Ostatní

Neplatnost usnesení shromáždění - důležitý důvod

Vložil anon1234_ (bez ověření), 28. Duben 2019 - 19:38 ::

z článku „Narazili jsme..“, rozhovor s právníky Robertem Pelikánem a Petrem Čechem v časopisu Právním rádci 1/2019, časopis vydavatelství Economia:

Petr Čech: „Příkladem je také napadení platnosti usnesení shromáždění SVJ. To bylo dříve možné jen tehdy, když shromáždění rozhodlo o důležité záležitosti. Dnes se na soud – dle textu zákona – můžete obrátit z důležitého důvodu. Teorie začala vykládat, že to tedy jde i v nedůležité záležitosti, je-li tam důležitý důvod. Opět zasáhl Nejvyšší soud a kompletně přebral dosavadní judikaturu. Důležitost důvodu našel jen v tom, že shromáždění rozhodlo v důležité záležitosti. Jako by slova zákona zůstala stejná.“

nový způsob v rozúčtování tepla?

Vložil vladan na půjčeném účtu (bez ověření), 28. Duben 2019 - 17:31 ::

Měření a rozúčtování tepla je a stále a bude velkým problémem pro spoustu lidí.Mám dotaz: kdesi jsem zahlédl, ale bohužel nevěnoval tomu moc pozornosti, že od r. 2020 Evropská komise zavede novou směrnici, s ohledem snad na energetickou krizi a úsporu, a bude povinné nové sledování a účtování tepelné energie pro konečné spotřebitele. Snad by to mělo být 2× do roka a od r. 2021 snad dokonce každý měsíc.Ví o tom někdo na tomto portále něco bližšího. Jak znám naše legislativce, tak my se o tom klidně můžeme dozvědět 3 dny před nabytím účinnosti směrnice tak, jak tomu bylo s instalací měřidel tepla.V ČR ticho po pěšině a r.

vyúčtování tepla

Vložil anežka holubová (bez ověření), 28. Duben 2019 - 9:26 ::

Dobrý den, tak jsme také dostali vyúčtování topné sezóny a nestačíme se divit. Že je jenom na jedné stránce a nemá údaje požadované vyhláškou, to jsme si už zvykli -můžeme chodit ke správci a nahlížet do podkladů. Ale letos neplatilo navíc (20%)pouze 9 neobsazených bytů – jsou prázdné z důvodu dědictví, rekonstrukce nebo jsou před prodejem po úmrtí původních vlastníků. My všichni ostatní (158 bytů)jsme platili tu"20%pokutu" za to, že jsme netopili, tak jak jsme měli!Jenže my jsme topili jako jiná léta. Ale v létě jsme si nechali zateplit fasádu a v tom je asi ten problém.

vyúčtování tepla

Vložil anežka holubová (bez ověření), 28. Duben 2019 - 9:26 ::

Dobrý den, tak jsme také dostali vyúčtování topné sezóny a nestačíme se divit. Že je jenom na jedné stránce a nemá údaje požadované vyhláškou, to jsme si už zvykli -můžeme chodit ke správci a nahlížet do podkladů. Ale letos neplatilo navíc (20%)pouze 9 neobsazených bytů – jsou prázdné z důvodu dědictví, rekonstrukce nebo jsou před prodejem po úmrtí původních vlastníků. My všichni ostatní (158 bytů)jsme platili tu"20%pokutu" za to, že jsme netopili, tak jak jsme měli!Jenže my jsme topili jako jiná léta. Ale v létě jsme si nechali zateplit fasádu a v tom je asi ten problém.

Právo majitele nájemního domu

Vložil Alexej Palounek (bez ověření), 27. Duben 2019 - 9:37 ::

Dobrý den, mám dotaz ohledně práva domovníka a majitele domu. Bydlíme v nájemním domě s 30ti byty několik let, domovník se staral o zeleň a okolí domu jen když měl přijet majitel. Majiteli to zřejmě někdo nahlásil a do týdne jsme měli na dveřích, že 2× do měsíce budou povinné brigády na údržbu zeleně a okolí domu. Kdo se nedostaví zaplatí 150 Kč jako náhradu , s podpisem domovníka a majitele. Má na to majitel právo? Děkuji Palounek A.

Právo majitele nájemního domu

Vložil Alexej Palounek (bez ověření), 27. Duben 2019 - 9:37 ::

Dobrý den, mám dotaz ohledně práva domovníka a majitele domu. Bydlíme v nájemním domě s 30ti byty několik let, domovník se staral o zeleň a okolí domu jen když měl přijet majitel. Majiteli to zřejmě někdo nahlásil a do týdne jsme měli na dveřích, že 2× do měsíce budou povinné brigády na údržbu zeleně a okolí domu. Kdo se nedostaví zaplatí 150 Kč jako náhradu , s podpisem domovníka a majitele. Má na to majitel právo? Děkuji Palounek A.

Je komora/sklep společná část domu?

Vložil Petr22 (bez ověření), 27. Duben 2019 - 8:24 ::

Dobrý den, stále mi není úplně jasné, zdali se jedná o společné prostory. V prohlášení vlastníka jsou vypsány byty a k nich vždycky místnosti, které byt obsahuje. V tom seznamu místností je uvedena i komora, která se nachází dole v garažích. Lidé, kteří mají komoru, mají také asi o 5m2 větší podíl na společných částech domu. Potom je v prohlášení výpis společných částí domu a tam komory nejsou napsané, ale skrze ty komory jsou vedeny různá media (teplo, voda). Pokud bychom chtěli udělat kontrolu společných částí domu, máme nárok i na kontrolu komory?

Advokát znalý bytového spoluvlastnictví

Vložil Anonymous, 26. Duben 2019 - 15:44 ::

Neznáte advokáta, který netvrdí, že vlastník jednotky je povinen přispívat do fondu?

Uspěl vlasntík jednotky u soudu s argumentací, že není povinen přispívat do fondu?

Může SVJ poskytovat uvěry vybraným členům?

Vložil Otta (bez ověření), 26. Duben 2019 - 7:57 ::

Dobrý den, naše SVJ rozhodlo o zateplení fasády, jinou než 100% většinou , přičemž cca 80% z členů již má vyměněná okna. Výbor na vrhl a jiná než 100% většina schválila, že těm co nemají vyměněná okna je v rámci rekonstrukce zaplatí okna SVJ (rozuměj i SVJ si na to půjčí ) a oni pak tato okna budou SVJ splácet vyššími platbami do fondu oprav. Domnívám se, že podobný postup je v rozporu s právem a byl od samého počátku nehlasovatelný, protože SVJ není obchodní ani bankovní firmou a shromáždění SVJ tak hlasováním nemůže nutit jiné členy, aby si vzali úvěr a ručili jedno zda za okna pro vybrané členy nebo třeba za to že se vybraným členům poskytne úvěr na auto nebo dovolenou.

žádost výboru o prošetření zjištěné závady

Vložil sapmak, 25. Duben 2019 - 22:32 ::

Dobrý večer, je jistě pravdou, že si platím výbor, aby vedl a sděloval mi výsledky jakéhokoliv šetření. Při nesouvisející kontrole Požádal jsem v roce 2017 výbor o přešetření poznámky zapisovatele na schůzi SVJ 7.2.2008, že jím uvedená částka do FO 31000,–Kč bude zaúčtována v příštím roce. Protože nemám patřičné doklady, požádal jsem výbor, který dodnes případ ignoroval,aby tehdejší situaci prověřil. Dosud se jsem žádný výsledek šetření nedostal. Mohu se opřít o zák. 67/13 § 8? Nebo tak dávný případ je již promlčen? Děkuji za Vaše názory.

Syndikovat obsah