Ostatní
Insolvenní řízení na dlužníka
Dobrý den,
nesetkali jste se někdo s tím, že by na „Vašeho“ dlouhodobého dlužníka bylo vypsáno insolvenční řízení (bankou)?
Zajímá nás,jaká je šance na získání dlužné částky.
Přihlášky jsou 3 – banka, naše SVJ a ještě nějaká leasingová společnost. Dluh skoro dvojnásobně přesahuje hodnotu bytu :(
Jak se podělují věřitelé – poměrově nebo podle datumu přihlášení?
Díky za jakoukoliv Vaši zkušenost či radu.
kontrola spalinových cest
Dobrý den, jsme vlastníci bytového domu a jako společenství máme uzavřenou smlouvu s kominickým družstvem. Kontrolu spalinových cest a vložkování si platí každý majitel bytu sám, jinak jsou komíny jako společné části budovy. Mohu si jako vlastník bytu pozvat na kontrolu spalinových cest jiného levnějšího kominíka, když si to platím ze svého nebo musím využívat služeb kominíků od svj. Děkuji
Novela Obč. zák. a ZOVB
Bude platit nový OZ i pro dříve vzniklá SVJ ? Jaký bude „osud“ ZOVB. Nový OZ jej bude nahrazovat ? Nebo bude nový OZ „nadřazen“ ZOVB ?
platnost hlasovani
Dobrý den,měl bych jeden dotaz ohledně platnosti hlasování.Jde o to že v lednu tohoto roku jsme se sešli (svj)k hlasování o zateplení našeho domu.Byl pozván projektant který nám měl vysvtlit postup a věci kolem zateplení.Bylo přítomno všech 12zástupců byt. jednotek.Podle výpisu z KÚ jsem ale zjistil že 5lidí není vlastníky,a nejsem si jist že by kdy předložili plnou moc.Tak by mě zajímalo jestli je tohle hlasování platné a co se dá tedˇ dělat,protože nás čeká další hlasování o firmě na zateplení.Děkuji za odpovědˇ.
Správa budovy
Zdravím, městská bytová správa nám tvrdí, že pokud jsou v domě jednotky, jejichž vlastníkem je město (jsou to dvě ze šesti celkem), musí správu budovy vykonávat oni… je to pravda, nebo lžou a snaží si udržet budovu ve správě?
Společná zahrada - výsadba zeleně
Dobrý den, jsem spolumajitel pozemku o rozloze cca 1400m. Spolumajitelů je 8. Každý má ideální osminu. Vysázel jsem před svým přízemním bytel živý plot do výsky cca 1,5metru. Potřebuji na tuto výsadku 100% souhlas všech spolumajitelů.
Děkuji za odpověď
Tomáš T.
Funkčí období výboru SVJ
Dobrý den, v zákoně o vlastnictví k bytům je uvedena doba 5 let, po kterou je možné axceptovat funkčí období výboru společenství.Pokud výbor setrvává ve stálých pozicích na základě opětovného zvolení většinou vlastníků i po této době, bez toho, aby odpůrci jejich setrvání neměli právo požadovat odstoupení stávajícího výboru, nejde o porušení zákona?Domnívám se , že s tak základním rozhodnutím by měli souhlasit všichni vlastníci. Děkuji za odpověď.
(Ne) aktivita výboru SVJ a co s tím
Dobrý den, na shromáždění našeho SVJ byly výboru SVJ zadány celkem čtyři úkoly, které jsou mimo jiné zaneseny v usnesení ze shromáždění. Toto usnesení bylo shromážděním schváleno. Po více než dvou měsících od konání shromáždění není ani jeden z úkolů zadaných výboru splněn. Chci se zeptat, zda je takovéto prodlení normální a jak postupovat, když výbor na dotazy a urgence na stav úkolů více méně nereaguje. Děkuji
Jak kupovat byt
Stále se zde opakují stížnosti na to, jak SVJ nefunguje, jak se vlastník bytu nemůže dostat k informacím. Aby se kupec bytu nedostal do takové situace, měl by si ověřit před koupí nejen stav kupovaného bytu (což se děje), ale také stav SVJ a jeho hospodaření (což se většinou neděje). Jak dobře či špatně funguje v domě SVJ lze zjistit celkem jednoduše pomocí šesti dotazů.
(1) Požádejte prodávajícího o předložení každoročního vyúčtování záloh na správu za poslední tři roky. Pokud je vůbec nedostává, je to špatně a Vy byste po koupi bytu byl v pozici osamělého bojovníka. Snižte nabídku o 200000 Kč.
Jak donutit výbor i SVJ k dodržování zákona?
Dobrý den, chodím na všechny shromáždění, zajímám se o to, co se děje, nabízím pomoc. A také již dlouho prudím s tím, že usnesení nejsou platná, že opravy, modernizace a investice se musí schvalovat atd.atd. Když chci vidět podklady k vyúčtování a účetní závěrce, označí to výbor za obstrukce. Lidem se to nelíbí a nadávají, ale na shromáždění nic neřeší.Jsem velmi troufalá, když se zeptám, jak mám schválit zprávu o hospodaření, když mě nenechali nahlédnout do podkladů.Výbor zprávu přednese, nikdo těm číslům nerozumí, tak zvednou ruku, ať mají pokoj. Každý rok odteče z našich peněz víc, než ten předchozí. Daň za klid v domě. Nemám páru, jak donutit výbor a vlastně SVJ, aby dodržovalo zákony a neutrácelo neoprávněně mé peníz. Rozhodla jsem se pro následující kroky:

Poslední komentáře