Ostatní
odstoupení člena výboru a volba nového
Dobrý den, jsem předsedkyně a řeším problém: škatulata škatulata hýbejte se z místa na místo:)
Nyní vážně:
Fungovali jsme ve složení: předsedkyně, místopředseda a člen výboru ve složení Klabíková, Tuček, Sochor předseda kontrolní komise, člen kontrolní komise a člen kontrolní komise ve složení Lopata, Špaček, Kottová.
Člen výboru – Sochor 1.11. odstoupil.
Dohodli jsme se, že výbor bude fungovat předsedkyně, místopředseda a člen výboru ve složení Klabíková, Lopata, Tuček předseda kontrolní komise, člen kontrolní komise a člen kontrolní komise
systém půjčování klíče od sušárny
dobrý den ,
chci vás požádat o radu a pomoc . V domě , kde je 65 bytů máme
2 sušárny , bylo rozhodnuto, že se začnou používat . První představa
byla, že klíč bude mít jeden člověk a ten ho bude půjčovat, ale tady je
problém , přijde mi to divné, protože když vše dobře dopadne mohu sušit
jen 1× za měsíc . Ten kdo bude půjčovat klíč řekl, že půjčí vždy je
jeden, protože pak nechce řešit obvinění, že půjčil klíč někomu kdo
kradl . Nemá někdo nápad , nebo už funkční systém , jak to funguje jinde
? Máme tu majitele bytů ,kteří chtějí sušárnu používat skoro každý
den .
Jak odmítnout "fond oprav"
Stále se zde dokola opakují dotazy jak naložit s předpisem záloh, v němž je uveden tajemný „fond oprav“.
Víme, že v SVJ se žádný „fond oprav“ netvoří. Není na co – SVJ zpravidla nemá majetek, k jehož opravě by bylo potřebné tvořit fondy. A co je důležitější – fondy právnické osoby by se mohly tvořit výhradně z vlastních zdrojů (to jest ze zdanitelných příjmů právnické osoby). Nikdy se fondy nevytvářejí cizích zdrojů – z přijatých záloh.
Pokud někdo souhlasí s existencí „fondu“ a dokonce na tento účel něco uhradí, jde nejspíše o dobrovolný dar, který se s dárcem nikdy nebude vyúčtovávat a do jehož použití dárci nic není. Přesně tak je tomu v mnoha SVJ …
Nova jednotka bez sklepa ?
V bytovem dome mame 4 jednotky a planujem prodat prostory v prizemi /2 mistnosti/, ktere jsou spolecne, nejsou vymezene jako jednotka /bytova ci nebytova/. Jak jsem se docetl na portalu po zamereni geodetem a zmenou prohlaseni by zrejme vnikla dalsi /5./ jednotka a tim i SVJ. Problemem je, ze mame jenom 4 sklepy, ty nejsou zrejme nikde konkretne pridelene jednotkam a jsou spolecnym prostorem. Vznikem nove jednotky zrejme vznikne narok na pouziti sklepu. Je mozne to nejako obejit, napr. ze v novem prohlaseni vlastniku urcime kazdy sklep k nejake jednotce s tim ze jedna jednotka zustane bez sklepa a bude mit zrejme jenom podil na ostatnich spolecnych prostorach ?
tajné hlasování pomocí lístků
Dobrý den,
výbor našeho SVJ již rok usiluje o náročnou rekonstrukci již v rekonstruovaném domě, a hlavně o vyřízení úvěru, cca 3 mil. Kč máme na účtě, cca 4 mil. bychom vzali úvěr.
Shromáždění již před rokem odsouhlasilo, že je rekonstrukce zbytečná, a že rekonstrukci nechce. Předsedkyně výboru neustále otevírá schůze na toto téma, a zvolila způsob volby tajného hlasování pomocí lístků.
Ve stanovách máme o tom jednu větu, že si to shromáždění může schválit, což se také stalo, a že se stanoví postup. (neurčuje, kdo by ho měl stanovit)
koupě počítače pro potřeby výboru svj
Dobrý den,
prosím o zodpovězení dotazu ohledně hospodaření výboru SVJ.
Předsedkyně výboru sdělila shromáždění na schůzi SVJ, že byl zakoupen počítač cca 20 tis. kč pro potřeby výboru SVJ. Je možné, že SVJ má právo zakoupit počítač , aniž by o tom shromáždění hlasovalo? „Počítač“ nepatří do údržby společných prostor domů. Pokud výbor nemá právo, jak se proti takovým praktikám bránit?
Děkuji za odpověď.
Zálohy na fond/vodu/odpad
Dobry den,
dokazete nekdo poradit: dva mesice zpetne jsem si koupil byt do OV. Dle stanov spolecenstvi vkastniku jsem toto oznamil a zaroven zaslal zadost o rozpis zaloh do fondu oprav/za vodu/spol. eletrinu/odpad… Na moje zadosti nikdo z firmy, ktera ma dle stanov nas dum na starosti neodpovida stejne mailove zadosti a dotazy nemam zadnou odpoved…
Jak se mam domoci tohoto rozpisu? Nechci se dostat do situace, kdy pak budu platit za rok vse zpetne…
Zálohy na služby
Dobrý den, paní účetní nám tvrdí, že ačkoli máme několikatisícové přeplatky tak musíme platit měsíční navýšení na služby o dalších 1000Kč měsíčně, že prý není nikde psáno, že zálohy mají být úměrné spotřebám a my jsme povinni to platit, že pokud to platit nebudeme nebude na zálohy na služby celého domu. Jak se tomu můžeme bránit? Navýšení neplatíme a nyní nás na schůzi označili jako dlužníky, když jsme se bránili a situaci vysvětlili, účetní nás odbyla, že to platit musíme. Za rady děkuji.
Lze znovu hlasovat o jiz jednou schvalene rekonstrukci?
Dobry den, v roce 2011 schvalili clenove SVJ na shromazdeni SVJ vymenu odpadnich stoupacek. K tomu vsak nikdy nedoslo (byvali clenove vyboru zde jiz nebydli takze se nelze dozvedet proc).Posledni dobou jsou v dome problemy s odpady, takze bych na shromazdeni SVJ rada tuto opravu opet nadhodila (jsem nyni ve funkci predsedkyne SVJ). Nevim vsak, jestli to mohu udelat jakoze oprava je hotova vec, nebo pro to mam znovu nechat hlasovat… Vim ze nekteri vlastnici bytu jsou rozhodne proti oprave,nebot prave rekonstruovali koupelny a nechteji je rozkopavat. Nekteri jini si mysli ze oprava je nutna nebot hrozi havarijni stav.
Vlastník odmítá opravu plynu
Dobrý den,
prosím o radu, jak postupovat vůči vlastníkovi, který odmítá zpřístupnit byt kvůli opravě rozvodu plynu – konkrétně jde o výměnu nefunkčního kohoutu před plynoměrem – a pravidelné roční prohlídce. Domluvil jsem s odbornou firmou předběžný termín a poslal vlastníkům informaci emailem, ať se mohou vyjádřit, než bude termín pevně stanoven. Dotyčná odpověděla, že byt nezpřístupní a v následném telefonátu mě obvinila, že jde o zakázku pro mé kamarády (pomluva), firma nemá potřebná oprávnění (lež, ověřeno u příslušné firmy) a že nepustí do bytu někoho, kdo ani neumí držet šroubovák.

Poslední komentáře