvěr, včetně podmínek úvěru. Víte o tom něco bližšího. Dali to zákonodárci jinam? Děkuji za odpověď Ajša
https://business.center.cz/…sky-zakonik/
- udělování předchozího souhlasu
1.o členství společenství vlastníků v právnické osobě působící v oblasti bydlení, 2.o změně účelu užívání domu nebo bytu, 3.o změně podlahové plochy bytu, 4.o úplném nebo částečném sloučení nebo rozdělení jednotek,
vrácení příjmu z pronájmu společných prostor
Dobrý den,trochu zmatečně, nevím jak to napsat: je vidět, že i ostatní SV mají podobný problém jako my. Naše shromáždění 8.3.také odsouhlasilo většinou přítomných, že příjem za pronájem společných prostor za rok 2017 a 2018 se převede do příspěvku na správu domu – FO.Tak zní usnesení. Proti hlasovalo pouze 8.2%přítomných. Protože toto usnesení je neplatné, je v rozporu se zákonem, příjem z pronájmu SP patří vlastníkům, tudíž jakoby nebylo od samého počátku, ale tomu pí. účetní správce a náš výbor nerozumí. Navíc jsem v účetních dokladech u správce (výbor je nemá)vůbec nenašel jak byla příjmová částka zaúčtovaná, nikde není, takže to vypadá, že účetní nedělá účetní zápisy v den, kdy platba přijde atd.Vedení účetnictví je neprůkazné, což je jiný problém.
roční přeplatek služeb
Komu má správce našeho SVJ, nebo já, jako jeho předseda, zaslat, nebo předat přeplatek za roční vyúčtování služeb, s ohledem na to, kdo byt vlastní, kdo ho užívá a kdo z něj platí na účet SVJ, aby to bylo právně OK.
Uživatelům bytových jednotek, kteří jsou dle aktuálního výpisu z KN zároveň i jejich majiteli, je doposud přeplatek zasílán na účet, ze kterého jsou zálohy na služby, včetně ostatních položek předpisu plateb hrazeny. A nebo jim přeplatky předávám osobně keš.
U těch uživatelů bytových jednotek, kteří nejsou jejich majiteli se
SČMBD připravuje zákon o správcovství bytových domů
Aby bylo všem jasné pozadí tohoto článku https://www.idnes.cz/…konomika_rts a zejména věta „Začíná velmi rychle narůstat počet společenství vlastníků, která nemají vlastní statutární orgány, protože to lidé nechtějí dělat…“
SČMBD připravuje zákon o správcích domů, jako mají na Slovensku, který má ze správcovství učinit buď koncesovanou živnost, nebo bude existovat seznam správců, do kterého se bude muset každý správce zapsat – podstatnější bude, že každé SVJ bude povinně spravováno tímto tzv. profesionálním správcem ze seznamu správců, který povede MMR (na Slovensku tato povinnost existuje ze zákona).
Smlouvy a výpovědi SVJ
Dobrý den, chci se zeptat zdali SVJ může vlastnit nebytové prostory a brát za nebytový prostor měsíční nájem. Děkuji
Kontaktní email výboru - předseda nedal přístup ostatním členům
Dobrý den,
jsem členem výboru SVJ. Předseda používá „svoji“ emailovou adresu, která má název jako dům a tím pádem si spousta dodavatelů a dalších subjektů myslí, že se jedná o oficiální emailovou schránku výboru. Bohužel tomu tak není, protože předseda nedal zbytku výboru do schránky přístup. Díky tomu máme vytvořený ještě jiný email, který je dostupný pro celý výbor, ale ne všechno do tohoto emailu logicky přijde.
Můj dotaz tedy je – jakým způsobem donutit předsedu k zpřístupnění této schránky? Lidská domluva nefunguje. Jaké nástroje tedy existují? Mám se obrátit přímo na hostingovou společnost? Když odmítnou, co se dá poté udělat?

Poslední komentáře