Ostatní
Neoprávněné užívání společných prostor
Dobrý den, SVJ vystěhovalo ze sušárny cizí věci, které zde zbyly po bývalém zemřelém majiteli a ze strany dědiců nebyla vůle tyto věci zlikvidovat i přes nespočet urgencí, jak telefonických (SMS máme uložené) a též písemných (doporučeně). Tento dědic byt po zemřelém prodal, tudíž přestal být vlastníkem čehokoliv v baráku a i přes to, užíval prostory neoprávněně a zdarma. Nyní po roce nám došla trpělivost a po předchozím oznámení jsme tyto věci nechali odvést na náklady SVJ. Bývalý vlastník se nyní po věcech shání (cca po 3 letech). Podle mne my nemáme vůči němu žádnou povinnost…
Práva a povinnosti nájemce bytu
Bydlíme jako nájemníci v bytě dcery a zajímalo by nás, zda máme stejná práva a povinnosti, jako majitelka bytu, která v bytě nebydlí. Jedná se o byt SVJ.
Lake
Zdravím Vás Lake. Četl jsem hodně Vašich příspěvků. Je vidět, že se v problematice SVJ vyznáte. Máme obdobné problémy s přechodem závazků z úvěru po bývalém vlastníku. Případ je složitý a nechci jej zde rozvádět. Prosím, můžete mne kontaktovat na můj e-mail: kad.lid@seznam.cz ? Problém bych Vám podrobně popsal. Předem děkuji, s pozdravem. Kadlid
organy svj bez volby
Jsme mini společenství (6 bytů a 6 vlastníků). Projednáváme nové stanovy. Otázka není termín změny stanov ALE ustanovení statutárního orgánu – předsedu.
Primární právní vztahy společenství vlastníků jsou zakotveny ve smlouvě o výstavbě domu (registrovaná 25.8.1971) a v prohlášení vlastníka (10.9.1999). Domnívám se, že tyto právní poměry vzniklé přede dnem nabytí účinnosti NOZ, jakož i práva a povinnosti stran z nich vzniklé jsou platné, protože tato ujednání nebyly změněny (§ 3028 ). Vlastník pověřen správou (správce) plnil funkce uvnitř (řídil,organizoval a zabezpečoval činnosti spojené se správou,provozem, opravami – společných částí domu a příslušenství) a byl pověřený zástupce společenství navenek. V této funkci se v odstupu 2 let střídali všichni vlastníci
Krajský soud 2 měsíce nereaguje na oznámení
V polovině listopadu 2018 jsem poslal na Krajský soud oznámení, že naše SVJ nemá statutární orgán. Vše jsem popsal a doložil důkazy. Oznámení jsem zakončil textem, že ".. žádám soud, aby jmenoval právnické osobě Společenství vlastníků .... dle ust. § 165 zákona č. 89/2012 opatrovníka, a to i bez návrhu, kdykoliv se o tom při své činnosti dozví."
Krajský soud ani k dnešnímu dni nijak nereagoval. Jak mám postupovat, poslat stížnost? Jak ji případně formulovat (na co si stěžovat, v čem Krajský soud pochybil).
"špatné" prohlášení vlstníka anebo ukradený sklep
Dobrý den, prosím o radu. V domě který byl privatizován v r.2011 zbylo několik obecných bytů. Jeden z těchto bytů jsem nyní odkoupila. Při předání bytu chyběl klíč od sklepa, k užívání kterého mám právo definované v prohlášení vlastníka. prohlášení vlastníka (město) definuje právo využiti sklepa pro každý byt. SVJ jsem požádala o předání klíče od sklepa. SVJ mi právo využití sklepa odmítá přiznat a argumentuje tím že je prohlášení „špatně“.
Prosím o rady jak postupovat nejlépe evt. zaslání možných dopisů či žádostí, které mám SVJ (komu konkrétně?) posílat. Prohlášení vlastníka nemůže být „špatně“ a to zrovna pro byt, který byl cca. 8 let prázdný…Umím si představit, že někdo můj sklep využívá neoprávněně…
O čem může rozhodovat shromáždění SVJ?
„Členové SVJ se usnesli, že náklady SVJ budou vždy hrazeny z účelově vzatého, provozního úvěru pro společenství za podmínek, dohodnutých SVJ a v zájmu SVJ. Většině hlasující PRO, budou náklady úvěru refundovány jednou ročně z fondu oprav.“
Kontrola z finančního úřadu
Dal-li člen SVJ či družstva podnět k finančímu úřadu, který řádně odůvodnil a částečně podložil, ale pro některé skutečnosti (pochopitelně) důkazy nedisponuje, může navrhnout své ústní svědectví, ve kterém by blíže označil dokumenty, které si může FÚ po daňovém (účetním) subjektu vyžádat? U trestního oznámení může oznamovatel navrhnout své svědectví a ve fázi prošetřování může policie vyzvat oznamovatele k podání vysvětlení.
Jak rozdělit bytové družstvo do volebních obvodů (pro volby do shromáždění delegátů)
Je-li u bytového družstva nejvyšším orgánem shromáždění delegátů, je třeba vyřešit otázku rozdělení členů do volebních obvodů.
Zaznamenal jsem 3 způsoby:
1)každý dům = 1 obvod
delegát má tolik hlasů, kolik členů žije v domě
počet hlasů se spočítá obvykle k nějakému rozhodnému dni, např.
15 dní před volbami a je po celé funkční období neměnný, nebo se
spočte před každým jednáním shromáždění delegátů podle aktuálního
počtu členů v domě a počet hlasů se tedy v průběhu času mění
2)každý dům = 1 obvod
Panelák bonbónek a věžák
Prosím o vysvětlení, jakému paneláku se říká „bonbónek“, „věžák“, popř. zda paneláky mají ještě jiná lidová nazvání a zda-li se řadí do kategorií.

Poslední komentáře