Ostatní
Opětovně zvolený stávající výbor SVJ
Dobrý večer, prosím o posouzení mého názoru:
Uplynulo nám funkční období výboru. Zvolen byl výbor shodný (členové, i předseda). Podle mého názoru zůstává ve Veřejném rejstříku stále původní zápis, není potřeba ani přiložit do sbírky listin zápis ze shromáždění (volba výboru), ani zápis z jednání výboru (volba předsedy). Tyto dokumenty postačí, že jsou uložené v dokumentaci SVJ.
Děkuji za názory, uvítám zejména názor pana Pavla.
Děkuji, Pavla
vystoupení z družstva
Dobrý den, v našem domě funguje zároveň SVJ i bytové družstvo. Rádi bychom z družstva vystoupili a zůstali pouze členy SVJ, má tento postup nějaká úskalí? Má členství v SVJ i BD zároveň nějaké výhody? Děkuji!
zápis do registru
Dobrý den, prosím o informaci, jaká práva a povinnosti vyplývají pro členy stat. orgánu SVJ dle zákona č. 304/2013; viz odkaz: https://faei.cz/…ku-jednotek/?…
parkování
Jsme SVJ, bytový dům o pěti bytových jednotkách, vlastníme k domu i dvůr, (ostatní plocha,) máme každý svůj podíl jak na bytě, tak i na dvoře, kde parkují majitelé svá vozidla. Jeden z majitelů svůj byt pronajal s tím, že v dobré víře přenesl svá práva užívání svého podílu na dvoře svému nájemci , aby tam mohl parkovat, ale některým vlastníkům, což je většina ,se to nelíbí, i když s nájemcem nejsou žádné problémy. Já si myslím, že je to zasahování do vlastnictví majitele, který má podíl na společné věci, a že nikdo z nás nemá právo se vměšovat do vlastnického práva jiného vlastníka, pokud tento vlastník přenesl část svého práva na na nájemce.
Rozúčtování tepla - je v pořádku? Rozumíte mu opravdu někdo?
Koukám na podklady a zde je rozúčtování tepla (rozvod teplovodem do jednotky meibes v byte s kalorimetrem):
https://www.dropbox.com/…uctovani.jpg?dl=1
a co mě zarazilo, že
složka 40% od metru čtverečného i 60% podle spotřeby kWh na kalorimetru, vyšly obě 100,000% stejně a že se to sečte, to je standadní postup?! Nebo náhoda, nebo důsledek korekce nebo znáte z hlavy metodiku, vzorec, jak se k tomu dojde?
Je to označeno na fotce výše…
—————-
Ještě druhá věc, co mě překvapila… toto teplo ohřívá jak radiátory (ty jsou vypnuté, proto malá spotřeba), tak hlavně i teplou vodu přes výměník v meibesu… no a na vyúčtování je ten poplatek za dodané teplo 3456 Kč z výše u edeného rozúčtování
Porušení povinnosti při správě cizího majetku (trestný čin podle § 220-221)
V zákoně č. 40/2009 Sb., trestním zákoníku, jsou uvedeny trestné činy § 220 Porušení povinnosti při správě cizího majetku a § 221 Porušení povinnosti při správě cizího majetku z nedbalosti.
Napomáhají tato ustanovení řádné správě domu? Jaké jsou s těmito ustanoveními zkušenosti? Dopadá trestní odpovědnost na osobu odpovědnou za správu domu, na členy jejího statutárního orgánu, nebo snad na ty vlastníky jednotek, kteří o škodlivém jednání rozhodli? Kdo pomůže s kvalifikovaným sepisem?
Nevyplacení přeplatku z vyúčtování
V květnu 2018 jsem reklamoval vyúčtování za r. 2017 (doručené v dubnu), z vyúčtování mi vznikl přeplatek, ale byly v něm chyby, které jsem našel, reklamace byla včasná.
Dodnes jsme neobdržel odpověď na reklamaci, kterou jsem zaurgoval v prosinci.
Dodnes mi ale ani nebyl vyplacen přeplatek.
Zašel jsem tento týden za účetní a řekla mi, že si přeplatek započetli proti nějakému staršímu dluhu, o kterém jsem neměl tušení. O započtení mě ale neinformovali.
Celý postup se mi jeví podivný.
- na reklamaci nereagovali
- přeplatek údajně započetli proti údajnému dluhu, ale o započtení mě neinformovali
instalace boxu na pecivo v chodbě ve společném prostoru
Dobrý den, rád bych se zeptal zda je v pořádku když nám firma nainstalovala ve společném prostoru nehořlavou skříň kde jsou uzamykatelne boxy pro rodiny z bytové jednotky, které slouží na pečivo.Prý si večer objednají pečivo a ráno ho mají v tom boxu.Na chodbě kde je skříň s boxy umístěna je sice dost místa a nikoho asi neomezuje ale jen mě zajímá jestli je to legální a popřípadě kdo to té firmě mohl schválit když se mě nikdo neptal.Diky moc za reakci.Adam
instalace boxu na pecivo v chodbě ve společném prostoru
Dobrý den, rád bych se zeptal zda je v pořádku když nám firma nainstalovala ve společném prostoru nehořlavou skříň kde jsou uzamykatelne boxy pro rodiny z bytové jednotky, které slouží na pečivo.Prý si večer objednají pečivo a ráno ho mají v tom boxu.Na chodbě kde je skříň s boxy umístěna je sice dost místa a nikoho asi neomezuje ale jen mě zajímá jestli je to legální a popřípadě kdo to té firmě mohl schválit když se mě nikdo neptal.Diky moc za reakci.Adam
Funkční období výboru SVJ
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat přítomných na níže uvedenou situaci, která je zde v těchto dnech hojně diskutovaná a to je funkční období členů výboru či výboru. Výpis z OR k 30. 1. 2019: Předseda:den vzniku členství: 15. 12. 2013 Místopředseda:den vzniku členství: 07. 12. 2014 Člen:den vzniku členství: 15. 12. 2013 Stanovy: výbor má 3 členy; funkční období výboru činí pět let; funkce člena výboru zaniká volbou nového člena výboru. Předseda na vlastní žádost odstoupil ze své funkce i člena výboru. Žádost schválena na schůzi výboru členy výboru 31. 1. 2018. V druhé polovině roku 2018 byl kooptován nový člen výboru, která byl na shromáždění SVJ 25. 11. 2018 zvolen do výboru SVJ.

Poslední komentáře