Ostatní
Náklady spojené s úvěrem několika osob snad nejsou náklady na správu domu
Dobrý den, v letošním roce bylo provedeno zateplení domu. Náklady byly správcem rozpočítány poměrně podle velikosti spoluvlastnického podílu. Někteří vlastníci hradili svůj podíl z vlastních prostředků, jiní využili nabídky správce na zprostředkování úvěru. Na schůzi bylo odsouhlaseno, že veškeré náklady s případným úvěrem si ponesou ti, kteří nabídky správce využijí, sami na svůj účet. Nyní si správce naúčtoval „poplatek za vyřízení úvěru“ 5000 Kč a chce jej rozpočítat všem vlastníkům byt.jednotek bez rozdílu (těm, co jim úvěr zprostředkoval i těm, kteří si zateplení platili sami z vl.prostředků). Na mé námitky argumentuje tím, že se jedná o náklad na správu domu (on je správce)a pokud budeme chtít jiný způsob rozúčtování uvedeného poplatku, tak máme dodat dohodu všech 37 bytů, že s tím souhlasí – aby náklady spojené s úvěrem platili jen lidé, kteří se podepsali pod kolonku „doplatí úvěrem“.
prostitutka v dome
Dobry den,
prosim o radu. Pred mesicem se nam do domu nastehovala prostitutka. Zdedila byt po matce. Denne k ni chodi 5–10 „zakazniku“ a je to velmi neprijemne, hlavne proto ze nam postavaji na chodbe pred bytem, kouri… Jsou take velmi agresivni, kdyz se jich zeptam, proc stoji pred mym bytem, popripade za kym jdou? Vetsina z nich vypada, ze z kriminalu zrovna vylezla nebo tam brzo zamiri. Mame male miminko, a ma zena je z toho uplne na nervy, hrozne se boji neco jim rict, aby ji neublizili. Nevime co delat.
Budu rad za jakoukoli radu, predem vsem dekuji,
MaChy
SVJ a převádění povinnosti platit - ústava
Podrobně jsem si pročítala Vaše diskuze ohledně toho, zda lze splácení úvěru automaticky převést na nového vlastníka.
A napadlo mě co na to naše ústava a našla jsem toto:
Hlava druhá Lidská práva a základní svobody Oddíl první: Základní lidská práva a svobody Článek 11 (3) Vlastnictví zavazuje. Nesmí být zneužito na újmu práv druhých anebo v rozporu se zákonem chráněnými obecnými zájmy. Jeho výkon nesmí poškozovat lidské zdraví, přírodu a životní prostředí nad míru stanovenou zákonem. (4) Vyvlastnění nebo nucené omezení vlastnického práva je možné ve veřejném zájmu, a to na základě zákona a za náhradu.
ZOVB vs NOZ
V ZOVB je v odst.6) §11 vyjímka, pokud SVJ je pouze tříčlenné, tak k přijetí usnesení dle odst. 2) a 4) je zapotřebí souhlasu všech tří členů. Tato vyjímka již asi v 2014 dle NOZ platit nebude, že ano ? Děkuji.
Odpovědnost vlastníka bytu
Dobrý den, potřeboval bych radu, jaký § řeší práva, povinnosti a odpovědnost vlastníka bytu. Děkuji za odpověď
Pro a proti vinkulace z pojisteni domu na bytovou jednotku zatizenou hypotekou
Dobry den rad bych se pritomnych zeptal na argumenty pro a proti souhlasu predstavenstva SVJ s vyuzitim pojistky bytoveho domu jako pojisteni bytove jednotky vyzadovane hypotecni bankou? Nase pojistovna nema problem vinkulovat „cast“ pojistky prislusejici bytove jednotce ve prospech banky u ktere ma majitel bytove jednotky hypotecni uver. Staci tedy souhlas predstavenstva. Otazkou je, zda-li mu v tom predstvenstvo ma vyhovet ci ne s ohledem na eventuelni problemy resp. nasledky z toho plynouci. Pro hovori to, ze principialne majitele bytu plati pojistku dvakrat, tak proc platit dvakrat to same.
společné prostory
Dobrý den. Chtěl sem se zeptat jak je to s balkony na chodbách. Jsme SVJ čítající 48 bytových jednotek. Já vlastním prostřední byt na patře ( na patře jsou celkem 3 byty ). Tento byt jeko jediný nemá balkon. Před 35 lety ( kdy byty měli lidé pouze pronajaty a ne koupeny ) se na domovní schůzi dohodli, že balkony na schodišti budou používat pouze uživatelé prostředních bytů. Dnes mi již majitel bytu tvrdí opak a neustále mi věší své prádlo na tento balkon i přesto, že v bytě balkon má. Mám nějakou možnost mu v tom zabránit a využívat tento balkon sámm ? A dále by mě zajímalo, zdy neporuším požární předpidi, pokud si tento balkon zamknu. Děkuji za pomoc při řešení problému.
SVJ neodpovídá, existuje někdo-něco "nad SVJ"?
Před cca měsícem jsem byla vykradena. Bydlím v přízemí paneláku. Zjišťovala jsem si všechno možné dostupné zabezpečení a následně jsem požádala (několikrát za sebou) SVJ o nějaké řešení, jejich návrh zabezpeční atd. Bohužel, i když vím, že jim e-maily došly, ani jednou mi nikdo neodpověděl.
Přitom vím, že jedině se souhlasem SVJ si můžu nějaké to zabezpečení pořídit. Prosím, nevíte, jak mohu dál postupovat? Co když budou i nadále dělat „mrtvého brouka“ – to opravdu nemůžu nic? Jsem z toho dost nešťastná a v bytě se bojím. Dveře mám jedny z nejvíce zabezpečené, mohou tedy zloději pouze oknem.
Vodoměry - výměna
Dobrý den, prosím o radu, jednoznačnou informaci. Minulý výbor SVJ měnil vodoměry (teplá každé 4 roky, studená každých 6 let). Podle mého názoru by bylo možné dle vyhlášky 345/2002Sb. (1.3.9 písmeno e) dělat výměnu jednotně (teplá-studená) po 5 letech. Je to pravda? Vodoměry máme podle mého pouze pro potřeby rozúčtování nákladů pro konečné spotřebitele (členy SVJ – jednotlivé bytové jednotky). Mockrát děkuji za upřesnění.
správa bytu v OV
Potřeboval bych prosím radu. Převádíme byt z vlastnictví SBD do vlastnictví člena družstva – mého otce. Nedílnou součástí smlouvy o převodu bytu jsou i podmínky správy společných částí domu. V těchto podmínkách má SBD uvedeno toto ustanovení. „V souvislosti s uskutečněným převodem přecházejí na nového vlastníka veškerá ustanovení těchto podmínek.“ Právník SBD mi tvrdí, že toto ustanovení dopadá až na případný další převod bytové jednotky, tedy z člena-vlastníka na třetí osobu. Ty podmínky jsou dost nevýhodné (slovíčkaření, smluvní pokuty aj.), tak jsme to chtěli vyřešit tak, že byt se nejdřív převede na mého otce s těmito špatnými podmínkami správy, pak mi otec byt daruje a já už si s SBD vyjednám v nové smlouvě o správě podmínky lepší.

Poslední komentáře