Ostatní
Predseda vyboru a spravce v jednom
Dobry den, Rada bych se zeptala na nazor, jestli predseda vyboru spolecenstvi muze soucasne vykonavat i funkci spravce? Nejedna se o stret zajmu? Dekuji za odpoved
Shromáždění SVJ v zahraničí
Dobrý den, je možné aby výbor svolal Shromáždění vlastníku které se bude konat v zahraničí? Děkuji
zpřístupnění bytu vlastníka členům výboru SVJ
prosím o informaci, za jakých okolností má výbor SVJ právo vstupovat do bytu vlastníka a za jakých okolností může vlastník vstup odmítnout ? děkuji Hrdá
dluhy předchozího vlastníka
Dobrý den, koupila jsem byt v dražbě a příklep mi byl udělen 1.2.2012. V zákonné lhůtě se původní vlastník odvolal a žádal osobní bankrot. Vyřizování této záležitosti trvalo do února 2013. 8.3.2013 jsem doplatila nejvyšší podání a zápis na katastru byl proveden 9.4.2013. Původní vlastník v bytě bydlel až do této doby, neplatil už několik let platby bytovému družstvu za správu, do fondu oprav a ani za spotřebovanou vodu. SBD žádá, abych dluhy za původního vlastníka zaplatila od udělení příklepu, tj. od 1.2.2012. Musím tyto dluhy uhradit? Děkuji.
Co s pověřeným vlastníkem?
Omlouvám se pokud to tu už bylo, ale nic jsem nenašla, a prosím předpokládejme, že oddíl Bytové spoluvlastnictví NOZ platí i pro stávající SVJ, čili neřešme prosím retroaktivitu v tomto tématu. Také jsem zatím nepřečetla NOZ písmenko po písmenku, takže pokud to tam někde je schované, prosím uveďte shovívavě paragraf.
Takže otázka: co s pověřeným vlastníkem, který byl zvolen letos na jaře s funkčním obdobím dle stanov na 5 let?
Na změnu stanov, pokud to dobře chápu, mají SVJ 3 roky. Do té doby je pověřený vlastník funkcí dle stanov. Lze ho přejmenovat na předsedu sice dle zákona ale v rozporu se stanovami (ty zatím nikdo nechce měnit, dokud se neví co a jak)? Bude nutno ho převolit nebo je to řádně zvolený jednočlenný orgán do roku 2018? Nebo jak z toho ven?
Platnost mandátní smlouvy mezi SVJ a správcem
Dobrý den, jsem čelem SVJ, kde je uzavřena mandátní smlouva mezi SVJ s správcem takto
- Stanovy SVJ říkají, že znění mandátní smlouvy se správcem schvaluje shromáždění SVJ, pokud se však shromáždění nedohodne, uzavírá smlouvu výbor
- Znění mandátní smlouvy bylo předloženo vlastníkům, na daném shromáždění však k hlasování nedošlo z důvodu nedostatku času (vypršel čas pronájmu sálu a bylo velmi pozdě)
- Následně nikdy nebylo o znění mandátní smlouvy hlasováno
- Výbor uzavřel mandátní smlouvu na dobu neurčitou a nyní tvrdí, že výpověď lze podat pouze po schválení shromážděním
Nové stanovení záloh - pro rok 2014 podle NOZ
Dobrý den,
pročítám si různé informace s cílem najít, co pro nás (stávající SVJ) a mě jako jednotlivého vlastníka bude NOZ znamenat. Ráda bych se ujistila, zda některé věci ohledně záloh chápu správně a možná spíše ujasnila nejasnosti.
V předpisu záloh, který by měl být u nás nyní vydán pro příští rok, by mělo být splněno následující:
- Pro zúčtovatelné služby dle spotřeby by měla být stanovena měsíční záloha ve výši ceny 1/12 spotřeby z minulého období (tj. cena pro rok 2014, spotřeba z posledního vyúčtovaného roku, tedy 2012). Pakliže se bude stanovena záloha vyšší, je to možné, ale je třeba toto zdůvodnit.
Příspěvky a zálohy podle § 15 ZoVB
Pojem „příspěvek na správu domu“ si někteří diskutující stále pletou s pojmem „záloha na správu“. Jde o dvě různé platby, které mají odlišný účel, jinou splatnost i jiný důvod. Rozdíl obou úhrad jsem zde popsal už v roce 2012, ale zřejmě je třeba připomínat to znovu.
Zákonodárce odlišil zřetelně příspěvek na správu domu (§ 15 odst. 1 ZoVB) od záloh vybíraných na správu domu (§ 15 odst. 2 ZoVB). V Občanském zákoníku je samozřejmě záloha také odlišena od konečné úhtrady. Občas ovšem tento rozdíl neumějí rozlišit členové SVJ a statutární orgány SVJ, a bohužel i české soudy (včetně toho Nejvyššího).
NOZ §1198 a §§ 1202 a 1203 - Mgr. Holub
§ 1198 NOZ zde byl diskutován např. zde:
http://www.portalsvj.cz/…-1198-odst-2
Na http:http://www.epravo.cz/…i-92468.html
je publikován článek
92468. Vlastnictví bytů podle nového občanského zákoníku
II.
od Mgr. Martin Holub, Mgr. Lucie Miškovská ( Šafra & partneři )
Cituji článek v plném znění:
[odstraněno – celý článek není citace, Admin]
Pověřený vlastník
Dobrý den,
zajímá mne, zda při rezignaci a složení mandátu 4 členů výboru, kdy ve výboru zůstane pouze 1 člen a nepodaří se najít další zájemce o práci ve výboru, stane se člen, který ve výboru zůstal, pověřeným vlastníkem, nebo jde o funkci samostatně volitelnou.
Děkuji za radu.

Poslední komentáře