Ostatní
Bankovní účet pro SVJ
Dobrý den, Nemá někdo tip na dobrý bankovní účet pro SVJ (poměr cena/služby)? Případně zda je možné mít jako SVJ prostředky na spořícího účtech?
Budu rád za Vaše osobní zkušenosti. Děkuji Milan
Nevýhody a výhody datové schránky
Jaké jsou nevýhody a výhody dobrovolného zřízení datové schránky? Co převažuje?
Chápu to správně, že datová schránka je „lepší e-mail“, a i tak se používá? Lze datovou schránku použít místo e-mailu?
Kolik stojí provoz, nutná placená archivace, jaké jsou garance archivace zpráv? Jaká je garance nevymazání? Podle načtených informací se obsah datové schrány průběžně maže (!), čímž se její užitek snižuje k nule.
Jaké jsou zkušenosti s přerazítkováváním zpráv? Kolik to stojí? Podle načteného se doporučuje všechny došlé zprávy nechat konvertovat do listinné podoby, aby neztratily platnost, čímž se opět užitek datové schránky snižuje k nule.
Soudce lže a okrádá
Jaká je obrana vlastníka bytu v situaci, kdy soudce lže, tyto své lži píše do písemností, které vydává, a v důsledku toho jednak okrádá a jednak se vyhýbá řešení předložené věci, tj. vyhýbá se své práci? Na výzvy k zanechání lží a k jejich odstranění ze spisu nereaguje.
Normální prostředky, tj. trestní oznámení a oznámení přestupkové komisi, patrně nejsou použitelné.
Navíc soudce bytovému spoluvlastnictví nerozumí, což je v této souvislosti méně podstatné.
Vlastnické hnutí
zákon 304/2013 sb.
Jaké povinnosti a práva vyplývají pro tzv. „!vlastníka“, registrovaného dle uvedeného zákona? Děkuji.
Praní v nočních hodinách
Dobrý den, sousedka nad námi v noci pere. A to asi 4× týdně vždy tak od 11 do 12. Bohužel má pračku na zdi, která je nad naší ložnicí, takže slyšíme čerpadlo, které odčerpává vodu, i to jak se protáčí buben. Slušně jsem ji prosili, zda by nemohla prát jindy, že nás to ruší. Omluvila se, že jí to nedošlo. S tím jsem spokojeně odešli. Bohužel pere pořád dál. V domovním řádu máme napsáno, že je noční klid od 22 do 6 hodiny. Mám nějakou možnost se dál bránit? Už mám dost nervy na pochodu a spát se už bojím chodit. Děkuji za radu.
Změna celého výboru - změna zápisu
Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu. Pomocí inteligentního formuláře jsem zažádal o změnu údajů v rejtříku. Starý výbor se na poslední schůzi shodl na naše zvolení – minulý výbor celý rezignoval. Máme zápis. Bohužel výbor zápis nepodepsal a změnu zápisu neprovedl. Měli jsme první schůzi nového výboru, kde potvrzujeme zvolení – všichni jsme podepsaná a máme podpisy oěřeny. Totéž platí se Souhlasem o zavedení do veřejného rejtříku. Žádost o změnu údajů jsem odeslal, ale soud nevyhověl. Nebyly dodány potřené podklady. Podávám znova a mám několik otázek, samozřeěěm budu velmi rád za jakékoli dodatečné informace.
rozdělení příjmu za pronájem společné části
Dobrý den, předloni v září se nám podařilo pronajmout jednu nevyužitou nebytovou jednotku – místnost, která je v Prohlášení definována jako společná část (bývalá prádelna nyní zcela prázdná).Dnes jsme dostali od správce „Příjem vlastníka za rok 2018“,kde tento příjem pobírá i Městská část, která nám byty prodala v privatizaci v r. 2010. Na žádost o vysvětlení proč MČ dostává podíl na příspěvku z pronájmu,když radnice nemá žádnou jednotku, ale podíl pouze na chodbách a střeše, nám bylo řečeno, že i za tyto společné části se z příjmu nebytové jednotky vyplácí příjem.Že se bere celková plocha a dle podílu se to vyplácí na plochu, která patří vlastníkovi.
Dělení pozemku
Dobrý den, prosím o následující radu. 30 vlastníků má spolupodíl na pozemku, tedy každý vlastní stejný podíl. Došlo k situaci, kdy je potřeba parcelu rozdělit na dvě. Opět by i druhá parcela byla rozdělena rovným dílem. Chtěl jsem se zeptat, když máme ve stanovách uvedeno: K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných členů společenství. Pokud se jedná o přijetí rozhodnutí o změně velikosti podílů na společných částech všem vlastníkům jednotek-členům společenství, nebo o změně poměrů výše příspěvku na správu domu a pozemku jinak než v důsledku změny podílu na společných částech, je vyžadován souhlas všech členů společenství.
Jak postupovat při svolávání mimořádné schůze SVJ
Dobrý den, nebudu Vás unavovat rozsáhlou historií důvodů, proč jsme se rozhodli k odvolání současného výboru, dle stanov musíme mít ke svolání mimořádné schůze podnět vlastníků jednotek, kteří mají více než 1/3 všech hlasů. Podporu mám, ale jak to mám dokázat a jak to celé spustit? Stačí mi udělat si jmenný seznam a nechat ho od lidí podepsat? Musí mi podepisovat zároveň obeznámení s programem mimořádného shromáždění, jakou má mít podobu?
Např. Byt 1. Novák podpis
Nemá někdo odkaz a nebo nějaký vzor?
Opětovně zvolený stávající výbor SVJ
Dobrý večer, prosím o posouzení mého názoru:
Uplynulo nám funkční období výboru. Zvolen byl výbor shodný (členové, i předseda). Podle mého názoru zůstává ve Veřejném rejstříku stále původní zápis, není potřeba ani přiložit do sbírky listin zápis ze shromáždění (volba výboru), ani zápis z jednání výboru (volba předsedy). Tyto dokumenty postačí, že jsou uložené v dokumentaci SVJ.
Děkuji za názory, uvítám zejména názor pana Pavla.
Děkuji, Pavla

Poslední komentáře