Ostatní

ukončení SVJ

Vložil ANNAKV, 30. Duben 2013 - 19:20 ::

Dobrý den, prosím Vás, nemáte někdo zkušenost jak postupovat při zániku SVJ? Co vše učinit? Vlastníci bytových jednotek se rozhodli prodat dům jako celek a SVJ již nebude fungovat, protože všechny byty koupí 1 vlastník. Děkuji

Sousedka skladuje ve společném prostoru věci.

Vložil Leni, 30. Duben 2013 - 11:58 ::

Má právo sousedka skladovat v místnosti společného prostoru své věci ? Nevím, co tam má, jako jediná má klíče. Sklep má, jako my všichni ostatní. Jaká mám práva ? Podle mě je třeba si místnost pronajmout a peníze zasílat do fondu, zdarma nelze. Jak to je, a jak jí popřípadě " vystěhovat " Místnost by se dala lépe využít pro všechny. Nastěhovali jsme se nedávno, ona tu místnost má asi odjakživa. Je to místnost velikosti kočárkárny.

Jsme v SVJ noví a výbor nefunguje.

Vložil Leni, 30. Duben 2013 - 10:47 ::

Ahoj. Třeba se tu najde někdo, kdo bude mít nápad, co dělat.
Koupili jsme byt v bytovém domě. Během roku jsme zjistili, že výbor nefunguje a správa, kterou si najímáme, naše SVJ " okrádá ", všichni si určitě umíte představit jak. ( Předražené zakázky )
Dům je nyní ve stavu před rekonstrukcí, máme 4 vchody a náš výbor vůbec nefunguje, jen podepisuje to, co dělá správa. Správa tvrdí, že má 100 % souhlas k zateplení, i když má jen 100% souhlas lidí, co byli na schůzi, správa jedná s každým vchodem zvlášť, to, co se kupuje se nenechává odhlasovat, každý vchod se řeší zvlášť, výběrová řízení se nekonají, správa firmu vybere aniž by se hlasovalo, zápis ze schůze je nerelevantní, je toho spousta, v podstatě bordel na kolečkách.

Komíny - prohlášení vlastníka

Vložil Kosir (bez ověření), 30. Duben 2013 - 10:29 ::

V prohlášení vlastníka pro jednotlivé b.j. jsou určeny společné části budovy – základy, střecha, chodby, kočárkárna atd. a mimo jiné je uvedena položka „komíny“, která je však škrtnuta. T.zn., komíny nejsou společné části budov a odpovídá za ně vlastník b.j. ? Podotýkám, že jde o komíny pro plynové karmy, které byly tehdá v projektu, před 45 lety, uvedeny jako vzduchotechnika.

Nárok na klíče

Vložil HA (bez ověření), 30. Duben 2013 - 10:10 ::

Chci se zeptat na zkušenost/názor.

V létě jsem koupil byt, kde jsem majitel a mám hrozný problém získat od domovníka klíč k zadnímu vchodu.

Někdo klíč má, někdo nemá … podle čeho se to určuje, to nikdo netuší.

Proto je moje otázka jednoduchá – mám jako řádně platící obyvatel baráku a majitel bytu nárok na klíč víceméně od všech dveří, které v daném baráku mám – především od zadních dveří?

Případně jak to řešit při daném problému s domovníkem (kromě toho, že si ho od někoho seženu a přidělám :))).

Plísně v bytě a v suterénu ve sklepech není žádná!

Vložil Renata (bez ověření), 30. Duben 2013 - 9:23 ::

Dobrý den, prosím o vaše zkušenosti i rady, moc nám to pomůže. Koupili jsme před 2 lety byty od města do OV. Vznikl nám dost velký problém.

Máme sousedy, kteří mají totálně zplesnivělý byt,ten byl takto zdevastovaný plísní ještě za doby, když byl bytem nájemním.Sousedé s tím nic tehdy nedělali, dostali jen slevu z nájemného,cca 40,–Kč,– měsíčně.

Nyní jsme SVJ a sousedé-vlastníci tohoto plesnivého bytu po nás ostatních vlastnících požadují, z FO uhradu za odvlhčení a izolaci spodní části domu v místě, kde se naléza jejich byt.Tato investice je velmi finančně nákladná a hlavně jsme toho názoru, že plísen v bytě je věcí vlastníka a nikoliv společenství!Velmi částo se jim valí z oken kvantům páry, což si vůbec neumíme vysvětlit z čeho by to mohlo být a na oknech mají z venku značnou plíseň!Mají jí i v bytě.

Neuhrazene zalohy = dum bez vody

Vložil Sokol (bez ověření), 29. Duben 2013 - 22:40 ::

Dobry den, jak postupovat v pripade, ze nektery vlastnik (SVJ s deseti cleny) neuhradi zalohu/zalohy za sluzby k predepsanemu datu, cimz padem dojde k neuhrazeni zalohove faktury vodarnam (na ucte SVJ neni dostatek fin. prostredku) a vysledkem je pozastaveni dodavky vody? Existuje nejaky nastroj, jak temto situacim predchazet? Nepletu-li se, jde o zalohy, takze neni mozne jako vystrahu uplatnit ani penale. Dekuji

světlík - společná část domu

Vložil aka (bez ověření), 29. Duben 2013 - 22:04 ::

Světlík – rozuměj otvor ve stropě, kterým se dá vylézt na střechu (střecha je zároveň v PV definována jako společná část domu určená pro výhradní užívání vlastníka jednotky umístěné pod ní), – je prohlášením deklarován jako společná část domu. Nikdo jiný než vlastník bytu světlík nevyužívá. Zahrada na střeše je též přístupná pouze vlastníkovi jednotky. Vlastník se nyní domáhá uhrazení opravy motoru otevírání světlíku z peněz SVJ a zároveň inicioval poptávku po novém otevírání. Argumentuji tím, že ačkoliv světlík je definován jako společný, jeho motorové ovládání ne (existuje i ovládání mechanické).

Smlouva s dodavatelem služeb

Vložil 732912, 29. Duben 2013 - 11:17 ::

V SVJ došlo k situaci, kdy vlastník 6/16 hlasů s podílem 65/157 a současně předseda výboru má na sebe psanou smlouvu s vodárnami. Je tento stav akceptovatelný pro řádné fungování SVJ?

Klíče od domu

Vložil akja (bez ověření), 29. Duben 2013 - 10:34 ::

může mít klíče od hlavního vchodu do domu SVJ i děti vlastníka byt.jednotky?

Syndikovat obsah