Ostatní

Občanská sdružení x spolek v řízení

Vložil BoumLuc (bez ověření), 22. Listopad 2013 - 13:00 ::

Ráda bych Vás touto cestou požádala o Váš názor, jak se bude po 1.1.2014 přis­tupovat v jiných zákonech např. zákon o ochraně přírody (§70), kde se v řízeních odkazuje na povinnosti a práva právě občanských sdružení?

Jde o to, pokud řízení běží i po 1.1.2014, bude se k účastníkovi přistupovat již jako ke spolku? A co když do řízení po 1.1.2014 bude chtít vstoupit další občanské sdružení, resp. nyní spolek?

Uklízení psích exrementů

Vložil ivuška1, 22. Listopad 2013 - 8:57 ::

Dobrý den.Do domu SVJ se nastěhovala nová mladá rodina.Jako jediná má vlastní balkon a nemá potřebu užívat společný dvůr.Tam ovšem několikrát denně vypouští bez dozoru svého obrovského psa-nejasné plemeno,který tam vykonává svou stejně velkou potřebu,což však odmítají uklízet ačkoli jsou dost často doma.Nepomohly žádné domluvy,ani stížnost na Městském úřadu.Pes už má 12 roků,špatně chodí,někdy čůrá i na společné chodbě.Nevíme ani jestli je přihlášený a očkovaný.Majitelka odmítá komunikovat.Jakou cestou máme problém řešit?Pro

Zpětné vrácení zisku za pronájem střechy

Vložil Martin82, 21. Listopad 2013 - 17:41 ::

Dobrý den,

potřebuji poradit. Od r.2006 náš dům pronajímá střechu pro internetovou společnost. Po celou dobu šly peníze na účet SVJ a používaly se spolu s příspěvky na různé opravy. Nyní mě vyzývají 2 členové SVJ, abych jim (výbor) vrátil jejich podíl na výnosu od r.2006. Já jsem ve funkci předsedy 2 roky a před tím jsem v tom domě ani nebydlel. V žádném zápise jsem nenašel že bylo ustanoveno aby ty peníze byly převáděny na účet SVJ. Když jsem se ptal starousedlíků, tak mi potvdili že se to projednávalo stím že to půjde na účet SVJ, ale žádný zápis o tom bohužel není. Mají teda „samozřejmě potom všichni“ nárok na vrácení podílu? Vůbec se mi nelíbí že tohle chtějí po tak dlouhé době po mě a neřešili to už se starým výborem. Existuje nějaká promlčecí lhůta nebo tak něco?

Zavedení optické sítí

Vložil pavel125, 21. Listopad 2013 - 12:39 ::

Dobrý den, Chtěli bychom zavést do domu (16 bytů) optickou síť s internetem a kabelovou televizi. Firma nabízí rozvedení kabelů po domu zdarma, kabely na chodbách budou zakryté lištami. Jednotlivé byty budou napojený podle zájmu (kdo nechce – ten se nepřipojí a tím pádem nic platí). Je nás zatím 4 zájemci, jsou to vesměs mladí lidé nebo střední věk. Ale ostatní to nechtějí, jsou to důchodci a rychlý internet je nezajímá, a proto jsou proti, i když to blokují ostatním jenom tak. Nakolik chápu tak to musí schválit všichni, protože se jedná o společné prostory. A dá se to nějak obejít? SVJ to přece nestojí nic. Poraďte prosím. Děkuji.

výbor společenstvi

Vložil libor1000, 20. Listopad 2013 - 20:32 ::

Dobrý den,může mi někdo poradit ve věci výboru společenstvi. Dne 25.9. skončil mandát našeho výboru,předsta­vitelé se stále odmitaji vzdát svých pozic,utráceji penize a očividně protahuji volbu do přištiho roku,kdy bude platit nový občanský zákonik. Dle rady jednoho právnika již funkci vykonávat nesmi dle druhého zase maji vykonávat mandát do zvoleni výboru nového,kterému všemožně bráni. Prosim o radu

Dědění bytu a dluhy zůstavitele po 1.lednu 2014

Vložil Petr, 20. Listopad 2013 - 17:42 ::

Mám dotaz, nikoli teoretický.

Dle zákona 89/2012 Sb., bude větší odpovědnost dědiců za dluhy zůstavitele. Podle současného znění zákona 40/1964 Sb., má dědic povinnost uhradit zůstavitelovy dluhy pouze do výše nabytého dědictví.

Od 1. ledna však budou dluhy přecházet na dědice v plném rozsahu. To bude výhodné pro věřitele, kteří se budou moci úhrady všech dluhů domáhat na dědicovi, tedy i ty, jež přesahují nabyté dědictví, a to případně i tak, že dluhy po zůstaviteli uhradí dědic ze svého majetku.

Moje otázka je, zda se to vztahuje i na dědická řízení zahájená v r. 2013.

Kontrolní komise

Vložil Jaroslav Lemfeld, 19. Listopad 2013 - 19:11 ::

Dobrý den,mám dotaz na kontrolní komisi SV,co je její kompetencí,tedy zda může kontrolovat i emailovou korespondenci atd.co se kontrolní komisi předkládá ke kontrole.

díky

Nařízení vlády 366/2013 o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím

Vložil Dušan, 19. Listopad 2013 - 17:37 ::

Nařízení vlády 366/2013 o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím vychází v Částce 143 Sb., rozeslaná dne 20. listopadu 2013

http://www.sbirka.cz/…E/13–366.htm

Příspěvek a přispívání

Vložil lake, 19. Listopad 2013 - 16:00 ::

V jiné diskusi napsala paní PeDuPles slovy plnými jedu o jiném diskutujícím:

"Je to salónní teoretik a samozvaný dogmatik, který se ani po snesení tisíce důkazů nenechá o chybnosti svých (z prstu vycucaných) teorií a nesmyslných výkladů zákony jasně definovaných termínů přesvědčit a to i přesto, že vůči každému nováčkovi tady právě těmito zákony mává a při použití chybného odborného termínu kýmkoli jiným jim sprostě nadává. Sám ale jen za posledních 24 hodin použil naprosto chybně a v rozporu s jeho zákonnou definicí slovo „příspěvek“ ve třech různých tématech.

Poplatek za zaevidování změny vlastníka bytové jednotky

Vložil Dave239 (bez ověření), 19. Listopad 2013 - 11:13 ::

Dobrý den, cca před rokem jsem od mé matky koupil byt v OV v domě kde je založeno SVJ. Správu domu zajištuje na základě Mandátní smlouvy společnost, která je nástupcem bytového družstva, a která se zabývá správou bytového fondu a realitní činností. Předpis záloh na služby chodil na moji matku a přes její SIPO jsem to hradil já. Již dříve jsem chtěl byt. družstvo informovat o změně vlastníka bytu, ale prostě nebyl dříve čas (Předseda výboru SVJ o této změně byl informován ústně). Šel jsem tedy myní osobně na bytové družstvo zaevidovat změnu vlastníka bytu i s potřebnými podklady (stav vodoměrů při převzetí, doklad o vlastnictví bytu, apod.), na které jsem se na byt. družstvu telefonicky informoval. Po zaevidování změny vlastníka byt. jednotky po mě pracovnice požadovala poplatek za tento úkon ve výši 1.000,– Kč. Když jsem se ptal co to je za poplatek, tak mi před obličejem začala mávat Sazebníkem družstva, kde je za zaevidování změny vlastníka byt. jednotky tento poplatek uveden. Argumentoval jsme této pracovnici, že nejedná o družstevní byt, ale o byt v osobním vlastnictví v domě. kde funguje SVJ, ale i přes tuto argumentaci tento poplatek požadovala, s tím že jestli nemám hotovost tak mi vystaví složenku. Na předepsané složence se jménem společnosti a č. účtu , dopsala částku a specifický a variabilní symbol bez uvedení účelu platby. Složenku jsem nezaplatil, protože si myslím, že družstvo na tento poplatek nemá nárok. Ptal jsem na tento poplatek i předsedu výboru SVJ, ale ten nevěděl a ani o tomto poplatku nebyl informován. Získal jsem od něj alespoň mandátní smlouvu mezi SVJ a byt. družstvem, kde je uvedeno, že je Mandatář (byt. družstvo) povinen zajišťovat dále uvedené činnosti a uskutečńovat uvedené právní úkony související se správou domu, a to:

Syndikovat obsah