Ostatní
úhrada za hubení štěnic
Jsem majitel družstevního bytu, ve kterém se přemnožily štěnice a byt jsem musel nechat deratizovat. Zjistil jsem, že štěnice se do bytu dostávají stoupačkami. Můj dotaz zní, zda mě deratizaci musí uhradit družstvo.
Soudce neřeší předloženou věc
Soudce se nechce či není schopen zabývat předloženou věcí. Má řadu způsobů, jak postupovat.
Soudce namítá místní nepříslušnost soudu, čímž spis putuje k rozhodnutí o místní příslušnosti k soudu vyššího stupně, kde věc několik měsíců leží. Obdobná věc týchž účastníků se tak řeší u více různých soudů.
Soudce namítá věcnou příslušnost soudu, čímž spis putuje k rozhodnutí o věcné příslušnosti k soudu vyššího stupně, kde věc několik měsíců leží.
Soudce ukládá účastníkům řízení opakovaně pořádkové pokuty. Proti nim se účastníci pochopitelně odvolávají k soudu vyššího stupně, kde věc pokaždé několik měsíců leží.
vlastník jednotky nebydlí v domě
Vlastník jednotky v ní trvale nebydlí Je takový vlastník osobou rozhodnou pro rozúčtování, nebo jsou to jen osoby v jednotce žijící?
Děkuji za odpověď
Zápis skutečného majitele do veřejného rejstříku
Podle zákona 304/2013 Sb. o veřejných rejstřících, novela účinná od 1.1.2018 by mělo SVJ učinit zápis skutečného majitele do veřejného rejstříku. Zápis se řídí podle 25 % hlasovacích práv vlastníka dle Katastru nemovitostí. V případě, že takový vlastník neexistuje, zapíší se jako vlastník členové výboru SVJ. Jaké dokumenty nutno v tomto případě pro příslušný soud doložit aby zápis byl proveden. Děkuji za odpověď
Daň z nabytí nemovitosti - spoluvlastnický podíl na jednotce (garážové stání)
Dobrý den, nabyl jsem za úplatu spoluvlastnický podíl na jednotce (garážové stání v suterénu bytového domu) přímo od developera. V bytovém domě nevlastním bytovou jednotku. Finanční úřad mi sdělil, že toto není osvobozeno od daně z nabytí a že tedy daň musím zaplatit. Prosím, máte někdo obdobnou zkušenost? Děkuji
Pronajímání bude koncesovaná živnost
V desítce chystaných návrhů je mimo jiné zpřísnění pravidel pronájmu více bytů, nově by to mohla být koncesovaná živnost. Upravit to má novela živnostenského zákona. Termín jejího předložení se bude upřesňovat.
Dotování platby do fondu oprav
Zdravím,existují dva učty u družstva vlastníku bytu.Jeden učet je na povinné zálohy na fond oprav a druhý učet je zisk z nájmu nebytových prostor..Neustále se tvrdí,že nelze platit na fond oprav symbolickou částku a zbytek dotovat z učtu se zisku z nebytových prostor..Leží tam přes milion korun a jednou za rok se část podojí na udržbu a očistu baráku kvuli snížení daně státu..Jak to vlastně právně je? Díky za odbornou odpověd.
zápis do OR
Dobrý den, chtěl jsem se informovat, zda je možné výborem kooptovat člena, kterému skončilo funkční období a zda může být zapsán do OR ikdyž nebyl řádně zvolen shromážděním, jak to ukládají stanovy? Děkuji za názory.
Hledám nekompromisního advokáta pro spor se SVJ v Ostravě
Hledám nekompromisního advokáta pro spor se SVJ v Ostravě. Jedná se o šikanu ze strany SVJ na vlastníka nekomerčního neb.prostoru. email: ivanbodri@seznam.cz Děkuji
Jak rozepisovat položky předpisu
Pokud nemění součtová částka pouze struktura rozpisu pak není co schvalovat, ale musíte umět ROZPOČÍTAT a NE SCHVALOVAT! viz přílohu… PříkladZměnyEVL.png Z příkladů je jasné, že v konečném důsledku po vyúčtování každý zaplatí pouze do výše SN. Pokud na zálohách zaplatil míň nebo víc pak z vyúčtování doplatí nebo dostane zpět v přeplatku. V položkách EVL můžete mít i částky „hause numero“ důsledek bude jen ten, že bydlíte-li na začátku ulice (nízké zálohy) chybějící peníze doplatíte ve vyúčtování (nedoplatky) nebo bydlíte-li na konci ulice (vysoké zálohy) Vaše peníze budou hromadit na koně SVJ a dostanete zpět až po vyúčtování. Nic se vám neztratí!

Poslední komentáře