Stavební úpravy

Stoupačky

Vložil Martin (bez ověření), 1. Březen 2014 - 13:38 ::

Dobrý den, plánuji rekonstrukci koupelny ve zděné budově a změnu její dispozice. Z WC chci udělat nově sprchový kout. Je možné mít vstup do stupaček přes sprchový kout šikovně vyřešenými dvířky nebo toto nějaký zákon neumožňuje?

Děkuji za odpověd.

Změna užívání

Vložil Monika Králová (bez ověření), 27. Únor 2014 - 7:52 ::

Dobrý den, chtěla bych se zeptat máme nebytoý prostor skolaudovaný na prodejnu sudových vín a chtěli bysme ji předělat na zverimex. Ale na st. úřadě nejsou ještě dnes nám schopni říct co potřebujeme k této změně podle nově platných zákonů. Mohl by mi prosím něko poradit? Děkuji

Bourání v panelovém bytě

Vložil Nataša (bez ověření), 24. Únor 2014 - 14:02 ::

Cítím se jako v bludném kruhu. Jsme SVJ 8 podlaží a jeden byt 3 p. provádí rekonstrukci. Vybourali celou příčku mezi pokojem a chodbou 4×2,5 m a nyní bourají otvor /jako klenuté dveře / z pokoje do kuchyně, což je nosný panel. Ostatní nájemníci se bouří, a nám jako výboru bylo řečeno majitelem že byt je jejich a do toho nemáme co mluvit, povolení statika mají a ostatní je nezajímá. Na stavebním nám zase řekli, že si máme přečíst zákon a v OSBD / jak jsme byli dříve/ že se s tím nic nedá dělat. Děláme to jen pár měsíců a mysleli jsme si, že by nám měli oznámit co tam budou dělat, nebo mít podpisy od spoluvlastníku, jako to bývalo dřív.

Plísně v bytě - odhlasované zateplení - nečinnost výboru

Vložil Rybajz, 24. Únor 2014 - 10:23 ::

Dobrý den, rád bych se zeptal zda někdo neví, jak dál postupovat v trochu konkrétnějším případě plesnivějícího by­tu.

Léta nám každou zimu zplesniví bytové stěny na SZ stěně domu (ať odvlhčujeme jak odvlhčujeme). Na základě zdejší diskuze jsem nechal vypracovat znalecký posudek, který potvrdil tepelně izolační závadu domu a doporučil zateplení štítových stěn- dle posudku se tato úprava i odhlasovala na shromáždění. Bohužel je tomu však již víc než rok a zateplení nikde. Výbor jak jsem teď zjistil nemá ještě ani u projektanta zadaný projekt a my opět platíme za sanaci plesnivých zdí.

Co má přednost - Stanovy SVJ dle ZOVB nebo NOZ?

Vložil Syk (bez ověření), 20. Únor 2014 - 23:39 ::

Dobrý den všem, ve společenství vlastníků v domě se 7 jednotkami chce nadpoloviční většina výtah, 2 jsou proti, jeden se zatím zdržel (přikloní se k většině). Ve stanovách dle ZoVB jsme odsouhlasili, že zásadní úpravy společných prostor je potřeba schválit 100% souhlasem všech. Dle NOZ by to již ale nebylo třeba, stačilo by nadpoloviční většina přítomných na schůzi, je-li tato usnášeníschopná. Co má tedy přednost, stanovy, nebo NOZ? Díky!

Může SVJ zaplatit opravy bytových jističů, pokud jsou na chodbě?

Vložil Martin Novák (bez ověření), 19. Únor 2014 - 10:25 ::

Dobrý den,

náš bytový dům má ještě bytové pojistkové skříně na společné chodbě a jsou ve stavu, který se pravděpodobně neslučuje s dalším dlouhodobým provozem.

V tuto chvíli nemám informace, zda jsou ve společném vlastnictví a nebo patří k bytu. Nemám k dispozici prohlášení vlastníka.

Dvě otázky:

Může SVJ, za předpokladu, že to odsouhlasí shromáždění vlastníků, jejich opravu zaplatit z fondu oprav bez ohledu na jejich faktické vlastnictví?

Jakou většinou by se takový záměr musel schvalovat?

Děkuji M. Novák.

Rekonstrukce zmena dispozice - bytova jednotka

Vložil aaa (bez ověření), 18. Únor 2014 - 23:56 ::

Dobry den,

Chtel bych se zeptat ohledne rekonstrukce. Kupuji byt 2+1, kde chci provest kompletni rekonstrukci a zmenu dispozice se zasahem do nosne zdi. Upravu nosne zdi by mela na starosti firma stejne jako bourani pricek + preklad i na pricky pokud by byl nutny. Nad i pod bytem bydli spravci, kteri nechteji souhlasit pro stavebni povoleni s tim, ze oni zrekonstruovanu uz maji nechteji aby se jim to „pohlo“. Je nejaky zpusob jak to dojednat?

Dekuji

Úhrada oken v panelaku

Vložil Hel (bez ověření), 18. Únor 2014 - 0:44 ::

Dobrý den, jsem vlastník bytů, a pří zateplování domů nám vyměnili okna. Mam domluvené splátky na rok. Teď mi předseda výboru poslala podepsat „Uznaní dluhů“ vůči SVJ, kde se uvádí mimo jiné: Nebude-li zde sjednaný splátkový kalendář ze strany dlužníka dodržen, a to ve smyslu dlužníkova prodlení s kteroukoliv splátkou řádně a včas, pak tento splátkový kalendář pozbývá bez dalšího platnosti a celý dluh (resp. jeho celá zbývající část) se stává splatným najednou, a to ke dni, kdy toto prodlení dlužníka nastalo (den následující po splatnosti splátky, jež nebyla dodržena řádně a včas).

podíl ze slepa

Vložil katerina (bez ověření), 17. Únor 2014 - 19:37 ::

Dobrý den, může mi prosím někdo poradit? Rodiče vlastní byt (v osobním vlastnictví) – společenství vlastníků má cca 20 bytů. V domě je sušárna (cca 40 m2) a já bych ji chtěla odkoupit a předělat na byt. Je to holá místnost, kde je zavedeno pouze topení. (voda a vše ostatní by se muselo udělat)

Má někdo s tímto zkušenost? A jak nejlépe postupovat? zažádat společenství o odkup, nebo obejít jednotlivé vlastníky a odkoupit od každého jeho cca 2 m2? Je lepší jednat jménem rodičů (majitelé také cca 2 m2)?

Předem děkuji za jakékoliv rady a odpovědi ;)

Plíseň v bytech - jak to má řešit SVJ?

Vložil Kubalová (bez ověření), 12. Únor 2014 - 12:27 ::

Dobrý den, jsme společenství vlastníků a před více než 5ti lety jsme zateplovali vchod + měnili okna a střechu. Záruční doba na stavební práce i na okna skončila v květnu minulého roku. Na střechu je ještě pět dalších let záruka. Jedena z novějších majitelek bytové jednotky (1 rok bydlení) mne jako předsedkyni SVJ vyzvala k součinnosti při řešení problému s plísní pod okny ve třech pokojích. Byt se nachází pod střechou. Po vyzvání ostatních vlastníků se ozvala ještě jedna majitelka, která shodou okolností bydlí o patro níže, než uvedená první majitelka.

Syndikovat obsah