Ostatní
volba noveho vyboru svj
volba noveho vyboru svj Vložil romana bejlkova, 17. Říjen 2013 – 14:47
Dobry den, mam jen dotaz.V nasem dome je 6 bytovych jednotek a SVJ je tez vytvoreno.Meli jsme zvoleneho predsedu a dva cleny vyboru.Dnes prislo rozhodnuti z krajskeho soudu o vymazu techto lidi a usneseni o lidech novych.Preseda je majitelem bytu,druhy clen tez majitelem bytu a treti najemce bytu.Tito nove zvoleni si udeleli sami schuzi a sami sebe dosadili do techto postu bez radneho vedomi a schuze ostatnich.Nas spravce ktery resi vse okolo vedeni SVJ zamerne utajil tuto skutecnost,po upozorneni ze nas neinformoval dava ruce ohledne tohoto veci pryc,pry jen poslal jejich zadost na soud o vymaz a dal to neresilnehodla to resit.Je toto v souladu se zakonem?
exekuce společné části domu
Dobrý den,
prosím o radu a vaše názory.
Máme byt v domě o celkem 5 bytových jednotkách + 2 nové bytové jednotky vytvořené namísto půdy.
Stavaři byty dokončili před dvěma lety, od té chvíle však nedošlo k přepisu v katastru nemovitostí. SVJ stále vlastní půdu, každý byt má na půdě podíl (já např. 27m2), stavaři tam bydlí a platí do fondu oprav.
Vadí mi však, že není půda stále přepsaná na nové majitele (přistěhovali jsme se před pár měsíci). Přepsáno to není prý z důvodu, že jeden z vlastníků byl v té době v exekuci a tak katastr nedovolil přepis. Advokát mi však sdělil, že exekuce na společné části domu být nemůže a že to KÚ měl přepsat, ať podáme stížnost na KÚ. Jiný advokát tvrdí, že to přepsat nelze, dokud nebude byt bez exekucí a zástav, avšak dle tohoto názoru by to nešlo přepsat ještě dalších 20 let než zaplatíme hypotéku my a než tak skončí zástava.
Plná moc a NOZ - stanovisko KANCLu
ustanovení § 441 odst. 2 NOZ – k zvláštní formě plné moci
otázka: Z textu NOZ není zcela zřejmé, zda by neudělení plné moci ve formě notářského zápisu pro jednání, které bude učiněno formou notářského zápisu, mělo znamenat neplatnost tohoto jednání. Např. pro banky bude typickým případem zmocnění zástavce k uzavření zástavní smlouvy sepisované notářským zápisem. Stejně tak není zřejmé, zda bude formou notářského zápisu třeba udělit i plnou moc pro zastoupení na valné hromadě, má-li mít zápis formu notářského zápisu.
pro změnu velikosti vlastnických podílů stačí 3/4
Náš výbor má písemné posvěcení od jisté advokátky k tomu, že pro změnu velikosti vlastnických podílů stačí 3/4! Konečně dostaneme z domu každého, koho se nám zachce!
Společné potrubní vedení v mém sklepě!!??
Dobrý den, rád bych zde požádal o pomoc, jak se mám zachovat vůči SVJ, když vlastním v domě byt spolu se sklepní jednotkou, v které mi pod stropem vedou rozvody kanalizace a vodovodu pro celý dům? SVJ chce po mě, abych dal klíč od sklepa někomu v domě, aby byl stále přístupný pro případnou havárii nebo potřebu opravy těchto rozvodů. To se mi ale samozřejmě nechce, protože je to můj soukromý sklep a dále mě také štve, že tyto rovody mi nedovolí užívat sklep v plné míře a omezují mě. Jak se mohu bránit? Děkuji za rady.
IRTN
Dobré ráno,
prosím o sdělení, co znamená zkratka IRTN. Domnívám se, že „Integrovaný rozdělovač topných nákladů“. Uvítám i odkaz na nějaký fundovaný web, kde je vysvětlení pojmu uvedeno. Omlouvám se, já jednoznačnou odpověď nenacházím.
Děkuji, Pavla
Koupě půdy a zvětšení bytové jednotky
Dobrý den, jsem majitelem bytové jednotky 1 + 1 ve 4 patře a rád bych byt zvětšil o společné prostory půdy . Zajímá mě jak postupovat při řešení této záležitosti. Neodkazujte prosím na diskuzi, vše jsem pročetl, zajímají mě osobní zkušenosti těch, kteří již něco podobného realizovali a jak konkrétně postupovali. Bude mít platnost nového občanského zákoníku od 1. 1. 2014 nějaký vliv na podobnou záležitost? Je možno ve stanovách SVJ upravit 100% souhlas vlastníků bytových jednotek třeba na 80 % souhlas? Moc děkuji za všechny rady.
vyučtování , výše záloh
Dobrý den,
Obracím se na Vás s dotazem.
- je stanoveno zákonem do jaké doby výbor musí dodat zúčtování předchozího období po skončení ( měsíc dva tři )?
- výbor stanovil provizorní rozpis záloh, které nebyly odsouhlaseny na shromáždění vlastníku. Odvolává se na platné stanovy. S zálohami nesouhlasím, jaké mám možnosti ?
Děkuji
Povinnosti k OŘ
Podle stanov našeho SVJ je délka funkčního období výboru dva roky. Při každé volbě zatím docházelo ke změně členů nebo jejich udajů. Tentokrát byl výbor na nové funkční období beze změn. Je nutné vyplŇovat ZFO pro obchodní rejstřík a a jaké jsou naše povinnosti vzhledem k OŘ .
ZoSL §8/1 - Nahlížení do podkladů...
Dobrý den,
cit. §8/1 ZoSLNa základě písemné žádosti příjemce služeb je poskytovatel služeb povinen nejpozději do 5 měsíců po skončení zúčtovacího období…
- za „písemnou“ formu lze považovat i email („písemná forma“ <> „listinná forma“ !)
- nepíše se zde nic o formě doručení. Stačí tedy napsat žádost a vhodit ji do schránky členu výboru.
Neználek

Poslední komentáře