Návrhy na změnu zákona

§ 1140 - svolání shromáždění správcem

Vložil Anonymous, 17. Leden 2011 - 12:12 ::

Jak už jsem opakovaně nakousla v tématu zde: http://www.portalsvj.cz/…ji-po-vzniku , leží mi v žaludku znění § 1140

Ztratí-li správce většinu hlasů, podá nejpozději do šedesáti dnů jako statutární orgán společenství vlastníků návrh na zápis společenství vlastníků do veřejného rejstříku a nejpozději do devadesáti dnů svolá shromáždění. Neučiní-li to, může tak učinit kterýkoli vlastník jednotky. 

Pominu-li prozatím svůj rovněž několikrát zopakovaný názor, že podle § 1135 k poklesu pod polovinu podílu nemůže dojít (pokud první prodaná jednotka není větší než zbytek jednotek v domě nebo neprodává-li se stále vlastníkovi první jednotky), vyplývá mi z tohoto paragrafu následující:

Připomínky hlavně ve spojitosti s účetnictvím

Vložil Anonymous, 16. Leden 2011 - 12:58 ::

Několik připomínek především k problematice týkající se účetnictví jsem zveřejnila na svém webu, protože na tomhle webu neumím zvýrazňovat text (barevně, tučně). Odeslat je chci zítra. Pod připomínkami je prostor, kde mi můžete napsat, pokud jsem se někde sekla. Nikdo není dokonalý a některá navrhovaná ustanovení nejsou jednoznačná. Stejně jako pan Pavel bych si vyčítala, kdybych neposlala vůbec nic. Moje snahy o zkvalitnění právní úpravy SVJ si můžete přečíst tady: http://klaiex.webnode.cz/…ky-k-navrhu/

§ 1179 Právo nahlížet

Vložil lake, 15. Leden 2011 - 22:14 ::

Ustanovení § 1179 NOZ (číslován jako § 1116 v původním návrhu NOZ) zní:

Vlastník jednotky má právo seznámit se, jak osoba odpovědná za správu domu hospodaří a jak dům nebo pozemek spravuje. U této osoby může vlastník jednotky nahlížet do smluv uzavřených ve věcech správy, jakož i do účetních knih a dokladů.

Důvodová zpráva k návrhu zákona k tomu praví:

K § 1116:
Vlastník jednotky má právo ověřit si, jak jsou dům a pozemek spravovány a jak se při správě domu hospodaří. I to vyplývá z jeho právního postavení jako spoluvlastníka společné věci. Je samozřejmé, že ani práva stanovená v tomto ustanovení nemůže vlastník jednotky vykonávat kdykoli. Způsob jejich výkonu mohou především určit pravidla pro správu domu obsažená v prohlášení o rozdělení domu na jednotky nebo ve smlouvě o výstavbě, anebo stanovy společenství vlastníků. V případě, že takto určen nebude, uplatní se obecná pravidla stanovená pro soukromý styk. Zejména jde o zásady, že subjektivní právo lze uplatnit jen při poctivém dodržování dobrých mravů se zřetelem k zvyklostem soukromého života a že se zjevnému zneužití práva odnímá právní ochrana. To přirozeně platí i pro druhou stranu - ani osoba odpovědná za správu domu nesmí určit pro výkon práv vlastníka jednotky způsob tak omezující, aby výkon práva vlastníku jednotky hrubě ztížila nebo v podstatě vyloučila.

Používání pojmu domácnost v návrhu ObčZ

Vložil Pavel, 15. Leden 2011 - 9:28 ::

Bez definování základních pojmů je problematické aplikovat samotný předpis. Ve stávajícím ZoVB je toho zářným příkladem nedefinování „služeb“.

Obdobně je v návrhu ObčZ nedefinován pojem „domácnost“. Důvodová zpráva k tomu uvádí (pozn. k § 80):

„Oproti dosavadní úpravě se osnova vyhýbá legální definici domácnosti vzhledem k tomu, že „domácnost“ se i za nynějšího stavu chápe ve dvou významech (jako pospolitost spolužijících osob i jako zařízené obydlí). Který z těchto významů mají na mysli jednotlivá ustanovení osnovy, vyplývá z jejich formulace nebo z kontextu.“

§ 1120 umožnění oprav

Vložil lake, 15. Leden 2011 - 4:52 ::

Ustanovení § 1120 návrhu Občanského zákoníku (verze 1. ledna 2013) zní:

(1) Vlastník jednotky se zdrží všeho, co brání údržbě, opravě, úpravě, přestavbě či jiné změně domu nebo pozemku, o nichž bylo řádně rozhodnuto; jsou-li prováděny uvnitř bytu nebo na společné části, která slouží výlučně k užívání vlastníka jednotky, umožní do nich přístup, pokud k tomu byl předem vyzván osobou odpovědnou za správu domu. To platí i pro umístění, údržbu a kontrolu zařízení pro měření spotřeby vody, plynu, tepla a jiných energií.

§ 1114 - počet osob

Vložil admin, 14. Leden 2011 - 2:44 ::

§ 1114 (1) Kdo nabyl jednotku do vlastnictví, oznámí to včetně své adresy a počtu osob, které budou mít v bytě domácnost, vlastníkům jednotek prostřednictvím osoby odpovědné za správu domu nejpozději do jednoho měsíce ode dne, kdy obdržel listinu osvědčující jeho vlastnické právo. To platí i v případě změny údajů uvedených v oznámení.

(2) Vlastník jednotky oznámí bez zbytečného odkladu v písemné formě osobě odpovědné za správu domu změny v počtu osob, které mají v bytě domácnost a bydlí v něm po dobu, která činí v souhrnu nejméně tři měsíce v jednom kalendářním roce. To platí i, pokud vlastník jednotky přenechal byt k užívání jiné osobě; v takovém případě oznámí i jméno a adresu této osoby.

§ 1151 (2) - zrušení SVJ

Vložil admin, 14. Leden 2011 - 2:20 ::

§ 1151 (2) Rozhodnutím vlastníků jednotek lze společenství vlastníků zrušit, pokud bylo založeno dobrovolně nebo pokud počet jednotek v domě klesl na méně než pět. V takovém případě vlastníci jednotek přijmou pravidla pro správu domu a pozemku a pro příspěvky na ni.

Pokud to chápu správně, tak společenství může vzniknout dobrovolně (dříve než požaduje zákon nebo v případě, že je jednotek méně než 5). Poté se mohou změnit poměry (např. zvýšit počet jednotek) a přesto lze SVJ zrušit, protože v době založení byla zákonná povinnost

§ 1122/2 - doložení dluhů

Vložil Pavel, 14. Leden 2011 - 2:20 ::

"§ 1122 (2)

Vložil admin, 13. Leden 2011 – 21:13

§ 1122 (2) Převádí-li vlastník vlastnické právo k jednotce, doloží nabyvateli potvrzením osoby odpovědné za správu domu, jaké dluhy související se správou domu a pozemku přejdou na nabyvatele jednotky, popřípadě že takové dluhy nejsou.

Tady vidím dobrý záměr, ale nedovedu si představit, že osoba odpovědná za správu domu vezme křišťálovou kouli a ještě před prodejem určí, kolik bude vlastník dlužit ke dni převodu jednotky. Zaprvé neví, kdy dojde k převodu. Zadruhé neví, co vlastník ještě uhradí. Někdy ani neví, co již uhradil (např. musí čekat na výpis z bankovního účtu). Možná to bylo myšlené, že až zpětně mu tuto informaci dodá… nevím."

§ 1133 - uplatňování práv - vady jednotky

Vložil admin, 14. Leden 2011 - 2:19 ::

§ 1133 (2) Vzniknou-li vlastníkům jednotek práva vadou jednotky, zastupuje společenství vlastníků vlastníky jednotek při uplatňování těchto práv.

Jednotka je byt (nebytový prostor) + část na společných částech domu. Do toho jistě patří např. podlaha. Pokud si tedy nechám udělat novou podlahu, stane se součástí bytu. A pokud bude tato podlaha mít vadu, jde o vadu jednotky a reklamaci (právo na odstranění vady) bude uplatňovat SVJ? Kde dělám chybu v úvaze?

§ 1135 - nejpozději po vzniku

Vložil admin, 14. Leden 2011 - 2:19 ::

§ 1135 (1) Nebylo-li společenství vlastníků založeno již dříve, založí je vlastníci jednotek, kde je alespoň pět jednotek, nejpozději po vzniku vlastnického práva k první převedené jednotce.

Nějak mi sousloví „nejpozději po něčem“ nedává smysl. Aneb může to být 100 let nebo 1000 let po vzniku… Tedy žádný termín mi z toho neplyne.

Syndikovat obsah