Ostatní
užívání společných prostor.
1.října.2013
Má právo, sousedka užívat sama pro sebe místnost (kočárkárnu )jen pro svůj účel?
Má právo sousedka skladovat v místnosti společného prostoru své věci ? Má tam své , co se jí nevejdou do bytu. Jako jediná má klíče. Sklep má, jako my všichni ostatní. Jaká mám práva ? Podle mě je třeba si místnost pronajmout a peníze zasílat do fondu oprav. Zdarma nelze.Známá bydlí též ve SVJ a má kočárkárnu pronajatou a platí si za ní podle metrů čtverečních. Tady u nás si paní sousedka dělá svoje zákony. Ale, na druhý má přísný metr a sama nedodržuje pravidla. Jak to je a jak jí popřípadě " vystěhovat " Místnost by se dala lépe využít pro všechny.Je to vlastně kočárkárna,nebo zatím pro kola,nebot můj muž má např,kolo přímo u vchodu dole ve sklepě a je dost drahé.Máme tu ted nové nájemníky a jsou i mladý a pak jí využijí jako kočárkárnu doopravdy. Bydlíme tu už dlouho ,já teda s manželem 9 rok ,můj muž už přes 20let ,ale paní tu začla dělat hodně zle. Nebot jsme si s mužem prosadili měřáky na topení.A byli schváleny od lidí. Jen ona je nechtěla. Měla ráda ,že je topení na plno a mi pak platili hodně. Tento týden tady i složila funkci ,starala se nám o finance a vlastně místnost měla teda za to že se starala o účetnictví. Ale i tak, si vše přivlastnovala a že je vše její. Chovala se tak i podle toho. Ted vše odevzdala ,ale svou komůrku si nechala a zadarmo,ale když ted vrátila funkci tak se vším . A myslím si ,že ani předtím neměla právo jí mít jen pro sebe. Je tu pán co má též místnost a ten si za ní platí. A paní si myslí ,že je VIP.V zápisech ze schůzích nic není ,že by to měla povolený a schválený od lidí. Klíče má též jen ona. Nikoho tam nepustí. děkuji .
podepisování dokumentů
Existuje vodítko anebo předpis určující, které dokumenty musí být opatřeny originálním podpisem a kde na druhé straně postačuje pouze fotokopie? Děkuji za odpověď.
Vyše odměn
Zdravim mam dotaz nebo delam pruzkum barak 70jednotek tesne před revitalizaci vše v dezolatnom stave nikdo se o nicne staral ted je zvoleny vybor 3členy a mame dylemu jakou vyši odměn za jejich praci dat navrh byl 60 kč za jednotku měsične co myslite neni to přehnane jo ješte lokalita stredočesky kraj 15min od centra prahy
Placení záloh & výměr MF...
odkazuji na diskusi http://www.portalsvj.cz/…/13181/70138#… ale uvedené „blbé Stanovy“ se netýkají tazatelky, proto nové vlákno.
(Vložil lake, 27. Září 2013 – 12:10) „…Existuje přece záznam o nákladech za uplynulé roky…“
Jistě, že existuje. A mám ho ale to nic nemění na tom, že SVJ trvá na 1/9 a dokud jí neukáži v zákoně nebo vyhlášce 1/12, tak je to prý jen moje věc „jak se prý z toho vyspím“.
Zmiňujete výměr MF
- jenže to je předpis vydaný MF na základě zákona o cenách – přičemž v §1 je uvedeno že zákon reguluje ceny …služeb… pro TUZEMSKÝ TRH. Je tedy SVJ při vázáno výměrem plynoucím ze zákona? → právník správce nám tvrdí, že není.
reklamace vyúčtování
Dobrý den, potřebuji poradit jak mám dál postupovat. Na začátku roku jsem dostala nový předpis záloh na služby pro tento rok kde se mi byla zvednuta částka na zálohy na energie v celkovém souhrnu o 1000,–Kč, přičemž mám každý rok přeplatek na bytě v celkovém souhrnu cca 8000,–Kč, s tímto jsem nesouhlasila a ihned reagovala s tím, že mi bylo sděleno, že výbor tak rozhodl a budu to muset platit, takže bezdůvodné navýšení neplatím. Pak přišlo vyúčtování, kde byl chybný poměr tepla dle měřidel (odsouhlaseno v minulosti 60%měřidla a 40%podlahová plocha),tak jsem vyúčtování reklamovala, nikdo nereagoval.
antena - satelit
Zdravim rad si necham poradit problem nastava ten ze jeden vlastnik chce na strechu osadit satelit nebot mu nevyhovuje programova nabidka sta a kabelovky upc strecha je sice v spolecnem uzivani ale je v dezolatnim stavu a kazdy vstup na ni znamena poskozeni otazka zni neumoznit z duvodu mozneho poskozeni do doby rekonstrukce tj rok nebo umoznit coz zastava jen nepatrne mnozstvi vlastniku
Kontrola požárních ucpávek stoupaček
Dobrý den, chtěla jsem požádat o radu ohledně požárních ucpávek v šachtách, kterými vedou stoupačky. Kdo je povinen zajisti pravidelnou kontrolu těchto ucpávek? V prohlášení vlastníka jsou stoupačky společným vlastnictvím. Pokud je to SVJ, jak můžeme přimět vlastníky ke zpřístupnění? V případě nějaké vodovodní havárie, kdy propadne celý prostup, kdo musí zařídit opravu? To poslední aktuálně řešíme v našem SVJ. K opravě bude třeba rozkopat zeď v koupelně. Může pak vlastník bytu požadovat po SVJ úhradu nákladů na opravu celé koupelny?
Povinnost vlastníka BJ
Povinnosti vlastníka BJ
Jako nový vlastník BJ jsem dle stanov SVJ oznámila výboru nabytí BJ a požádala výbor o sdělení výše příspěvku na služby a správu domu a pozemku. Vlastnický titul k BJ jsem doložila výpisem z katastru nemovitostí s vyznačením práv. účinků vkladu vlastnického práva. Toto jsem učinila doporučeným dopisem. Domnívala jsem se, že má povinnost vůči SVJ byla řádně splněna. SVJ postoupilo zřejmě můj dopis správci (SBD), které mě vyzvalo, abych se dostavila do jejich kanceláře k vyřízení této záležitosti. Jako doklad o nabytí bytu, chtějí po mě opět předložit výpis z katastru či kupní nebo darovací smlouvu. Jejich úřední hodiny jsou pro mě zcela nevyhovující, navíc se domnívám, že jako vlstník BJ nejsem v žádném právním vztahu s tímto subjektem a jeho úřední hodiny mě ani zajímat nemusí.
fyzická inventůra
Nemůžeme se shodnout co všechno zahrnout do fyzické inventůry v našem SVBJ a zda vůbec. Jsme společenství sídlící v jediném vchodu panelového, 9 podlažního domu s výtahem, kočárkárnou,sušárnou, sklepními prostorami a místností s rozvodem vody a TUV. Na schodišti máme 4 HP a 4 skříňky s hadicemi a proudnicemi Žádný nábytek a technické vybavení nemáme. Spadá něco z uvedeného do inventarizace?
žalující x žalovaný SVJ
Kdo prosím musí dokazovat? žalující (vlastník BJ) nebo žalovaný (SVJ).děkuji

Poslední komentáře