Návrhy na změnu zákona

Definice služeb

Vložil Rozík (bez ověření), 8. Září 2011 - 18:10 ::

Na http://www.praha-9.eu/…i-vlastnici/ je tato definice služeb:

Za náklady na správu domu a pozemku jsou považovány veškeré náklady s výjimkou nákladů na služby související s užíváním jednotek, tj. náklady spotřebovávané uvnitř jednotek (teplo, teplá a studená voda). Do nákladů na správu domu a pozemku tak patří např. i náklady na odměnu správci domu, náklady na úklid, na odvoz odpadu apod.

Existuje s tím všeobecný souhlas?

nové stanovy

Vložil Miroslav (bez ověření), 20. Červenec 2011 - 9:05 ::

Vážení, při schválení nového OZ automaticky zanikne starý zákon 72/1994

ptám se, budou vypracovány pro nově vzniknutá společenství nové univerzální stanovy, které bychom mohli předložit /po individuélní úpravě/schůzi vlastníků ke schválení jako nové stanovy současně se zánikem starých a nebo budeme nuceni stávající stanovy dle jednotlivých kapitol upravovat. Z tisku jsem se dále dozvěděl, že se budou mněnit některé hlasovací závislosti na přítomných členech. V navrhované úpravě zákona – pododdíl 5 správa domu se však nikde o těchto nových úpravách nepíše.

dlužníci

Vložil damaska, 19. Červenec 2011 - 11:35 ::

Byla bych pro povinnost hlášení bydlících lidí v domě včetně nájemníků – není to krok zpět, ale možnost k doručení soudních zásilek dlužníků, neustále nám chodí do domu obsílky pro ty, co jsou už dávno jinde a soud není schopen je najít a ještě bych byla pro, aby se někde evidovali dlužníci, aby nebylo možné, že klidně dluží velký obnos za bydlení a přitm berou na bydlení st. podporu

nedostatečná ochrana majetku členů SVJ

Vložil RNDr.Petr Kadlec (bez ověření), 4. Červenec 2011 - 9:41 ::

4.července 2011 Členové Společenství vlastníků jednotek ručí za své závazky vůči Společenství vlastníků jednotek (tedy vůči ostatním členům Společenství) svoji bytovou jednotkou. Jak jsem ale zjistil například v našem SVJ, značnou část bytových jednotek jejich majitelé již poskytli (bez vědomí SVJ) jako zástavu (na katastru nemovitosti jsem zjistil, že na nich vázne smluvní právo zástavní). Jestliže přitom jako člen Společenství vlastníků jednotek ručím vůči třetím subjektům, do výše svého spoluvlastnického podílu veškerým svým majetkem za závazky Společenství, vůbec se mi nelíbí, že toto zákon o vlastnictví bytů umožňuje. Domnívám se, že je tím poškozováno mé ústaví právo na ochranu majetku. P.Kadlec

Vlastníkům bytů servíruje Pospíšilův občanský zákoník revoluční změny

Vložil Pavel, 20. Červen 2011 - 22:55 ::

Převzato z :

http://www.novinky.cz/…i-zmeny.html?…

Milióny majitelů bytů v Česku čeká zásadní právní změna. Vlastnictví bytů totiž má upravovat nový občanský zákoník. Nepůjde však o normu, která by odpovídala na všechny jejich praktické otázky. Nový občanský zákoník nebude obsahovat úplnou úpravu vlastnictví bytů.

Kromě zákoníku tak bude pro úpravu vlastnických vztahů nutná ještě další norma, o které se ještě nic neví, protože nebyla ani navržena. Návrh zákoníku mluví o prováděcím předpisu, čímž nejspíš myslí vládní nařízení.

Neználek

Vložil Anonymous, 20. Červen 2011 - 12:07 ::

Opakovaně se zde uvádí, že zákon vykládá pouze soud.

Mohu nějak požádat soud, aby mi vyložil zákon? (Nepište mi, že podáním žaloby. Ta musí být podána proti někomu a po někom musím něco chtít, zatímco já mám zájem o výklad zákona.)

Poplatek by patrně byl 1000 Kč, protože nejde o peněžní plnění?

Negativní otázka

Vložil Soused (bez ověření), 13. Červen 2011 - 13:16 ::

http://www.portalsvj.cz/…okuta-od-svj#…

Nerozumím a prosím pana lolka o osvětlení, jak by se mohlo neúčastí něco odhlasovat (při „negativní otázce“, jak uvádí).

Podílové vlastnictví věci

Vložil Označení schránky není předepsáno (bez ověření), 31. Květen 2011 - 10:11 ::

Nevěřte všemu, co se tady píše.

Nedávno zde bylo uvedeno, že bytová jednotka může mít pouze jediného vlastníka, bez jakéhokoli uvedení důvodu, proč by tomu tak mělo být.

Zákon o vlastnictví bytů jasně říká, že spoluvlastnictví jednotky se řídí občanským zákoníkem. Občanský zákoník počet vlastníků věci (v daném příadě bytové jednotky) nijak neomezuje.

Dále zde bylo řečeno, že spoluvlastníci jednotky ručí za práva a vstupují do povinností odlišným způsobem než spoluvlastníci věci podle občanského zákoníku. Ani zde nebyla uvedena žádná zákonná opora.

Výbor SVJ

Vložil Ing. Zdeněk Svoboda (bez ověření), 24. Květen 2011 - 10:46 ::

Naše SVJ má 22 bytových jednotek ve vlastnictví většinou starších lidí, kteří postupně z obavy, aby po jejich skonu se byty dostaly do užívání vybraných členů rodiny, postupně převádí své byty do vlastnictví budoucích vlastníků s věcným břemenem doživotního užívání. Noví uživatelé v současnosti bydlí mimo město. Z tohoto důvodu stávající uživatelům bytu poskytnou plnou moc, aby je zastupovali při všech rozhodnutích SVJ. Problém však nastává při volbě nového výboru, který by se o dům staral, protože vlastníků bydlících v domě je již velmi málo. Domnívám se, že by bylo vhodné, aby i tito obyvatelé domu, kteří mají ověřený písemný souhlas vlastníků, mohli být voleni do výboru. Tato alternativa by byla asi pro dům lepší než hledat správce domu, který s našim domem nemá nic společného. Děkuji za odpověď.

Výklad § z ZoVB

Vložil rivr, 16. Duben 2011 - 10:05 ::
Dobrý den

cit.(§9a/3 ZoVB): „Společenství je oprávněno vlastním jménem vymáhat plnění povinností
uložených vlastníkům
jednotek k tomu příslušným orgánem společenství podle tohoto zákona“
Jak si lze uvedené vyložit?
  • jako „domovní řád“ (vymáhatelný pro všechny uživatele bytů – nejen pro Vlastníky)
    třeba: „zákaz kouření ve společených prostorech“ nebo skladování hořlavin ve sklepní
    kóji Vlastníka ??
  • jako nějakou konkrétní povinnost uložitelnou (zjěvně hlasováním) pouze některým
    Vlastníkům či Vlastníkovi? Pokud lze dle §9a/3 uložit povinnost jen některým Vlastníkům
    šlo by uvést příklad individuelní povinnosti ?
    (u nás jeden Vlastník venčí psy i v noci – každé 2 hodiny – a vždy třískne dveřmi od
    bytu. Domluva od Výboru ani probrání v diskusi na Shromáždění nepomohlo.)
Syndikovat obsah