Ostatní

Zákaz zatížení, zástavní právo smluvní

Vložil Ivana. (bez ověření), 24. Leden 2019 - 16:25 ::

Co znamená, když má vlastník jednotky v katastru nemovitostí pod údajem „Omezení vlastnického práva“ zapsáno „Zákaz zatížení“ a „Zástavní právo smluvní“?

Rekonstrukce bytu se čtyřmi majiteli

Vložil Monika (bez ověření), 24. Leden 2019 - 10:19 ::

Dobrý den,

prosím o radu ohledně rekonstrukce bytu, jež podílově vlastní 4 majitelé. Problém spočívá v tom, že tři vlastníci jsou schopni se na rekonstrukci a nákladech domluvit, (a každý tedy patřičnou částku uhradit), čtvrtý se ale na platbě podílet odmítá. Je nějaký způsob, či zákon, jak posledního majitele přesvědčit, aby se na rekonstrukci finančně podílel? Pokud ano, budou se celkové náklady na rekonstrukci dělit dle velikosti podílu jednotlivých vlastníků? A v případě, že by se nám opravdu nepodařilo majitelku přesvědčit, jaké z toho pro ni vyplývají důsledky?

Souhlas spoluvlastníků s nainstalováním internetového přijímače

Vložil Jana (bez ověření), 22. Leden 2019 - 20:34 ::

Dobrý den, ráda bych se zeptala zda je nutný souhlas spoluvlastníků na namontovaní internetového přijímače. Na střeše budovy je namontovaný internetový vysílač jednoho providera, ze kterého neplynou žádné výhody a je předražený. Proto jsem si našla jiného providera s lepšími podmínkami (byt jsem nedávno koupila). Po konzultaci s technikem je možné bez problému umístit přijímač buď na tyč od antény nebo na tyč kde je umístěn přijímač. Zástupkyně předsedy SVJ mi sdělila, že bez souhlasů vlastníků nesmím nikam nic montovat. V občanském zákoníku § 1175 se píše (1) Vlastník jednotky má právo svobodně spravovat, výlučně užívat a uvnitř stavebně upravovat svůj byt jakož i užívat společné části, nesmí však ztížit jinému vlastníku jednotky výkon stejných práv ani ohrozit, změnit nebo poškodit společné části…

Půda :Koupě -zrušení vlastnického práva

Vložil Marek.M, 22. Leden 2019 - 18:28 ::

Dobrý den,bude opětovná schůze která už jednou nedopadla.Bylo odhlasováno,že se neprodá. Pán chce opět od nás nějakým způsobem získat půdní prostor,který je společný prostor všech vlastníků jednotek.Předseda tvrdí ,že stačí nadpoloviční většina a že bychom 50 let nemuseli sáhnout na střechu( TO JE NEJSPÍŠ NESMYL-STŘECHA BY BYLA POŘÁD NAŠE.Myslel jsem že musí být 100% k prodeji nebo za zateplení fasády.Můj názor je předejít problémům s anténama ,komínama s internetem .atd.Pán je neseriozní a spíš má komerční zájem jak zhodnotit svůj byt a prodat pak i s půdou.

Zamítnutí žaloby na nedoplatek vyúčtování záloh - co může následovat?

Vložil moonz, 21. Leden 2019 - 13:15 ::

I zde na portalsvj by publikován rozsudek KS v Plzni 46 Cm 262/2013 - 119, kde vlastník a příjemce služeb (v procesním postavení žalovaný) uspěl u soudu, protože nebylo jeho vyúčtování řádně provedeno.
Z rozsudku Nejvyššího soudu ČR sp. zn. 26 Cdo 4742/2010:
"Protože (řádné) vyúčtování je také předpokladem pro vznik splatnosti částky v něm uvedené (nedoplatku), nestává se vyúčtovaná částka splatnou, a to ani z části. Na tomto závěru nemůže nic změnit skutečnost, že pozdější (řádné, správné) vyúčtování může (a většinou také bude), obsahovat – číselně vyjádřeno – zčásti nebo zcela i částky, jež byly původně (nikoli však řádně) vyúčtovány. Nejde zde totiž o to, zda – číselně vyjádřeno – bylo původní vyúčtování vyšší nebo nižší, případně stejné jako vyúčtování řádné (správné). Rozhodné je, že splatnost nedoplatku může nastat jedině na základě (v důsledku) řádného, tj. v souladu se všemi příslušnými předpisy provedeného, vyúčtování. ".

Parkovani na pozemku SVJ

Vložil Anonymous, 20. Leden 2019 - 15:40 ::

Dobrý den, chtěla bych se jen zeptat na situaci, která nastala. Nastěhovala jsem se do bytu v domě, kde jako bonus byl poměrně veliký dvůr, jenž každý z majitelů a nájemníků využíval k parkování. Toto nebylo ve smlouvě uvedeno jako služba, byl to hezký bonus a velké plus při rozhodování, jestli se nastěhovat nebo ne. Nyní po roce došlo ke změně, kdy mi pronajímatel volal, že pozemek sloužící jako parkoviště muselo SVJ koupit, nebo by se prodal a lidé v domě by pak přišli o možnost parkovat. SVJ si vzalo úvěr a ten se rozdělil mezi vlastníky. Nyní chce majitel bytu, abych přispívala na tento jeho úvěr, nebo prý již nadále nemohu parkoviště využívat, že jde o soukromý pozemek.

garáže

Vložil anna1 (bez ověření), 15. Leden 2019 - 14:32 ::

Dobrý den, prosím o radu,jak postupovat při nájmu garáže,kterou jsme si koupili.Je v suterénu domu.Měsíčně platíme nájem,který určilo SVJ po zateplení.Myslím si,že bychom měli přispívat jen částkou za elek.proud.Musí být v případě změny souhlas všech vlastníků? Děkuji

ZMĚNA UŽÍVÁNÍ SPOLEČNÉ VĚCI ?

Vložil luxie (bez ověření), 15. Leden 2019 - 10:29 ::

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na jednu věc. Soused vypouští na společnou zahradu svého psa, větší rasy, pes je tam bez dozoru, volně pobíhá, kálí, ničí trávník atd. Onen soused si také ohradil sám pro sebe kus společného pozemku.. Existuje nějaká páka na podobné vykuky, kteří se takto bezohledně chovají? Domluva není možná, soused je sprostý, uráží atd. a jede si dál svou. Zřejmě jsem jediná, komu to vadí, protože to s ním řeším asi jen já. Kupovala jsem byt pro onu zahradu, protože mám malého syna a chtěla jsem, aby si tam mohl hrát atd. Při koupi byla zahrada krásná, udržovaná, byl na ní písek pro děti, dalo se i sednou na trávník atd. protože byla čistá, teď je to však velkoplošný záchod pro psa se všemi psími exkrementy, které si dokážete představit. V podstatě mi znemožňuje užívání zahrady a tím i omezuje má práva. Vím, že existuje soudní cesta, už mám i právníka, který to rád vezme, ale člověk jde nerad do extrému. Navíc mne opravdu obtěžuje něco takového stále řešit. Na společné zahradě nemá volně puštěný pes co dělat.

poštovní schránka

Vložil merg (bez ověření), 14. Leden 2019 - 15:22 ::

Dobrý den, rád bych znal Váš názor na situaci, která se mi stala. Jsem vlastníkem bytu v domě, kde byty jsou ze 100% v osobním vlastnictví. Zdědil jsem poštovní schránku, která byla už téměř v nepoužitelném stavu, ale při koupi bytu jsem to bral jako maličkost, kterou jednoduše vyřeším. Po koupi jsem schránku demontoval a dal jsem tam jinou schránku, která má trochu jiný odstín šedé a je velikostně trošku větší (jelikož byla na kraji, mohl jsem si to rozměrově dovolit) Den poté mi volá předseda společenství vlastníků, ať to okamžitě dám pryč, protože to prý vypadá nevzhledně.

Syndikovat obsah