Ostatní
Pronájem společných prostor jedním vlastníkem
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na jeden problém, který teď řešíme v rámci výboru v našem bytovém domě. Součástí domu jsou nejen byty a běžné společné prostory, ale také společné garáže, které nejsou rozděleny na jednotky. Dále k domu patří pozemek se zahradou a pozemek s venkovními parkovacími místy – vše v podílovém spoluvlastnictví vlastníků bytů. Jde o to, že vlastníkem několika bytů je právnická osoba, která byty dále pronajímá. Nájemníci se často mění a působí nám určité problémy na společných prostorách. Domníváme se, že bez souhlasu všech vlastníků nelze pronajmout společný prostor nebo pozemek. Nedávno se k nám však dostala informace, že právnická osoba může přenechat své právo na užívání těchto společných prostor (zahrada, garáže, venkovní parkování) někomu dalšímu i bez souhlasu ostatních vlastníků. Moc mi to nedává smysl a ani nevím jakou by mělo mít toto přenechání podobu (ústní dohoda, smlouva atd.). V případě společných prostor domu to určitou logiku dává, neboť společným prostorem je i chodba a jinak než jejím užitím by se nájemník do bytu nedostal, ale v případě pozemků se zdá být situace odlišná.
chybné vyúčtování záloh
Dobrý den, správcovská firma mi započetla do vyúčtování pouze předepsané zálohy ale nezohlednila skutečně mnou poslané zálohy které byly vyšší než předpis..rozdíl činí 2.600,. Kč za rok, toto budu nyní reklamovat … bohužel jsem zjistil že za loňský rok to bylo to samé .. je šance získat za loňský rok toto zpět ?? když jsem nereagoval v požadované lhůtě ? ( situace vznikla tak, že od roku 2011 se nám snížil předpis, ale já ponechal v bankovním příkazu původní vyšší částku abych nemusel doplácet .. spíše aby mi bylo vráceno ).. předem děkuji za odpověď, Jiří K
Platnost shromáždění vlastníků BJ
Asi tak týden po uskutečněném Shromáždění vlastníků bytových jednotek jsme zjistili, že nebyli pozváni vlastníci, kteří svůj byt pronajímají, resp. že dostali pozvánku pouze do poštovní schránky patřící k jejich bytu (tyto pozvánky roznesli členové výboru), nikoli na adresu svého trvalého bydliště, což měl rozeslat mandatář podle evidence vlastníků. Co to zmanená pro hlasování na již proběhlém Shromáždění a vůbec pro platnost toho Shromáždění,když někteří vlastníci nedostali pozvánku. Jinak účast byla cca 75%.
Garáž součástí SVJ
Dobrý večer, součástí našeho domu jsou i garáže. Spoluvlastnický podíl je vypočítán z velikostí bytů i garáží. Jaké položky by se měly účtovat majiteli garáže, pokud byt prodal a garáž si ponechal?
Příspěvěk na správu
Dobrý den, může shromáždění většinovým usnesením přítomných rozhodnout o tom, že přeplatek z příspěvku na správu bude použit na umoření úvěru,který byl použit na zeteplení domu. Bylo by takové hlasování platné i za předpokladu, že by s umořením dluhu souhlasili všichni vlastníci? Jde mi o to, zda úvěr, který byl použit na zateplení je možné považovat za prostředky vynaložené na správu domu? Díky za názory. Evík
Reklamace vyúčtování záloh
Pro pana Lake z 5. března 2013. Postupoval jsem přesně tak jak píšete o čtvrté možnosti řešení neuznané reklamace rozúčtování odměny správci za uplynulé období. Když jsem letos dostal vyúčtování záloh za rok 2012, tak částku neuznané reklamace za rok 2011 (srazil jsem si ji ze záloh na rok 2012). Správce však ve vyúčtování za 2012 zase pokrátil tuto částku z mého přeplatku záloh na rok 2012. Nyní pokládám stejnou reklamaci chybného rozúčtování záloh na odměny správci za rok 2012. V této reklamaci si započítávám i neuznanou reklamaci z vyúčtování za rok 2011. Obávám se, že
Pověřený vlastník
Dobrý den,
jsem pověřený vlastník SVJ o 3 členech jako většinový vlastník poměru vlastnictví 351:107:95, tedy více než 1/2 ale méně než 3/4
Jako SVJ máme Vzorové stanovy bez jakýchkoliv úprav.
Dotazy:
- Jaké mohu sám podepisovat právní úkony bez souhlasu spolumajitelů?
- Mohu stanovit výši příspěvku do fondu oprav? Spoluvlastníci nesouhlasí s desetinásobkem podílu tedy 1070 a 950,– měsíčně a chtějí platit jen 500,– Kč, přestože doposud jsme 4 roky neplatili nic. Doposud jsem vše hradil já a na úhradu jejich podílu, např na pojištění nebo nutných opravách, čekal i několik měsíců.
Daň z podílu na pozemku - min. 50 Kč?
Dobrý den.
jsem vlastníkem bytové jednotky v bytovém domě. K zastavěné parcele (typ E) přiléhá parcela s trávníkem (ostatní plocha, typ G), která je uvedena v Prohlášení vlastníka. Na této parcele mám malý spoluvlastnický podíl stejně jako ostatní vlastníci jednotek v domě. Daň z BJ jsem si stanovil na 530 Kč, daň ze svého podílu na pozemku na 2 Kč. V pokynech stojí, že v případě, že daň z podílu na pozemku je menší než 50 Kč, vyplní se 50 Kč (viz zákon č. 338/1992 Sb. o dani z nemovistostí, odst. 4 §15 a odst. 5 §13a). Vyplnil jsem tedy 530 Kč + 50 Kč = 580 Kč. Jaké ale bylo mé překvapení, když jsem obdržel složenku na 532 Kč (tj. 530 Kč za BJ + 2 Kč za podíl na pozemku).
Výměna oken
Dobrý den,
řeším výměnu oken v bytě (okna netěsní a některé panty jsou zlomené).
Na poslední schůzi shromáždění bylo odhlasováno, že úhrada výměny oken nebude jakoukoliv formou prováděna z fondu oprav dotčeného SVJ.
Toto rozhodnutí považuji za právně vadné, protože v Prohlášení vlastníka jsou veškerá okna bytových jednotek uvedena jako součást vnějšího pláště budovy. Domnívám se, že nelze na schůzi přijmout jednoduché usnesení o neuhrazení nákladů na výměnu ze strany SVJ, protože SVJ odpovídá za stav vnějšího pláště budovy a platné Prohlášení vlastníka je právně nadřazeno jakémukoliv usnesení ze schůze shromáždění vlastníků.
nebytové prostory
Dobrý den, v domě máme sklepní místnosti jako nebytové prostory, lidé je mají rozdělené a mají je zamčené.Využívají je již 25 let.Před 3 lety vzniklo družstvo,tak požadujeme do fondu oprav od těchto lidí poloviční částku za metr jako je v bytě( 16 Kč).Obdrželi nové evidenční listy s výpočtem, ale jeden nájemce trvá na nájemní smlouvě, jinak nechce platit. Stačí opravdu nový evidenční list anebo musí mít nájemní smlouvu?Děkuji.

Poslední komentáře