Ostatní

Písemné hlasování mimo zasedání?

Vložil Jaský (bez ověření), 18. Duben 2019 - 8:51 ::

V našem SVJ dvoučlenný výbor mafiánsky tlačí o několik milionů předraženou rekonstrukci a posledním krokem je že zřejmě obešli pár bezbranných důchodců v domě a ty donutili cosi podepsat z čehož pak udělali jako že písemné hlasování mimo zasedání. S tím, že mě a dalším členům dokonce ani neoznámili že se něco takového děje, tím nás připravili o možnost uplatnit právo člena SVJ rozhodovat. Podle mého je takové hlasování neplatné a jednání by mělo být hodnoceno jako úmyslný trestný čin.

Nejsem právník a jsme však bezradný jak to celé pojmout poradíte jak postupovat, co výbor porušil a jak se domoct svého práva?

Nerozumím vyúčtování

Vložil Petr (bez ověření), 16. Duben 2019 - 15:50 ::

Dobrý den, dorazilo mi vyúčtování a vůbec nějak nechápu, jak se vypočte cena za jeden dílek. Ve vyúčtování je napsáno, že náklad na jeden dílek= celkové náklady-mezní náklady-zákl. složka přijemců služeb nepřekračující meze/součet přepočtených dílků. Celkové náklady jsou mi jasné, ty jsem našel, potom jsem našel to poslední, tj.součet přepočtených dílků, ale ty zbylé dvě jsem ve vyúčtování nenašel. Případně tady je vzor z jejich stránek. Zde odkaz http://www.plzenskesluzby.cz/…or_teplo.pdf Poradíte někdo, kde najdu ty dvě zbylé hodnoty?

Rozúčtovací klíč odměny členů výboru - §1180 (2) NOZ

Vložil Kuba, 15. Duben 2019 - 19:30 ::

Dobrý den,

Mám dotaz týkající se způsobu rozvržení odměny členů výboru našeho SVJ. Náš dům má 144 bytových a nebytových jednotek. Dále pak má 1 další nebytovou jednotku, kterou je podzemní halová garáž s 143 parkovacími stáními a 108 sklepy (kóje v samostatných místnostech, nicméně v prohlášení vlastníka jsou součástí této nebytové jednotky). Stanovy víceméně kopírují ustanovení NOZ a zák. 366/2013. Na nedávném shromáždění bylo hlasováno mj. o výši příspěvků na odměny členů výboru a byla schválena rozumná sazba za 50 Kč za jednotku měsíčně. Dále bylo hlasováno o stanovení rozúčtovacího klíče pro vyúčtování jednotlivých nákladů – mj. ohledně rozúčtování nákladů, které mají být hrazeny rovným dílem na každou jednotku – v tomto případě právě odměn členů výboru a odměny externí správní firmy. Dosud v pořádku.

Jak na posunutí termínu výměny patního vodoměru u vodáren - PVAK

Vložil Petr N. (bez ověření), 15. Duben 2019 - 15:46 ::

Vodárny (PVAK – Veolia) vyzvali po cca. 6 letech k výměně hlavního vodoměru v domě. Když jsme porovnali náměry mezi hlavním vodoměrem a sečtenými podružnými vodoměry došli jsme k rozdílu kolem 19 % v neprospěch SVJ. Hlavní vodoměr naměřil více než celkem bytové (podružné) vodoměry.

Lhůty na kontrolu od nezávislé kontrolní instituce ČMI (přezkoušení patních vodoměrů) jsou přes měsíc a vodárny mají patní vodoměr měnit za cca. za dva týdny.

Jak nejlépe oddálit termín výměny hlavního vodoměru a přistupují vodárny na posunutí termínu výměny?

Vlastníci získali nástroj proti zlotřilým správcům

Vložil TN. (bez ověření), 15. Duben 2019 - 14:16 ::

Zákon o hromadných žalobách https://apps.odok.cz/veklep-detail… dovoluje podání hromadné žaloby kýmkoli (zákon nemluví o fyzické osobě, ale o „osobě“, tedy i právnické). SVJ tedy mohou hromadně podat žalobu na svého správce a SVJ může zastoupit opatrovník, pokud je předsedou SVJ dotyčný žalovaný správce a tedy v kolizi zájmů. Stejně tak členové SVJ mohou zažalovat svoje SVJ, např. při nevyplácení podílu z příjmu na SČ nebo vadném vyúčtování, s tím, že následně lze po správci vymáhat náhradu škody (protože připravil vadné vyúčtování).

věcné břemeno

Vložil pionýrská 24 (bez ověření), 15. Duben 2019 - 11:32 ::

prosím o informaci k následujícímu:

• máme zřizovat Objektovou Předávací Stanici/OPS/; pomíjím proč a z jakých důvodů, neb je to nepodstatné v této chvíli
  • nemůžeme se shodnout, zda je nutná potřeba:

„souhlasu všech vlastníků jednotek“ anebo stačí „nadpoloviční většina souhlasu vlastníků jednotek“--- – pro zřízení věcného břemene k OPS..

Nejde o majetkové ani dispoziční řešení objektu, pouze o změnu užívání. Děkuji, hezký den.

Elektronická nástěnka

Vložil Jarmila (bez ověření), 15. Duben 2019 - 11:14 ::

Zdravím, má někdo z výborů zkušenost s elektronickou nástěnkou? Přivítám nějaké konkrétní typy a zkušenosti v porovnání třeba s web. stránkami Společenstní… Děkuji :)
 J

Notář u změny stanov

Vložil moonz, 14. Duben 2019 - 17:06 ::

ZDE a ZDE je probírána účast notáře při změně stanov a zda změněné stanovy musí mít formu notářského zápisu.

Protože si nejsem zcela jist co je platné v našem případě uvádím:
a) náš bytový dům rozdělen na jednotky prohlášením vlastníka v roce 1998.
b) naše SVJ vzniklo v roce 2016 schválením stanov za přítomnosti notáře, protože dle § 24 z.č.311/2013 původní vlastník (SBD, družstvo) byl povinen svolat shromáždění SVJ (měli jsem odklad dle § 9 odst. 4) ZOVB).

Neověřené vodoměry - probíhající soud o použití vodoměrů bez platného ověření k vyúčtování TUV.

Vložil tomas 22, 14. Duben 2019 - 10:28 ::

Rád bych zde otevřel diskuzi a upozornil odbornou i laickou veřejnost na probíhající soudní při ve věci použití vodoměrů bez platného ověření k rozúčtování TUV v rámci SVJ.

Krátký popis skutkové podstaty:

Správní firma TOMMI – která je po celou dobu správcem domu a následně i výbor nově vzniklého SVJ (privatizací) nenechali v rámci domu déle než dvacet let ověřit vodoměry. V podstatě zákon, jež to ukládá ignorovali. Vodoměry měly platné ověření z roku 1994, kdy proběhla v domě výměna stoupaček.

ZA léta 2012,2013,2014, stouplo vyúčtování za spotřebu TUV 5ti členné rodině v domě na dvojnásobek oproti předchozímu období. Proto se člen SVJ rozhodl vyúčtování reklamovat a neuhradit.

Budeme mít nějaké vyúčtování ??

Vložil jarobilk, 13. Duben 2019 - 22:21 ::

Náš předseda SV nedodal firmě která nám dělá roční vyúčtovaní fakturu za odběr plynu.Prý ji asi někde zašantročil. Nebyl ani schopen si vyžádat kopopii.
A protože máme plynovou kotelnu, nemohou nám udělat vyúčtování.Co bude dál? Zůstanem bez vyúčtování???

Syndikovat obsah