Ostatní

Prodám byt

Vložil Anonymous, 24. Duben 2019 - 16:41 ::

Prodám byt 7+1 275 m2

http://www.faraon.cz/…raha1–76338/

Kontrola společných prostor

Vložil Petr32 (bez ověření), 24. Duben 2019 - 16:07 ::

Dobrý den, máme v plánu udělat v domě audit společných prostor před vypršením záruky. Lodžie a stupačky jsou vedeny jako společné prostory, má majitel právo odmítnout ke kontrole vstup do bytu? Děkuji

SVJ vs Družstvo

Vložil Michal (bez ověření), 24. Duben 2019 - 4:04 ::

Dobrý den,

chtěl jsem se zeptat na následující. V našem domě funguje (respektive nefunguje) souběh družstevního a osobního vlastnictví a z našeho pohledu majitelů) zde dochází ke střetu zájmů. 1/ BD vlastní cca 45% a má svého předsedu a na schůzích SVJ většinou přehlasují ostatní majitele. Tj. asi v pořádku, ale nemůžeme se moc bránit. 2/ BD současně vykonává funkci předsedy SVJ (BD při výkonu funkce předsedy SVJ zastupuje osoba, která je zároveň předsedou BD). Zde už vidím střet zájmů a z našeho pohledu předseda nehájí zcela zájmy SVJ. Je toto v pořádku?

Nahlížení rozsudek KS Ústí n.L.

Vložil Ajša (bez ověření), 21. Duben 2019 - 17:45 ::

Žádost pro TN Skromné vítězství vlastnického hnutí – vlastník má právo při nahlížení pořizovat kopie říká KS Ústí n.L. – byl sem uveden odkaz na soudní rozhodnutí, bohužel již není na netu. Chtěla jsem nahlížet, ale předseda řekl, že nesmím opisovat ani fotografovat, patřím do KS Ústí a bude se projednávat úvěrová smlouva + dodatek k této smlouvě, který předseda podepsal bez seznámení vlastníků s obsahem, bez hlasování. Tento rozsudek by se mi hodil, je možné mi toto zaslat na e-mail? Děkuji.

Nový vlastník nereaguje

Vložil haranka, 19. Duben 2019 - 11:01 ::

Dobrý den, vloni na podzim manželé – vlastníci darovali darovací smlouvou se zřízením věcného břemene dožití byt synovi, aniž by tuto změnu vlastníka výboru SVJ oznámili (stanovy). Brzy jsem to ale zjistila pravidelnou kontrolou omezení vlastnického práva v katastru nemovitostí a žádala jsem o kontakt (telefon, mail) s novým vlastníkem. Bývalí vlastníci se urazili, jak jsem na to přišla a nový vlastník přes písemnou výzvu nereaguje. Je u nás zvykem s vlastníky pravidelně komunikovat o věcech týkajících se provozu domu a také např. roční vyúčtování se předává pouze vlastníkovi jednotky, pozvánka na shromáždění s programem je proti podpisu vlastníka aj. Byla by možná třeba nějaká generální plná moc nového vlastníka pro původní vlastníky? Platila by i pro hlasování na shromáždění?

Které usnesení je platné

Vložil kratochvilova, 19. Duben 2019 - 5:59 ::

Dobrý den, jsem předseda výboru a do našeho SVJ se nastěhoval nový člen a chtěl doložit oprávněnost jednotlivých částek na předpisu. Tak jsem ukázala zpisy ze shromáždění a v zápise ze shromáždění ze 14.12.2015 bylo napsáno, že výše položky úklid je 165 Kč/měsíc na bytovou jednotku, ale on měl na předpisu uvedno 293 Kč/měsíc, tak chtěl vědět proč. Tak jsem hledala a našla jsem zápis ze shromáždění z 28.3.2016, kde je usnesení, že úklid je 293 Kč/měsíc. Tak jsem mu ho ukázala a on chce vědět, které usnesení je platné, jestli to z 14.12.2015 nebo z 28.3.2016.

stížnost na práci výboru SVJ

Vložil Jana (bez ověření), 18. Duben 2019 - 10:49 ::

Kam se obrátit se stížností na práci výboru? Předsedkyně samovolně zasahuje třeba do počtu obyvatel v bytě majitele pro roční vyúčtování? Máte někdo podobné zkušenosti? Děkuji

Písemné hlasování mimo zasedání?

Vložil Jaský (bez ověření), 18. Duben 2019 - 8:51 ::

V našem SVJ dvoučlenný výbor mafiánsky tlačí o několik milionů předraženou rekonstrukci a posledním krokem je že zřejmě obešli pár bezbranných důchodců v domě a ty donutili cosi podepsat z čehož pak udělali jako že písemné hlasování mimo zasedání. S tím, že mě a dalším členům dokonce ani neoznámili že se něco takového děje, tím nás připravili o možnost uplatnit právo člena SVJ rozhodovat. Podle mého je takové hlasování neplatné a jednání by mělo být hodnoceno jako úmyslný trestný čin.

Nejsem právník a jsme však bezradný jak to celé pojmout poradíte jak postupovat, co výbor porušil a jak se domoct svého práva?

Nerozumím vyúčtování

Vložil Petr (bez ověření), 16. Duben 2019 - 15:50 ::

Dobrý den, dorazilo mi vyúčtování a vůbec nějak nechápu, jak se vypočte cena za jeden dílek. Ve vyúčtování je napsáno, že náklad na jeden dílek= celkové náklady-mezní náklady-zákl. složka přijemců služeb nepřekračující meze/součet přepočtených dílků. Celkové náklady jsou mi jasné, ty jsem našel, potom jsem našel to poslední, tj.součet přepočtených dílků, ale ty zbylé dvě jsem ve vyúčtování nenašel. Případně tady je vzor z jejich stránek. Zde odkaz http://www.plzenskesluzby.cz/…or_teplo.pdf Poradíte někdo, kde najdu ty dvě zbylé hodnoty?

Rozúčtovací klíč odměny členů výboru - §1180 (2) NOZ

Vložil Kuba, 15. Duben 2019 - 19:30 ::

Dobrý den,

Mám dotaz týkající se způsobu rozvržení odměny členů výboru našeho SVJ. Náš dům má 144 bytových a nebytových jednotek. Dále pak má 1 další nebytovou jednotku, kterou je podzemní halová garáž s 143 parkovacími stáními a 108 sklepy (kóje v samostatných místnostech, nicméně v prohlášení vlastníka jsou součástí této nebytové jednotky). Stanovy víceméně kopírují ustanovení NOZ a zák. 366/2013. Na nedávném shromáždění bylo hlasováno mj. o výši příspěvků na odměny členů výboru a byla schválena rozumná sazba za 50 Kč za jednotku měsíčně. Dále bylo hlasováno o stanovení rozúčtovacího klíče pro vyúčtování jednotlivých nákladů – mj. ohledně rozúčtování nákladů, které mají být hrazeny rovným dílem na každou jednotku – v tomto případě právě odměn členů výboru a odměny externí správní firmy. Dosud v pořádku.

Syndikovat obsah