Ostatní

Příspěvek na správu domu a pozemku - chybný poměr

Vložil Markéta Gr., 6. Březen 2019 - 12:25 ::

Dobrý den, upozornila jsem výbor na chybný poměr příspěvků na správu doma a pozemku v rozporu se stanovami a prohlášením. Výbor argumentoval, že ve stanovách je „dle spoluvl.podílu, není-li dohoduto jinak“.

Mám za to, že je-li dohodnuto jinak, tak se musí tato dohoda do stanov rovněž zapsat, ne jen odkazovat na zápis ze Shromáždění z roku XY a fakt, že nikdo to více jak 10let nerozporoval, že dohoda musí být mezi všemi vlastníky a ne rozhodnutím shromáždění. Výbor argumentuje promlčením (více než 10let). Já se domnívám, že pokud se příspěvky nevyúčtovávají a převádí na další období s odkazem na ustanovení ve stanovách, neexistuje žádná zpráva o hospodaření, prostě nic, co by vlastníci mohli zkontrolovat a na chybu přijít dříve, tak pořád je oprávnění požadovat chybně naúčtovaný přeplatek, který za více než 10let je cca 16tis na mou byt.jednotku. Provedla jsem zápočet proti budoucím zálohám.

§ 1180 odst.2

Vložil TN. (bez ověření), 6. Březen 2019 - 11:44 ::

Koukám, že soudruzi z novely NOZ nevypustili odst. 2 § 1180, ač v prvotní variantě vypuštěn byl.

Patrně na předkladatele sestoupil duch svatý a vysvětlil jim, co znamenají „příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje“. Jako kdyby aspoň tento nesmysl nemohli přeformulovat.

Těšil jsem se na jedno z mála pozitiv novely, že vypadne § 1180/2 a zase nic.

Tak snad za 10 let.

BYLO:

§ 1180

(1) Nebylo- li jinak určeno, přispívá vlastník jednotky na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech. Slouží- li některá ze společných částí jen

příjem z pronájmu společných prostor

Vložil anežka holubová (bez ověření), 5. Březen 2019 - 9:08 ::

Dobrý den, vloni si 65,7% přítomných vlastníků na shromáždění odsouhlasilo, že příjem z pronájmu spol.prostor, který patří vlastníkům, se převede do fondu oprav. Já a další jsem byla proti. Na soud nemám peníze ani věk, abych se dočkala rozsudku. Napsala jsem výboru, že trvám dle vl.nař. č. 366/2013 Sb.a přísl. ustanoveních OZ na výplatě částky 403,Kč, kterou mi oznámili k případnému podání daňového přiznání. Samozřejmě, že mi odepsali, že jsem povinna se podrobit rozhodnutí shromáždění. Nesouhlasím, výbor to na shromáždění neměl vůbec dávat, protože zákon mluví o příjmu vlastníků a nikoliv příjmu SV,ten o tom nemá co rozhodovat.

Kdo může navrhnout změnu užívání společných prostor v Prohlášení vlastníka?

Vložil Pospíšil (bez ověření), 4. Březen 2019 - 17:49 ::

Prosím, kdo by poradil ve věci návrhu změny společných prostor v Prohlášení vlastníka? Je to záležitost,která se týká dvou místností,které byly používány dle rozhodnutí SVJ pro jiné účely, aniž by se v dané době udělaly konkrétní změny v Prohlášení vlastníka.Děkuji za odpověď.

Co s dluhem po zemřelém?

Vložil L.Bystrý (bez ověření), 4. Březen 2019 - 13:06 ::

Máme v SVJ byt s 6 vlastníky, byt je prázdný. Na bytě je dluh (z příspěvků, ze záloh na služby i z vyúčtování). Jeden z vlastníků zemřel, vlastnil jednu čtvrtinu bytu.

Máme do dědického řízení přihlásit celý dluh za byt, nebo jenom jednu čtvrtinu dluhu?

lze hradit úklid spol.prostor z FO?

Vložil Pospíšil (bez ověření), 4. Březen 2019 - 12:44 ::

Prosím,lze z FO hradit úklid společných prostor? Dle §5, zák.67/2013 Sb. by to asi nesmělo být.Tak nevím, jak to řešit.Děkuji všem za informaci.Pospíšil K.Šenov

střet zájmů?

Vložil Anežka Holubová (bez ověření), 4. Březen 2019 - 8:13 ::

Dobrý den,v r. 2012 jsme od radnice privatizovali byty, ve kterých jsme byli v nájmu( já od r. 1965) Založili jsme SVJ. Jak umíráme, tak dědicové byty prodávají a už není takový klid.Za radnici chodí na naše shromáždění paní,která vždy hájí zájmy radnice, ale nějak jsme jí vždy přehlasovali.Jenže na minulém shromáždění, kdy se najednou na program dostal návrh na převod peněz za pronájem společných částí do fondu, ačkoliv se nám celá léta vyplácely a my je danili.Marně jsem jako bývalá účetní argumentovala tím, že tyhle peníze patří ze zákona nám všem vlastníkům a my je daníme a nemůžeme hlasovat o jejich jiném využití.Právě tato paní vystoupila a řekla, že na shromáždění můžeme hlasovat o čemkoliv a ty 400,– Kč nikomu scházet nebudou, že se ušetří práce účetní.

termín k oznámení programu ke schůzi

Vložil Jelínek (bez ověření), 3. Březen 2019 - 19:13 ::

Prosím,je stanovený termín k oznámení konání schůze s předloženým programem? Dovolím si zde tento dotaz položit na základě zdejších informací kolem této problematiky.Děkuji za případnou odpověď pro neználka.

Je hybridní pošta České pošty důkazem o doručení?

Vložil platito (bez ověření), 3. Březen 2019 - 12:17 ::

Náš správce chce automatizovat posílání nových evidenčních listů, upomínek a vyúčtování služeb a přejít na hybridní poštu České pošty. Funguje to tak, že ze systémů správce se odešle dávka do systému pošty, tam se dopisy vytisknou, zobálkují a odešlou.

Je potvrzení z tohoto elektronického systému potvrzením o doručení pro případ soudního sporu?

využívání společných prostor

Vložil rak-man (bez ověření), 3. Březen 2019 - 8:45 ::

Dobrý den, v našem domě si jeden z nájemníků si zabral společný prostor. Ve stanovách tato možnost zmíněna není, pouze, že společné prostory musí mít možnost využívat všichni nájemníci. Nájemník tento prostor opustit nehodlá. Jeké jsou možnosti výboru SVJ? Násilně vystěhovat? Pronajmout?

Syndikovat obsah