Ostatní

(29 Cdo 3399/2010) & (§11/2 ZoVB)

Vložil Dotaz (bez ověření), 7. Listopad 2013 - 7:00 ::

Dobrý den,

v uvedeném judikátu se uvádí

29 Cdo 3399/2010 § 11 odst. 2
Ze zákona tudíž oprávnění vlastníka jednotky nechat se na shromáždění vlastníků jednotek zastoupit neplyne a závěr odvolacího soudu, podle něhož mohla M. M. udělit plnou moc k zastupování na shromáždění třetí osobě podle ustanovení § 31 odst. 1 obč. zák., tudíž správným není. Nicméně Nejvyšší soud je přesvědčen, že v souladu s ustanovením §9 odst. 14 písm. d/ zákona o vlastnictví bytů mohou takové právo vlastníka jednotky založit stanovy

Vymáhání malých pohledávek za vlastníky

Vložil detsej, 6. Listopad 2013 - 21:22 ::

Dobrý den, máme v SVJ několik vlastníků, kteří na fondu oprav dluží již několik měsíců, přes 3 písemné upomínky 600 – 10.000,– Kč. A nevypadá to, že by to někdo z nich chtěl uhradit. Chci se zeptat, existuje nějaká minimální výše pohledávky, kterou se bude soud zabývat nebo je možné se soudit i o 500,– Kč.

Děkuji za odpověď.

Výměníková stanice a dodávky vody.

Vložil Šárka Bílková (bez ověření), 6. Listopad 2013 - 20:04 ::

Dobrý den, jsem ve výboru SVJ a řešíme problém, se kterým si nevíme rady a ani Google nepomohl … obracím se tedy na vás, jestli jste někdo neřešil obdobnou situaci a mohl nám poskytnout cenné informace. Naše SVJ vlastní výměníkovou stanici (VS), kterou pronajímá provozovateli s licencí na dodávku tepla a teplé vody. Kromě našeho domu je z VS teplo a teplá voda dodáváno dalším subjektům (domům). Prakticky to fungovalo tak, že provozovatel měl uzavřenou smlouvu s teplárnami a vodárnami (se souhlasem SVJ) a pak mezi subjekty rozúčtovával vodu i teplo. Nedávno jsme vyměnili provozovatele a u vodáren jsme narazili na problém, neboť již neuzavírají smlouvy s provozovateli VS, ale pouze s vlastníky objektu, ve kterém je patní vodoměr, což je naše SVJ.

Čerpání peněz z fondu oprav

Vložil fendi, 6. Listopad 2013 - 17:48 ::

Dobrý den, koupila jsem si byt do OV v SVJ. Nejsem právník, takže paragrafy neznám, ale ráda bych zjistila některé věci ohledně fondu oprav (na předpisu o platbách spojených s užíváním bytu je uvedeno FOND OPRAV, takže prosím neslovíčkařme :-) Dostávám roční vyúčtování služeb, ale žádné vyúčtování příspěvku do „fondu oprav“. Zajímá mě to z hlediska toho, že bydlím v přízemí – nevyužívám výtah, nemám balkon ani sklep, ale rekonstrukce výtahu i balkonů (která se právě dokončuje) se hradí z fondu oprav. Jak je to s čerpáním příspěvku na tyto rekonstrukce, které se mě netýkají?

Povinnost zpřístupnění společných částí domů v případě potřeby (oprava v byt. jed.)

Vložil Rara (bez ověření), 6. Listopad 2013 - 11:05 ::

Dobrý den, Potřebuji zpřístupnit a zkontrolovat stoupačku odvětrání odpadu (nemůžu kvůli pachu plnohodnotně využívat svou přízemní bytovou jednotku, musím větrat a mám max.13 st.- instalatér opakovaně vyloučil problém v bytě) a správce se chová velmi laxně, v podstatě mou opakovanou žádost ignoruje a sděluje mi, že problémy mají všichni a nikdo neotravuje víc než já apod. Nedisponuje žádnými plány domu (prý se ztratily – dům je přes 100 let starý). Moje dotazy zní: 1. Musí mi být společné prostory zpřístupněny v případě výše uvedené potřeby? 2. Je možné nemít k dispozici žádné plány od nemovitosti (co pro potřeby hasičů, záchranářů)? 3. Pokud mi bude i nadále znemožněno řešení mého problému, kam jinam se mohu obrátit (stavební úřad, hygiena)? Mám podezření, že při výstavbě půdní nádstavby (nelegální) došlo k zásahu do odvětrávání, na který bych nyní upozornila – proto ten přístup. Děkuji

byt v OV a fond oprav

Vložil TOM (bez ověření), 5. Listopad 2013 - 18:37 ::

Dobrý den, prosím o radu zkušenější a znalejší, před rokem a něco jsme koupily byt do osobního vlastnictví v paneláku, hned po koupi jsem byl za domovníkem (předsedou nebo jak ho nazvat) jestli mi podá nějaké informace o fondu oprav, tenkrát mi řekl jenom velmi stručně že se platí nějaké půjčky na zateplení atd, ale přesné informace mi nedal. Od té doby čekám že bude nějaká schůze nebo tak něco, kde nás majitele trochu zasvětí ale už přes rok nic. Vím, že nejsem v domě sám, koho by to zajímalo. Jak a kde mám teda získat informace kolik, na co a jak dlouho se bude splácet třeba nový výtah atd.

SVJ bez pravni formy+opravy

Vložil Jana171, 5. Listopad 2013 - 15:15 ::

Dobry den, v nasem bytovem dome mame pouze 6 majitelů, a SVj nema pravni formu, nemame zadne vlastni stanovy ani bankovni ucet Svj, nevedeme ucetnictvi, neplatime zalohy na nic. Podle mych chabych informacich to snad takto muze fungovat.

Majitele ostatnich jednotek ale chteji novou fasadu a plot, co by mne stalo dle podilu (muj podil je 11,5%)kolem 100 000,–Kc. tolik samozrejme nemam.

ja jsem navrhla aby se radne Svj zalozilo ako pravni subjekt a zacali sa platit podle m2 dlouhodobe zalohy na opravy spolecneho majetku, a za rok, dva, by se vzala pujcka na tenhle zaklad. Tohle mi ale zamitli.

Kontakty na majitele jednotek

Vložil miroslava kolínková, 5. Listopad 2013 - 14:12 ::

Dobrý den, má majitel povinnost poskytnout kontakt Výboru? Může Výbor nějak poskytnutí kontaktu vymáhat?

Mám na mysli kontakt pro případ např. havárií, problémů s nájemníky apod. Děkuji

Zánik členství v BD při bezúplatném převodu bytu do OV.

Vložil Ladis, 5. Listopad 2013 - 11:14 ::

Někde se to tu už řešilo, ale nevyznělo to jednoznačně. Jde o to, zda člen BD vzniklého podle zákona 72/94 zůstává po bezúplatném převodu bytu do OV členem BD. Podle jakého právního předpisu. V BD zůstaly finanční prostředky převyšující ZČV. Pokud se při likvidaci BD finance převedou do SVJ tak jak. Pokud se vyplatí, tak jak a komu. Prosím o fundovanou radu, Dík

Panelák po zateplování, anuita splacena, SBD odmítá převod do vlastnictví

Vložil kudlanka (bez ověření), 5. Listopad 2013 - 1:48 ::

Náš panelák je po rekonstrukci -zateplení. Od r. 2007 je anuita splacena, ale předseda na můj dotaz, zda mohu požádat o převod do vlastnictví, odpověděl, že až bude zaplacen dluh za to zateplení. Dcera bydlí v paneláku nedaleko, tam se také zateplovalo, ale byty se běžně převádějí. Tak jak to je správně? Děkuji za vaše rady a názory.

Syndikovat obsah