Ostatní
spatna domluva s najemniky SVJ
dobry den,jsem majitelkou bytu v OV v dome kde jsou SVJ.Jiz delsi dobu zde panuji velke rozdily v chapani chodu domu,nejedna se o panelovy dum spis o stavbu tri podlazniho domu s 6sti jednotkami.Jelikoz jsou zde najemnici romske narodnosti tak nemame moznost obrany proti nim a nevime si s nimi rady.Chvala Bohu nejsou to ti neprispusobili romove tak ze to neni tak hrozne s nimi tady zit ale presto mame docela zasadni problem. Jedna se o to,ze v pudnich prostorech byla vytvorena bytova jednotka na jedne polovine rozlohy strechy,majitel pudniho bytu si pred vstupem na pudu oddelil vstup dvermi,to by nebyl takovy problem,pry z duvodu ze ho obtezuji kocky souseda,to je pochopitelne.Jen se nemuzem normalne s majitelem domluvit na odvetravani domu,jde hlavne o to ze strecha vybudovanim bytove jednotky v zimnim obdobi uvnitr namrza a krovy moc dlouho sublimaci neustoji,tezko romum vysvetlovat ze to tak je.Navrhovala jsem reseni alespon vyndat dve tabulky u jejich dveri bohuzel majitel ma pocit ze je omezujem a poroucime jim.Mimochodem dvere jsou pred vstupem do pudniho prostoru podle stavebniho uradu naprosto vyhovujici,jsou plne jen ve spodni casti je dana pryz a na dvou mistech narizla.Cely dum nasledkem uzavreni stresnich prostor temito dvermi vubec nevetra.Resi se to tim a to je kamen urazu v letnich mesicich je vse uzavreno okna chodbova,dvere vstupni do domu a v zimnich je i v mrazech stale otevreno vsechno.Me to moc normalni neprijde.Predevsim se vetra pred dvermi prave na pudu tak aby majitel pudniho bytu nemel u sebe smrad tak si mysli ze cely dum vyvetra.Stavebni urad zde udelal prohlidku domu,strecha domu pres uzavreni je dostatecne odvetravana a s tim i cely dum.Celou dobu jsem byla v domeni ze pri chodu kazdeho domu musi fungovat nejaka odvetravani v nasem pripade je odvetravana pouze uzavrena strecha ale dum jako celek je nevetratelny.Prosim o nejakou radu,nevim zda jsem popsala srozumitelne problem na ktery nevim reseni jelikoz s najemniky se neda na nicem dohodnout.Jeste jsem zapomela byt v prizemi trpi velkou plisni,tak jestli vetrani domu na to nema teka vliv.Dekuji za reakce.
Vyúčtování tepla, teplé a studené vody
Dobrý den,
rád bych se zeptal na vyúčtování teplé a studené vody. Máme každý rok problémy s vyúčtováním služeb, které každý rok reklamuji, ale bohužel bez odezvy. V letošním vyúčtování máme opět větší spotřebu teplé než studené vody (TUV 62,119 a SV 49,432), což mi přijde zvláštní. Porovnál jsem vyúčtování s bytem pod náma, který je počtem 4 osob stejně obsazen jako náš a tam mají spotřebu TUV 17,164 a SV 41,439. Stejně tak je velký rozdíl ve vyúčtování tepla, kde máme vyúčtováno 41 a oni 8. Takového rozdíly jsou bohužel každý rok, což každý rok reklamuji, ale když už dostanu nějakou odpověď, tak je to odpověď typu že vše je v pořádku, ale mnou požadované podklady (tabulku koeficientů poloh apod) mi nikdy nebyly poskytnuty.
vlastník terorizující výbor + pomluva
Prosím o radu, vlastník se odkazuje na stanovy, že má právo na informace, výbor zahlcuje dotazy na A4 (za rok cca 12 dotazů), zasílá požadavky, abychom jinému vlastníkovi odpojili plyn a zašroubovali okna, aby nemohl krmit holuby… Momentálně několika vybraným vlastníkům naházel do schránek informace, že já jako předseda jsem zatajila stav financí,aby nám byly schváleny nehorázné odměny a to v době, kdy SVJ bylo v platební neschopnosti a v důstedku toho, že jsme kvůli záchraně museli schválit zvýšení plateb do FO. Pro pořádek uvádím, že vlastníkům nic zatajeno nebylo, SVJ v platební neschopnosti nikdy nebylo, odměny byly řádně schváleny a jsou nízké (1.400 Kč/měsíc – používám vlastní mobil, platím internet, používám vlastní pc), zvýšení platby do FO bylo řádně schváleno kvůli plánovanému zateplení. Vlastník neměl ani tolik slušnosti,aby tyto výmysly hodil do schránky mně, abych toto mohla uvést na pravou míru.
Mám nárok na kopii zápisu z bytové schůze vlastníku bytu?
Dobrý den ,chtěla bych se zeptat jestli mám nárok jako majitel bytu v osobním vlastnictví požádat predsedu o kopii o jednáni na domovní schůzi?JG
Prosba na pana Lakeho
Přečetla jsem snad všechny vlákna ohledně „fondu oprav“. Osobně si
myslím, že jsem jen díky Vám a Vaším příspěvků na toto téma konečně
trochu v obraze. Jen díky nádherným přehledovým tabulkám o rozdílu mezi
družstevním hospodařením a hospodařením SVJ, a rozdílu mezi příspěvkem
na správu a zálohou na správu, snad plně chápu rozdíl a dopady. Jsem
členem SVJ, kde je „fond oprav“ definovaný v prohlášení vlastníka.
Zde je odkaz na toto prohlášení a s definici fondu.: http://ulozto.cz/…nd-oprav-pdf
I přesto nastal v našem SVJ okolo tohoto fondu nefondu rozruch. Bývalý
výbor jehož jsem byla členem pojal tento fond jednoznačně jako příspěvek
na správu, bez toho aniž by od lidí vybíral do tohoto fondu zálohy na
správu. Tzn., přesně dle prohlášení vlastníka. Vlastníci BJ platili do
tohoto fondu dle svého vlastnického podílu. Posléze z rozhodnutí
shromáždění byla tato částka navýšena, aby bylo možné z těchto
prostředků financovat shromážděním odsouhlasený úvěr na zateplení
domu. Z těchto prostředků byl následně hrazen poskytnutý úvěr +
veškerá správa domu. (účetnictví, zahradník, rozbitá výplň
dveří atd.).
Jak napsat zalobu na odvolani predsedy?
Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, jestli někdo nema zkušenost nebo nepošle odkaz jak napsat žalobu na odvoláni předsedy družstva. Hledal jsme na netu návrh žaloby, ale nenasel jsem. Máme předsedu a ten v loni ani neudělal členskou schůzi s tim, ze se nema s nájemníky o cem bavit. Tim porusil obchodní zakoník. Jeho manzelka ma pronajaty obchod v dome a spolecne porusuji od stavebniho a živnostenskeho zakona po hygienicke a vse co jde. Z duvodu, že najemnici bydlí v dome cca. 20let, ale my jsme se jen nastehovali, tak nikomu nevadi ze predseda nedela schuze, porusuje co jde, ale pro 99% najemniku je nejlepsi.Kdyz se dela nejaka oprava tak se ani nedovime na zaklade ceho, byla vybrana firma, jaky oslovil.Proste se chova jako by byl dum jeho. Predem dekuji za odkaz nebo radu jak napsat k soudu navrh na jeho odvolani
Servis Gamatů
Dobrý den,chci se optat jakož to spoluvlastník bytové jednotky v osobním vlastnictví,zda se fond oprav vztahuje i na servis nebo přímo zásah technika do gamatů u kterých je podezření na únik plynu nebo jestli jako já jako vlastník si to hradím sám.Byty jsou zde ve vlastnictví jak družstevním,tak osobním,jen těch ,družstevníků je více a tím pádem tady není SVJ,ale lidové bytové družstvo.
Nesprávné jednání výboru SVJ a jak se bránit
Dobrý den, prosím o radu. Členové výboru našeho SVJ rozhodli svévolně bez ohledu na názor členů SVJ o způsobu řešení jednoho z úkolů, který se přímo týká záležitostí uvedených v prohlášení vlastníka budovy. Jinak řečeno členům SVJ měl výbor předložit návrh, ke kterému se všichni měli vyjádřit. Jenže výbor žádný návrh nepředložil, rozhodl podle sebe a tento názor vydává za rozhodnutí všech členů SVJ. Je tento postup správný a pokud ne, jak se tomuto podle mého názoru nesprávnému postupu bránit? Děkuji
Dotaz na správu SVJ
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na nějaké informace ohledně SVJ. Jsem malý bytový dům o šesti bytech, máme své vlastní SVJ, které se založilo po odkupu bytů. Ale z účetnictvím a papíry jsem zůstaly u SBD, které nám nabídlo že agendu povede. Bohužel poslední dobou je s nimi velmi špatná domluva, prosazují si jen své firmy pokud chceme něco opravit, ale ty jejich jsou dražší než ty co si najdeme sami někdy až o polovinu! Teď jsem si jednu takovou firmu vybrali sami, firma požadovala zálohu na materiál tak jsem zanesli fakturu na zálohu na proplacení do SBD tam nám tvrdili že je to nemorální platit zálohy a že u jejich firem by se to nestalo až to vyústilo v to že museli dokument podepsat všichni, že souhlasí se zaplacením zálohy a až pak byli ochotni zálohy zaplatit!
Odběr vody pro celé SVJ psaný na jednoho člena
Dobry den, predseda svj (v podilech ma asi 45% domu, v odberech vody asi 60% celkove spotreby v dome) by mel rad kvuli odpoctu DPH odber psany na sebe. Nektere prostory totiz vyuziva k podnikani. Vodarny proti tomuto stavu nic nemaji, ostatni vlastnici v podstate taky ne. Zajimalo by mne, zda je tento stav z hlediska zakona pripustny a zda ma nejaka uskali. Jak nastavit platby zaloh? Predpokladam, ze by si rad penize stahoval z uctu svj ctvrtletne, vzdy k zalohove fakture vodaren. A jak by melo probihat rocni vyuctovani? Zalohy musi, dle stanov, platit vsichni, tedy i on. Pak by se fakturovali jeho firme.

Poslední komentáře