Ostatní

Zdanění odměny člena výboru

Vložil Níak (bez ověření), 4. Leden 2019 - 15:20 ::

Od r. 2018 je možno odměny do výše 2500/měs. btto danit srážkovou daní 15%. Tato daň se vypočítává z hrubé anebo ze superhrubé mzdy ??

Zdrav. a sociál. pojištění z odměny člena výboru družstevní samosprávy domu

Vložil Kuba. (bez ověření), 4. Leden 2019 - 12:26 ::

Jsme bytový dům, kde ještě nevzniklo SVJ (tzv. odložený vznik SVJ). Správce vykonává původní vlastník bytové družstvo. Jsem členem výboru samosprávy tj. ogranizační jednotky družstva složené s nájemníků družstva v našem domě.

Za výkon funkce člena výboru samosprávy jsem obdržel v prosinci 2018 od družstva odměnu ve výši 2880,– Kč hrubého. Z toho mě bylo sraženo 129,– Kč zdravotního pojštění (4,5%) a 188,– Kč sociálního pojištění (6,5%). Je to tak správně a nešlo to udělat nějak jinak, abych nemusel odvádět zmíněná pojištění?

Přechod dluhu na nového vlastníka...

Vložil Markéta Gr., 4. Leden 2019 - 8:50 ::

Ráda bych otevřela diskuzi na uvedené téma s odkazem na níže citovaný příspěvek (zdroj: www.nemovitostprofi.cz). Pokud SVJ vyžaduje po vlastníkovi pohledávku, která není v souladu se stanovami a prohlášením vlastníka (chybně vypočtený poměr příspěvku na správu domu), lze nějak zabránit, aby tato „pohledávka“ nepřešla na nového nabyvatele a zůstala závazkem převodce? Doplňuji, že v mém případě žádné žaloby neproběhly, jen jednostranný zápočet k dalším měs.příspěvkům. Dosud výbor nedoložil dohodu vlastníků o změně poměru výše příspěvku a ve stanovach je klasicky vlastník příspívá dle spoluvlast.podílu, mě předepsali o 1700Kč/rok vyšší příspěvek než odpovídá mému podílu z celku.

Oboustranné neplnění smluvních podmínek, např. stanov

Vložil Zdeněk888, 3. Leden 2019 - 20:09 ::

Tento portál je plný příspěvků z kterých je patrné neplnění zákonných povinností SVJ, či že SVJ nerespektuje zákony, konstantní judikaturu či nálezy ÚS.

Z pohledu člena SVJ: stanovy jsou smlouvou "sui generis" („svého druhu“). Může se SVJ domáhat (třeba soudně) plnění povinností se stanov, zákonů, aniž by samo tyto povinnosti plnilo?

Dám příklad z judikatury z pravidel silničního provozu tj., není možné očekávat, že vozidlo jedoucí z vedlejší silnice dá přednost v jízdě vozidlu přijíždějícího z hlavní silnice pokud samo výrazně nedodržuje pravidla silničního provozu. Jinak řečeno, pokud pojedete po hlavní silnici rychlostí 85 km/hod. v obci, kde je maximální povolená rychlost 50 km/hod. a nabouráte do vozidla přijíždějícího z vedlejší silnice budete označeni za viníka nehody, protože řidič vozidla přijíždějící z vedlejší silnice Vám přednost v jízdě dá, protože předpokládá, že jedete max. 50 km/hod. (tj. dodržujete pravidla silničního provozu). Pokud řidič sám výrazně nedodržuje pravidla silničního provozu (vysoká rychlost) nemůže očekávat, že ostatní účastníci silničního provozu je vůči němu budou také dodržovat (dají mu přednost v jízdě).

Reforma účetnictví v ČR, nový zákon o účetnictví (z pohledu SVJ)

Vložil severocech (bez ověření), 3. Leden 2019 - 17:13 ::

Paní Klainová vyzvala k připomínkování nového zákona o účetnictví, přispěl jsem https://docdro.id/amYgOWG

Bylo by záhodno, aby se přidali i další členové výborů. Návrh koncepce zde

rozumny senat NS CR 22Cdo :-)

Vložil precedens, 3. Leden 2019 - 13:54 ::

http://kraken.slv.cz/22Cdo1423/2009

Byla by zajimava celkova srovnavaci studie odborne prace senatu NS 22Cdo a 26Cdo…

Rozúčtování studené vody a tepla - spotřební a základní složka

Vložil svjpce (bez ověření), 2. Leden 2019 - 20:27 ::

Dobrý večer,

chtěl bych znát váš názor – v domě, ve kterém jsou byty osazeny kalorimetrem a vodoměrem na studenou vodu – je správné, že správce při ročním rozúčtováním u obou položek počítá spotřební složku 100% a základní složku 0%? Byt má jediný vstup tepla, osazený kalorimetrem, výměníkovou stanici, která zajišťuje teplou vodu a vytápění bytu. Děkuji.

Výplata nevyčerpaných příspěvků

Vložil Opatrný člen výboru (bez ověření), 2. Leden 2019 - 16:05 ::

V našem SVJ jsem se setkal s návrhem vyplatit z dlouhodobé zálohy na správu domu a pozemku – z „FO“ peněžní prostředky. Odpověděl jsem vlastníkům, že výplata není možná. Prostředky slouží k plánovaným opravám, případně k řešení havarijních stavů. Předložil jsem návrh možnost na shromáždění si odhlasovat nižší platby na účet dlouhodobé zálohy (samozřejmě propočítat plánované opravy, započítat možné havarijní opravy + ponechat rezervu). Na internetu jsem se dočetl různé názory, ale prozatím možnost výplaty je (NOZ § 1208 písm. d). Očekává se prý novela § 1208 NOZ a poté již možnost výplaty z dlouhodobé zálohy na správu domu a pozemku („FO“) možná nebude. Příklad: Pokud na účtu dlouhodobé zálohy je např. 700 tis. Kč, čerpání běžného roku jsou cca 50 tis. Kč, plánované opravy + možné havarijní opravy + rezerva – ponechalo by se cca 450 tis. Kč.

Změna zápisu přidání usnesení

Vložil Markéta Gr., 2. Leden 2019 - 12:38 ::

Dobrý den,

řešil někdo z přispěvatelů případ, kdy byl zveřejněn zápis ze zasedání shromáždění na nástěnce a následně byl při nahlížení předložen pozměněný zápis, kde bylo přidáno usnesení a hlasování o výši záloh, které vůbec neproběhlo a nebylo ani v programu? Mám foto nástěnky i kopii předloženého zápisu – oblíbená dětská hra „Najdi 5 rozdílů“. Jsem šokovaná, že si tohle výbor dovolí…ano je to důsledek lhostejnosti obyvatel domu, ale i přesto očekávám u členů výboru nějaký morální kredit. Spadá to do trestní roviny, nebo opět jen občanskprávní? Tedy vlastníku podej žalobu, jestli na to máš.

zakon č.304/2013 Sb. - evidence

Vložil Honza (bez ověření), 2. Leden 2019 - 10:20 ::

Zákon č. 304/2013 Sb. ukládá povinnost evidence vlastníků; jak postupovat, abychom zajistili další „nesmyslný“ byrokratický úzus? Musí každý vlastník jednotky podat návrh včetně doložení podkladů nebo stačí…Děkuji za informaci, hezký den.

Syndikovat obsah