Ostatní

Funkční období předsedy

Vložil mira (bez ověření), 31. Leden 2019 - 8:27 ::

Dobrý den, můžete mi prosím poradit s výkladem našich stanov, kde je uvedeno následující:

• Funkcni obdobi vol organu nb clenu vol organu je petilete.
  • Funkce člena výboru zaniká volbou nového člena výboru. Člen výboru může být z funkce odvolán shromážděním. Člen výboru může před ulynutím funkčního období z funkce odstoupit. Odstoupení musí oznámit výboru písemně. Jeho funkce končí dnem, kdy výbor odstoupení na své schůzi projednal, jinak uplynutím dvou měsíců ode dne doručení oznámení o dostoupení.

Jde mi o to, pokud člen je volen na 5let, tak mu zkrátka funkce skončí. Nebo mu stále běží do doby než někdo zvolí nového člena?

SVJ bez vyboru

Vložil Branik (bez ověření), 30. Leden 2019 - 20:52 ::

Dobrý den,

Dokážete prosím někdo poradit zda musí ze zákona existovat Výbor v SVJ ? Jde o typickou situaci kdy starému výboru skončil mandátu a do nového nikdo nechce a trvá to již delší dobu. V případě, ze by se Shromáždění shodlo na Správci domu, kterému nominuje pravomocí, je nutné mít zvoleny výbor ?

Děkuji

Osobní versus družstevní vlastnictví bytu:

Vložil anonymouk (bez ověření), 29. Leden 2019 - 19:20 ::
Čím se liší a co je výhodnější?

https://eurozpravy.cz/…dnejsi/forum

Při výběru nového bytu je důležité si vysvětlit, v čem se tyto dvě formy vlastnictví liší. Pokud se rozhodnete k osobnímu vlastnictví bytu, bla bla

Autor Kuni Nguyenová by si měla přečíst náš základní zákon, aby nešířila bludy o osobním vlastnictví, které u nás neexistuje. Mladá ženská a je v ní komunistický nesmysl. Podle tohoto bysme dnes spoustu věcí nemohli vůůbec vlastnit! Jsem

Odstoupení z funkce místopředsedy SVJ

Vložil L. (bez ověření), 29. Leden 2019 - 14:50 ::

Dobrý den, měl bych dotaz na více zasvěcené v oblasti SVJ. V domě, kde fungujeme jako výbor SVJ o 5 členech a já vykonávám funkci místopředsedy s naivní vidinou lepšího fungování jsem se rozhodl po 3 letech v průběhu funkčního období na toto rezignovat. Mohu v tomto případě zůstat řádným členem do konce funkčního období nebo mám podat rezignaci na výbor úplně? V domě se poslední dobou mění majitelé, nerespektují se stanovy a domácí řád, vyhrožují soudy apod.. Předsedkyně výboru má růžové brýle a místo toho, aby dbala na dodržování dohod a slušného vystupování se kloní na stranu těch, kteří škodí a toto opravdu nemám zapotřebí.

Odstoupení z funkce správce SVJ

Vložil Lenka (bez ověření), 28. Leden 2019 - 22:15 ::

Dobrý den, může být společenství vlastníků jednotek bez správce? Agendu nám spravuje stavební bytové družstvo. Chci se své funkce vzdát i v případě, že nenajdu náhradu, je to možné? Děkuji. L.

Jak se bránit svévoli SBD Krušnohor?

Vložil 32812, 28. Leden 2019 - 15:00 ::

V roce 2014 jsem se nedoborovolně dostal do křížku s SBD Krušnohor. Koupil jsem byt v Mostě, čímž jsem nedobrovolně spadnul do jejich spárů. Občas až kroutím hlavou nad tím, jak to tam funguje, ale budiž, do nedávna to šlo mimo mě.

Nicméně v červenci 2018 jsem zrušil můj trvalý pobyt na území ČR a od srpna 2018 bydlím v zahraničí. V srpnu 2018 jsem doporučeným dopisem informoval SBD Krušnohor o změně mé korespondenční adresy do zahraničí. Tím jsem vše tak nějak považoval za vyřízené.

K mému překvapení jsem však tento měsíc dostal do emailu avízo od České Pošty (zaplať pánbu, že jsem si nechal jejich zákaznickou kartu, díky které mě upozorňují do emailu), že se mi SBD Krušnohor snaží doručovat doporučenou zásilku na mou původní adresu. Napsal jsem tedy email na SBD Krušnohor, aby mi laskavě doručovali na adresu, kterou jsem jim oznámil, a nikoli na adresu, na které se nezdržuji (o čemž díky dodejce České Pošty prokazatelně byli informováni).

Když se vám nelíbí naše SVJ, odtáhněte a kupte si rodinný domek

Vložil TN. (bez ověření), 27. Leden 2019 - 18:04 ::

Občas se na tomto portálu vyskytne demagogický názor jako např. dnes http://www.portalsvj.cz/…-radka222222#…, že pokud se někomu nelíbí praktiky statutárního orgánu, popř. správcovské firmy, ať prodá byt a koupí si rodinný domek. Musíme si uvědomit, že v bytech (SVJ, dům bez správy SVJ, družstva) bydlí asi 5 miliónů Čechů. Nemohou se všichni přestěhovat do satelitů, protože jednoduše ČR není tak velká a nemáme tu tolik stavebních parcel, nemluvě o rozšíření nevhodných jevů, pokud bychom všichni bydleli v satelitech (zácpy na silnicích apod.).

Volba výboru

Vložil maruska (bez ověření), 26. Leden 2019 - 12:37 ::

Dobrý den,

mám několik dotazů k volbě výboru a volbě jako takové:

Na schůzi jsme měli hlasovat o volbě třetího člena do výboru. Nikdo o to neměl zájem, jelikož stávající výbor je neschopný, nevykonává, co se na předchozích schůzích odhlasovalo a většinou ani nereaguje na připomínky ze stran ostatních vlastníků. Navrhli jsme výbor odvolat, s touto volbou všichni přítomní souhlasili, jelikož nebyla na programu schůze a přikročilo se k hlasování. Hlasování bylo špatně spočítáno a díky tomu je neplatné, což se zjistilo až měsíc poté, kdy nový výbor řešil zápis do OR. Došlo k tomu, že hlasy zdržel se se sečetly s hlasy nepřítomných, čili se ponížil celkový počet hlasů, ze kterého bylo potřeba mít nadpoloviční většinu. Můj dotaz zní – jak teď postupovat, kdo je zodpovědný za správnost volby a kdo dohlíží na hlasování? Na schůzi jsme si zvolili sčitatele hlasů, který hlay spočítal, je to tedy on nebo předseda výboru/svolavatel schůze? Může výbor pokračovat jako dvoučlenný, přestože ve stanovách máme, že musí být tři členové? Zaniká výbor po uplynutí dvouměsíční výpovědní lhůty třetího člena, co rezignoval?

Požadavek Občanského zákoníku a stanovy SVJ

Vložil JiJi (bez ověření), 25. Leden 2019 - 12:32 ::

Naše SVJ svolává mimořádné shromáždění vlastníků jednotek. V pozvánce na shromáždění se objevil tento text:

„Upozorňujeme všechny vlastníky na požadavek Občanského zákoníku: Pro právní jednání na shromáždění vlastníků musí spoluvlastníci jednotky zmocnit svého společného zástupce. Plná moc je součástí materiálů, které obdrželi vlastníci do schránek. Toto ustanovení platí i v případě manželů.“

Stanovy naší SVJ však hovoří o jednom hlasu na každou bytovou jednotku. Takto probíhaly i předešlé shromáždění SVJ. Změny, ani jiné úpravy Stanov nebyly provedeny a ani jsem nebyl na změny Stanov upozorněn.

Odstoupení a výmaz člena výboru

Vložil Petra (bez ověření), 24. Leden 2019 - 19:58 ::

Odstupuji jako člen výboru,poslala jsem písemně s dodejkou na SV,dále každému členovi výboru (jsme3) Předseda s tím nesouhlasí ,což nemůže ,nečekám,standardní postup,ani ,že projedná na shromáždění . Rada bych věděla ,kdy moje funkce zanikne ? A co potřebuji pro výmaz z rejstříku ?? Děkuji

Syndikovat obsah