Stavební úpravy

půdní vestavba

Vložil karbanátek (bez ověření), 18. Prosinec 2013 - 6:55 ::

Pane lake dobrý den,

jsem odpůrcem půdní vestavby. Tím údajně blokuji příchod investora nutných rekonstrukcí společných částí našeho domu. Jsme SVJ(2000), máme cca 1,5 mil Kč v bance. Může nastat situace, kdy by jeden ze spoluvlastníků byl povinen souhlasit s půdní vestavbou? Chtějí to dát k soudu.

Děkuji karbanátek

Rekonstrukce bytu se zasahem do nosnych sten

Vložil JanaJ (bez ověření), 14. Prosinec 2013 - 17:40 ::

Dobry den, chtela bych rekonstruovat svoji bytovou jednotku se zasahem do nosnych zdi. Projekt mam vypracovany, razitko od statika take. Problem je, ze sousedi nesouhlasi – dum staveli v 70. letech sami a vedi, z ceho a jak ho postavili a proto tvrdi, ze nemohu zasahovat do nosnych konstrukci. Muj architekt i statik meli k dispozici puvodni plany a nakresy domu. Prosim o radu, jak postupovat a co mohu delat. Dekuji, JanaJ

Pokoj v podkroví

Vložil jarda56, 9. Prosinec 2013 - 11:51 ::

Dobrý den, koupil jsem byt, jehož součástí je podkrovní místnost. Cituji z prohlášení vlastníka: „Pokoj 5… 20m2 umístěn v podkroví“. Prohlášení vzniklo v roce 2007. V okamžiku koupě bytu byla podkrovní místnost v nedokončeném stavu – byly hotové a zateplené příčky, zavedená elektrika, vybudovaný otvor ve stropě. Chybělo dokončit schodiště a finalizace sádrokartonů.

Moje dotazy:

1/

Mám v tuto chvíli nějakou povinnost vůči úřadům nebo SVJ, pokud budu chtít dokončit podkrovní místnost?

2/

Musí být k bytu (vč. podkroví) dohledatelné kolaudační rozhodnutí? Mám podezření, že výstavba místnosti neprošla stavebním povolením.

Nové elek.rozvody-frézování drážek

Vložil S vlčákem na klopě (bez ověření), 4. Prosinec 2013 - 10:46 ::

Žádám místní znalce o radu v této věci. Vlastník hodlá instalovat nové elektro.rozvody v bytě. Za tímto účelem bude frézovat drážky v nosných panelech-společná část domu,jsem toho názoru,že musí mít k tomu vyjádření statika(pokud by tomu tak nebylo,dům bude po nějakém čase jako ementál),popřípadě souhlas všech vlastníků. Vlastník-přítel vlastníka za použití hrubých vulgarismů toto odmítá,že si může dělat co chce.Je můj názor na vyjádření statika a souhlas všech správný postup nebo ne?

1 žaloba pro více usnesení?

Vložil Marplová, 2. Prosinec 2013 - 13:35 ::

Hezký den, budu žalovat dvě usnesení shromáždění.

Musí být pro každé usnesení extra žaloba? Nejde to spojit do jedné žaloby? A tím samozřejmě snížit náklady na polovinu…Děkuju, M

Může si pozvat člen výboru na schůzi svj člověka k prezentaci svéko zboží?

Vložil JirkaHolas, 2. Prosinec 2013 - 10:18 ::

Může si pozvat člen výboru na schůzi svj(15vlastníků) člověka k prezentaci svého zboží? Předkládám pozvánku.1.Pre­zentace projektu Topte chytře- pan XY,firma s.r.o.2.Stavební záměr na Změnu užívání DPS CZT-stavební úpravy pro TČ 3.Přesun záloh na teplo do fondu oprav. 4. Navýšení investičního úvěru ČS a.s. 5. Různé. K pozvánce nebyby připojeny žádné materiály. Vím, že jde jen o soukromou akci člena výboru a představitele firmy. Dům máme zateplený, okna plastové. Firma dodávájící CZT pro náš dům provedla v loňském roce nákladnou modernizaci a dodávky tepla a teplé vody jsou bezproblémové.

Souhlas všech vlastníků s rekonstrukcí bytu (kvůli napojení rozvodů)?

Vložil Holba (bez ověření), 29. Listopad 2013 - 23:52 ::

Dobrý den, oslovili jsme stavební úřad s dotazem, zda a jak je třeba hlásit rekonstrukci bytu, kde se nezasahuje do nosných částí ani nemění vzhled, podíly. Odpověď: rekonstrukce rozvodů instalací v bytě nepodléhá ohlášení ani stavebnímu povolení. Co se týká majetkoprávních vztahů je nutný souhlas všech vlastníků bytů protože se budete napojovat novým vedením na stávající hlavní rozvod v domě. Vzhledem k tomu, že si nedokážeme představit, že by s rekonstrukcí všichni vlastníci souhlasili, a asi takových SVJ moc není, jak postupovat, aby bylo možné byt uvést do lepšího stavu bez nutného souhlasu všech?

Fond oprav

Vložil Jana (bez ověření), 29. Listopad 2013 - 20:30 ::

Dobrý den, po odkoupení bytu do osobního vlastnictví a založení SVJ, bylo domluveno, že bude zasílána určitá částka do tzv. ,,fondu oprav" a tyto finance budou použity na opravu společných prostor a majetku. Vzhledem k tomu, že nejsem o žádných opravách společných prostor ani majetku nikdy informována, tyto informace se dozvídám pouze občas z výpisu ze společného účtu, kdy se nestačím divit, co vše bylo z těchto pěněz zaplaceno, aniž bych o tom věděla. Chci se tedy zeptat, zda je toto důvod, abych přestala do zmiňovaného fondu oprav přispívat? P

Komíny

Vložil Martina (bez ověření), 29. Listopad 2013 - 20:25 ::

Dobrý den, jsem vlastníkem bytu v bytovém domě o šesti bytech. Vzhledem k tomu, že se jedná o bytovku starou asi 60 let, patří ke každému bytu i komín na tuhá paliva. Ten již několik let z důvodu vytápění plynem nepoužívám. Náhodou jsem se z výpisu ze společného účtu dověděla, že bez mého vědomí byla provedena určitá oprava na mém komíně. Chci se zeptat zda je možné bez mého vědomí provádět opravy na mém komíně a zda tento komín, který náleží k mému bytu je můj nebo společným vlastnictvím? Vlastník druhého bytu se na můj dotaz, jak si mohl toto dovolit bez mého vědomí, oháněl ,,havarijním stavem komínu", což je pouze jeho názor, protože v tomto oboru není odborník. Chci se tedy zeptat, kdo určí, že se jedná skutečně o havarijní stav a i tak, zda je možno bez vědomí vlastníka opravu provádět?

Revitalizace domu

Vložil L. (bez ověření), 27. Listopad 2013 - 22:25 ::

Dobrý den. Chtěla bych se zeptat na věc týkající se revitalizace našeho domu… Jsme dům o 16 bytových a 6 nebytových – garáže – jednotek. Chtěli bysme si nechat zrevitalizovat dům. Firma nám udělala plán a projekt, do kterého započítala i návrh na výměnu garážových vrat. Chtěla bych se zeptat, zda máte někdo zkušenost s tím, kdo tuto konkrétní výměnu financoval… Někdo říká, že se jedná o obvodový plášť a tudíž by se měla vrata vyměnit z úvěru. Já se však domnívám, že jde o majetek určitých bytů, tak ať si to také zaplatí… Proč bych jim já měla přispívat na výměnu vrat, když jsou garáže ve výlučném vlastnictví daných vlastníků? Předem děkuji za odpověď…

Syndikovat obsah