Stavební úpravy

Poradíte mi pane lake?

Vložil svj vn, 27. Listopad 2013 - 2:59 ::

Dobrý den, prosím pana lake o radu, jak dále postupovat. Po několika neúspěšných pokusech našeho výboru SVJ o prosazení zateplení přes nesouhlas většiny jsem navrhnul, aby byl proveden energetický audit, abychom si mohli vytvořit představu o tom, je-li pro nás zateplení výhodné (máme vyměněna téměř všechna okna a ze srovnávacího grafu našeho distributora tepla vyplývá, že si v porovnání s celkově zateplenými domy nevedeme špatně. Výbor nechal audit vypracovat. K mému překvapení je audit plný nepravdivých údajů, zřejmě aby výbor čísly přesvědčil vlastníky o potřebnosti zateplení.

Výměna oken

Vložil Anonymous, 26. Listopad 2013 - 18:29 ::

Dobrý den, v našem bytovém domě je 8 bytů. Jsem předsedkyně a ráda bych vyměnila okna ve všech bytech z peněz SVJ, ovšem jedna z majitelek je proti. Máme vzorové stanovy. Jak mám toto řešit? Nová okna už velice nutně potřebujeme. Na hrazení výměny oken jednotlivými majiteli nikdo nemá finanční prostředky a na účtě SVJ je fin. prostředků dostatek.

Spolecne prostory

Vložil Anonymous, 24. Listopad 2013 - 19:51 ::

Dobry den,prosim o radu.vlastnim byt v osobnim vlastnictvi.vstup do bytu je zpristupnen pres pavlac,ktera je spolecna pro 4 byty.muj byt je posledni.chtela bych si cast pred svym bytem uzavrit dvermi (nekteri sousede uz to tak uzavrene maji).prosim o radu jak co nejjednoduseji postupovat a cast pavlace si uzavrit.moc dekuji

Častečné zateplení domu bez konkretního hlasování všech členů SVJ

Vložil polo, 23. Listopad 2013 - 21:55 ::

Dobrý den, obracím se na Vás s konrétním případem,který se stal v našem SVJ.

Naše SVJ vzniklo před necelým rokem a půl.Vzniklo z důvodu odkoupení bytů od města,který nám ho nabídnul k prodeji.

Na poslední schůzi jsme si odsouhlasily většinou hlasů,že navýšíme úvěr z důvodu plánovaných rekonstrukcí našeho panelového domu 24bytů(okna,vchod,vý­tah atd). Bylo projednáno,žeby se mohla měnit okna a opravovat vchod a schránky toto bylo odsouhlaseno. Dále se jednalo o zateplení celého domu jedná se o typ krajního panelového domu takže 3 strany domu,ale ukončilo se to tím,že to asi nestihneme.

Výměna oken

Vložil člen SVJ (bez ověření), 23. Listopad 2013 - 9:26 ::

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně výměny oken v panelovém domě. Náš výbor přišel s návrhem abychom vyměnily všechny dřevěný okna v našem panelovém domě. Jsou cca 44let staré a některé jsou ve špatném stavu. Jde mi o to, že by se vyměňovaly i v bytech, kde jsou podle prohlášení vlastníka v majetku vždy onoho konkrétního bytu(majitele BJ). Výbor nám říká, že se i tak dají vyměnit z Dlouhodobé zálohy na správu domu(někteří tomu říkají FO), když si toto odhlasujeme 100% hlasů majitelů BJ. Je toto pravda? Prý toto, od roku 2014, již nebude možné a proto chtějí toto hlasování a výběr firmy stihnout ještě letos(2013).

Napojení opravovaných chodníků ke stávajícím nájezdů do domu

Vložil Eva Adámková (bez ověření), 22. Listopad 2013 - 19:21 ::

Zajímalo by mě, kde najdu nějaké vysvětlení k dané situaci: na ulici nám opravují staré chodníky za nové a při této opravě nám vznikl schodek od 10 do 20 cm k našemu stávajícímu vjezdu. Jsme bezradni jak tuto překážku překonat. Jestliže si uděláme nějaký dřevěný či železný nájed uřčitě o něj brzy přijdeme. Myslíme si,že by měl sklon chodníku být přizpůsoben těmto stávajícím vjezdům do domu, ale prý je to v rozporu se zákonem. Nevím kde nají přijatelné východisko.

změna dispozice - nutnost změny prohlášení vlastníka

Vložil anastazie777, 21. Listopad 2013 - 15:26 ::

Dobrý den,

chci si koupit byt a změnit jeho dispoziční řešení. Nyní 4+kk nově 3+kk. Na katastru jsem dostala informaci, že změnu prohlášení vlastníka dělat nemusím. Ale banka, u které čerpám hypotékou na koupi mi řekla, že ho udělat musím. A to z důvodu toho, že kdyby mi byt někdy v budoucnu zabavila pro neplacení hypotéky a chtěla ho prodat v dražbě, tak by někdo mohl poukázat na to, že je dispozicí 3+kk, ale v prohlášení vlastníka uloženém na katastru je 4+kk a banka by tím pádem musela změnu prohlášení vlastníka udělat na své náklady.

Posunutí vchodových dveří do bytu

Vložil pajskr@gmail.com, 20. Listopad 2013 - 11:58 ::

Plánujeme rekonstrukci nově zakoupeného bytu a velmi bychom uvítali možnost posunout vchodové dveře do bytu cca o 60 cm směrem doleva v rámci již existující nenosné zdi. Pro názornost přikládám nákres. Nedošlo by tím ke změně výměry bytu, ani k zásahu do jakýchkoliv rozvodů.

Stanovy SVJ říkají: K přijetí usnesení o změně účelu užívání stavby a o změně stavby je zapotřebí souhlasu všech členů společenství, pokud není dále uvedeno jinak. Jde-li o stavební úpravy spočívající v modernizaci, rekonstrukci a opravách společných částí domu, jimiž se nemění vnitřní uspořádání domu a zároveň velikost spoluvlastnických podílů na společných částech domu, postačuje souhlas nejméně tříčtvrtinové většiny všech členů společenství.

sauna a hlasování

Vložil petr32111 (bez ověření), 19. Listopad 2013 - 18:34 ::

Dobrý den,

několik vlastníků by rádo v sušárně,kterou už nikdo nepoužívá, zřídilo za peníze svj saunu. Peněz máme dost – v tom problém není. Jen by mě zajímalo, jestli je na tuto investici nutný 100%ní souhlas vlastníků? Díky Za odpověď.

Petr

zaslepení/zastavění světlíku

Vložil Ryba (bez ověření), 15. Listopad 2013 - 12:47 ::

Dobrý den,

žádám o radu, jak si počínat v naší situaci. Bydlíme v prvním patře a zde také končí světlík. Sousedé nad námi se rozhodli si zvětšit byt o prostor světlíku a zastavět jej. My jasně vyjádřili před svědky nesouhlas, odvětrává nám spíž, sociální zařízení a především plynový ohřev vody v koupelně. Zároveň světlíkem vedou stoupačky, které jsme tam ale my neumisťovali. Teď bourají stěny světlíku a najatá firma říká, že má v plánu zastavění. S majiteli bytu se nejde spojit, prý nejsou v ČR. Je možné, že by takové plány povolil stavební úřad a my se k tomu ani nemohli vyjádřit?

Syndikovat obsah