Stavební úpravy
ZMĚNA VLASTNÍKA JEDNOTKY
Proč Česká Spořitelna sjednává v úvěrové smlouvě bod pro změnu vlastníka jednotky? Kde to má oporu v zákoně?
ZMĚNA VLASTNÍKA JEDNOTKY:
V případě prodeje Jednotek se Klient zavazuje zajistit, aby kupní cena prodávané jednotky byla použita na splacení příslušné části úvěru odpovídající podílu této Jednotky na Úvěru nebo předložit bance po formální a obsahové stránce pro ni přijatelné písemné prohlášení nového vlastníka Jednotky obsahující závazek podílet se na splácení Úvěru a nadále strpět Zajištění připadající na prodávanou jednotku,je-li zřízeno.
Kdo platí protažení výtahu v domě s SVJ
Dobrý den, zvažuji nákup půdního bytu v bytovém domě v Praze, kde je sice nainstalován výtah, avšak jezdí jen o patro níže / do bytu vede pár schodů/. Případná investice do protažení výtahu do nejvyššího obytného patra domu – je či není investicí všech členů Společenství vlastníků byt.jedn.? Výjezdem výtahu do nejvyššího patra se přece zhodnotí nejen můj byt, ale též společné nebytové prostory Společenství, které se tam též nacházejí, anebo případné nákladzy do mého patra musím zaplatit sám?
Výměna balkónového okna za francouzské
Dobrý den, přečetla jsem si dlouhou diskuzi na téma stavebních úprav a potřebného počtu vlastníků (100×75). Já jsem však naprosto v jiné situaci. Chceme vyměnit stávající balkónové okno za francouzské – celoskleněné od stropu až na zem. V současné době je pod 2 okny podezdívka. Na stavebním úřadu mi řekli, že NEPOTŘEBUJI stavební povolení ani ohlášku. Musí to však projít architektonickou radou města. Souhlas již mám. Ale, je tam uvedeno: „Architektonická rada považuje změnu členění i zvýšení plochy prosklení za možné a požaduje souhlas SVJ.“
Výměna závěsných balkonů za předsazené betonové lodžie
Vážený Lake, prosíme o Vaše stanovisko.
Na základě „Smlouvy o převedení družstevního bytu do vlastnictví člena družstva“ a zapsáním prohlášení vlastníka do katastru nemovitostí jsme se stali vlastníky bytových jednotek v našem domě. V prohlášení vlastníka, které je nedílnou součástí „Smlouvy“, vymezil vlastník budovy bytové jednotky včetně jejich příslušenství, nebytové prostory a společné části domu. V našem případě je balkon dle prohlášení vlastníka součástí převáděné jednotky a ne společnými částmi domu podle § 2 zákona o vlastnictví bytů. Ověřovali jsme si tento stav věci na katastrálním úřadu a bylo nám potvrzeno, že balkon je součástí převáděné bytové jednotky a plocha balkonu je započtena do podlahové plochy převáděné jednotky.
nový občanský zákoník- změny u dříve společných prostor- lodžie apod.
Jsme SVJ a v domě, který spravujeme, jsou čtyři byty, které mají terasy. Ty nepřesahují plochu domu, jsou vlastně druhou střechou domu a protože nebyly OPBH padesát let prakticky opravovány, ničí byty pod nimi a fasádu domu. v Prohlášení vlastníka bylo uvedeno, že jsou součástí toho kterého bytu (také jsou přístupné jen vlastníkovi bytu), ale jsou vyňaty z plochy, za kterou vlastník platí do DZOI. Prohlášení jsem všichni podepsali, každý chtěl tehdy konečně byt koupit, že… Opravy by si tedy každý vlastník hradil sám… Dům je v dezolátním stavu. Rekonstruovali jsme plochou střechu a rozhodli jsme se (před dvěma lety), že situaci s terasami změníme, odhlasovali jsme 90% většinou všech vlastníků na shromáždění (byli přítomni všichni čtyři vlastníci teras), že terasy bude spravoat SVJ a zaplatí rekonstrukci, za to budou vlastníci těchto bytů přispívat do DZOI za plochu teras. Běží to už dva roky, letos se měla rekonstrukce uskutečnit, ale nedopadlo to, vybraná firma nakonec ustoupila před podpisem smlouvy a čeká nás druhé kolo výběru, vlastní akce se přesouvá na rok 2014.
INSOLVENCE
Před rokem jsem si koupila byt,pouze s pětí vlastníky a jedním pověřeným vlastníkem.do bytu mi začalo zatékat,upozornila jsem pověřeného vlastníka,ten nic ,v zimě do bytu lilo.pov.vlast, zase nic.tak jsem střechu dala opravit na vlastní náklady.fakturu jsem zaslala pov.vlast. a ten nic je to rok.ostatní vlastníci chtějí mít klid tak se ani na nic neptají i když dům je v dezolátním stavu, já vím dejte to k soudu to je na věky.Můžu podat insolvenci.na SVJ .Kdo má něco podobného ,ráda si vyslechnu co a jak.TÁNA
uzemní plán
Vedle mého pozemku je rodinny domek s pozemky ke kterému vede příjezdová cesta,kterou obec nechala vysfaltovat. V územním plánu jde o komunikaci přístupnou volně veřejnosti.Nový majitel se rozhodl o stavební úpravy na stávajícím objektu a že ohradí cca 4m2 , které jsou před vjezdem na náš pozemek .Jak je možné,že na stavebním úřadě to povolili aniž by respektovali územní plán.Paní mi tvrdí,že ona nepochybila a já mám smůlu. A ještě je možné, aby místo úprav dům zbořili a stavěli nový, aniž by museli znovu žádat? Oni přeci dostali souhlas na opravy? Nyní už stojí i základová deska.
Oprava kanalizace a uhrada
Dobry den, mam dotaz ohledne opravy odpadu v koupelne. Sousede si pred casem rekonstruovali kuchyn a napojili se na spolecny odpad s nasi koupelnou. Prace byla udelana tak,ze instalateri dali mensi trubky a zbytek zamotali izolepou,aby to neprotekalo. Nicmene to zacalo protekat k sousedum pod nami a SVJ poslalo vyhruzny dopis,ze musime byt zpristupnit pro opravu,kterou melo hradit SVJ, protoze si mysleli,ze je problem ve stoupacce. Rozbourali vanu,provedli opravu a privezli novou predrazenou vanu,kterou jsem nechtela (puvodni domluva byla,ze se necha stara vana) Pote jsem si nechala udelat rozvody vody, kdyz uz byla koupelna rozkopana.
promlčecí lhůta na vyzděnou lodžii
Dobrý den Před šesti lety jsme si koupili byt v OV v přízemí,jehož nedílnou součástí je vyzděná a zasklená lodžie.K zasklení došlo před sedmi roky bývalým majitelem,kdy bylo odstraněno zábradlí,vyzděno do výše původního zábradlí a zaskleno.Nyní prý narušujeme vzhled domu. Osobně tyto úpravy považuji za zvýšení bezpečnosti mého bytu a snížení nákladů na topení. Po výboru jsme chtěli zakročení v případě nepovolené stavby ve společných sklepních prostorech(dílna),jejíž činnost mě obtěžuje.V domě se mimo tuto nepovolenou stavbu nachází ještě i několik dalších nepovolených staveb ve společných prostorech na jednotlivých patrech(přístavby před byty) a členové výboru jsou také vlastníky těchto staveb,tak samozřejmě toto byl systém uzavřených dveří a neřešili to.Začal jsem se tedy starat sám a nyní se výbor rozhodl pro tento krok.
Revitelizace domu, výměna oken a lodžiové stěny bez souhlasu SVJ
Dobrý den, mám dotaz, který se zde již řešil několikrát, tj. refundace oken, ale trošku z jiného pohledu.
Vlastník bytove jednotky před několika lety nechal na své náklady vyměnit celou lodžiovou stěnu i s oknem, avšak bez souhlasu SVJ. Tento rok proběhla celková revitalizace domu, jejíž součástí byla i výměna oken a lodžiových stěn. V současné době se řeší otázka refundace nákladů. SVJ nemá problém s refundací oken, ale již má problém s refundací nákladů na výměnu lodživé stěny (údajně nikdo toto dříve nepožadoval a jaksi rozpočet a úvěr s tímto nepočítá). Shromáždění SVJ odsouhlasilo revitalizaci obecně, ale neřešilo se výslovně otázka, co s okny a lodžiovými stěnami, které již byly vyměněny (zda revitalizace proběhne bez nich, zda případně dojde k auditu, zda již vyměněné prvky mají vlastnosti podle projektu apod. či zda dojde taktéž k jejich výměně). V rámci revitalizace samozřejmě k jejich výměně nedošlo, nikdo ani neřešil otázku, zda splňují požadavky projektu, jen se zjišťovalo, kdo již má vyměněno, aniž by se také zkoumalo, zda bylo vyměněno se souhlasem SVJ či nikoliv.

Poslední komentáře