Stavební úpravy

2014 - změna účelu užívání stavby

Vložil Jan Mocek, 11. Únor 2014 - 19:25 ::

Dobrý den, rádi bychom si pronajali nebytový prostor v domě se SVJ. Nebytový prostor je v majetku jednoho vlastníka, je kolaudován jako truhlářská dílna, má zvláštní vchod z ulice a naším plánem je provést změnu účelu užívání, konkrétně na nekuřáckou kavárnu vč. prodeje balených potravin. Prosíme o radu, zda je nutný souhlas SVJ se změnou i s ohledem na případné změny od 1. 1. 2014. Děkujeme

probourání nenosné zdi mezi dvěma byty, stejný majitel

Vložil Anonymous, 6. Únor 2014 - 22:57 ::

Dobry den, vlastnim dva byty vedle sebe. Jeden byt je 2+kk a druhy 3+kk. Mym planem je z techto dvou bytu vytvorit 4+kk a zvetsit obyvaci pokoj. Stena kterou chci zbourat je podle stavebnich vykresu NENOSNE AKUSTICKE ZDIVO 250 mm). Mam to nejak resit ? Diky

údajná změna užívání bytové jednotky

Vložil Pavel Pokorný (bez ověření), 6. Únor 2014 - 20:05 ::

Vlastním byt 3 + kk. Byt má nyní oddělené 3 pokoje vstupní chodbou a samostatný vstup z největšího z nich do kuchyňského kouta. Plánuji rozdělení toho největšího pokoje sádrokartonem na dva pokoje o stejné velikosti a skrz jeden z menších pokojů protáhnout vstupní chodbu až do kuchyňského kouta. Tímto způsobem mi v bytě vzniknou 4 samostatné uzavíratelné pokoje,které skrz chodbu, budou mít zajištěný přístup do kuchyňského kouta. Můj dotaz zní: je tato změna dispozice bytu natolik závažná, že je nutné požádat stavební úřad o povolení a tím pádem i o souhlasné stanovisko SVJ?

Zastřešení teras bytového domu

Vložil Josef Z. (bez ověření), 6. Únor 2014 - 15:18 ::

Dobrý den, náš bytový dům má na jižní straně v 5. nadzemním podlaží terasy. Tyto terasy přísluší ke 4 bytům v tomto patře, jsou nazastřešené a mají keramickou dlažbu. Působením povětrnostních podmínek (velké teplotní změny, déšť, mráz atd.) dochází k rychlému opotřebování (poškozování) dlažby, což vyžaduje neustálou údržbu, časté opravy a vede i k nevyhnutelným problémům se zatékáním a s tím spojeným sporům mezi sousedy. Po mnohých úvahách docházíme k závěru, že jediným schůdným řešením by bylo zastřešení těchto teras. Jednalo by se pouze o zastřešení bez čelních či postranních stěn. Nosná konstrukce této střechy by byla zakotvena do stávající obvodové stěny domu a na okapové straně uložena na ocelové konstrukci. V žádném případě by nedošlo ke zvýšení stavby nebo změně půdorysu stavby.

odstranění druhých vchodových dveří

Vložil Šárka (bez ověření), 6. Únor 2014 - 13:02 ::

Dobrý den, ráda bych věděla, zda je možné bez souhlasu všech vlastníků bytových jednotek v domě odstranit druhé vchodové dveře. Je to změna vnitřního uspořádání domu? Výbor společenství odsouhlasil zrušení druhých vchodových dveří s tím, že jsou zbytečné...... na shromáždění společenství vlastníků o tom hlasovat nedal… Děkuji, Šárka

řešení havárie stoupačky

Vložil Anonymous, 5. Únor 2014 - 11:33 ::

Dobrý den, V domě praskla stoupačka, která zatopila souseda pode mnou (flek od stropu dolu). U mě v bytě je vše suché. Instalatér usoudil, že závada je na stoupačce ve stropě, tedy na společné části potrubí. Dům je v osobním vlastnictví jednotl. majitelů. Instalatér navrhuje závadu odstranit tradičním zbůsobem – otevřít (vybourat) mokré místo a vyměnit vadné potrubí. Vytopený soused ovšem jakékoliv stavební zásahy rezolutně odmítá a navrhuje vést stoupačky nově jiným místem již ze sklepa, s tím že by u něj vedle otevřeným prostorem a u něj by se pouze vrtala díra do sklepa a do stropu.

Změna stanov

Vložil Radek (bez ověření), 4. Únor 2014 - 14:54 ::

Dobrý den, mám otázku ohledně změny stanov. Dočetl jsem se, že od roku 2014 je potřeba pro změnu stanov notář. Vztahuje se to i na SVJ, které bylo založeno dříve než v roce 2014? Máme svj, které bylo založeno v roce 2010 a ve stanovách máme 100% souhlas na revitalizaci domu. Rádi bychom tento odstavec upravili na 75%. Musíme mít tedy na schůzi notáře? O přítomnosti notáře pro změnu stanov se v naších stanovách nepíše. Děkuji,

Truhlíky na balkonech

Vložil LucieM (bez ověření), 4. Únor 2014 - 9:29 ::

Právě jsme dokončili rekonstrukci panelového domu. Zateplení, nová fasáda, vyzděné a zasklené balkóny (s těmi všichni nájemníci nesouhlasili). Měla bych dotaz ohledně montáže truhlíků na květiny. V předešlém roce byly zavěšeny na balkónovém zábradlí, nyní to už bohužel nejde. Oslovila jsem firmu, která nám prováděla revitalizaci, jestli by byli ochotni navrtat závěsy na truhlíky na zevní stranu balkónu. Jednalo by se o plastové držáky, které lze odmontovat.Firma se nebránila,fasáda by se nepoškodila a o záruku bychom nepřišli. Problém nastal až se členy výboru, kteří tohle nechtějí povolit (mimochodem sušáky na prádlo nevadily…). Nepřipadá mi, že bych měnila stavebními úpravami vzhled domu a musela tudíž vyžadovat souhlas všech vlastníků, protože už teď vím, že členové výboru mi toto neschválí.

Fond oprav v bytovce o čtyřech bytech

Vložil Moudrachtivá (bez ověření), 4. Únor 2014 - 7:30 ::

Dobrý den, četla jsem si zákon č. 72/1994 Sb. paragraf 9, odstavec 3, kde se píše: „Společenství vzniká v domě s nejméně pěti jednotkami,…“ Koupili jsme s manželem dvě bytové jednotky ve 40 let starém domě. Další dva byty mají dohromady 3 vlastníky. Dům je zanedbaný a chceme založit fond oprav. Jak postupovat, prosím? Kolik Korun za metr čtvereční začít šetřit, rozhodují vlastníci hlasováním? Velice Vám děkuji za radu. S pozdravem M.

Plíseň v přízemním bytě a svj

Vložil Mirek (bez ověření), 4. Únor 2014 - 7:13 ::

Dobrý den, v průběhu minulého roku jsem koupil byt, který spravuje svj. Během topné sezóny se v bytě začala tvořit plíseň, to ani nemluvím o velkých tepelných ztrátách. Dle vyjádření odborníka, je vše způsobeno především vlivem umístění bytu (nad nevytápěnými – nezateplenými sklepními prostory, s rozbitými okny). Jelikož jsou příčinou společné části domu, jak toto správně řešit s svj, tak aby došlo ke zjednání opravy? Mám obavu, že celé řešení vzniklé situace bude trvat dlouho a mně zatím dojde ke škodě na majetku (píseň na náb

Syndikovat obsah