Ostatní
Hlasování na shromáždění
Na shromáždění je přítomno 500 platných hlasů.Body o hlasování:
a)Dodělávka soklu na Bytovém domě b)Projednání návrhu smlouvy na
zřízení věcného břemene za účelem umístění součástí distribuční
soustavy kabelového vedení a kabelové skříně. Při hlasování bude
29 hlasů proti. Dotazy: 1. a+b 500hlasů- 29hlasů?
2. a+b 1000hlasů-29hlasů? Pro upřesnění:SVJ(2000) máme vzorové stanovy.
Budu rád za Vaše odpovědi na položené dotazy.Předem děkuji.
Živnost v pronajatém bytě SVJ
Dobrý den, protudovala jsem FAQ a nenašla jsem odpověď na naši otázku. Jsme SVJ v domě s 6 BYTOVÝMI jednotkami. Jeden byt je pronajímán. Ostatních pět bytů je uživáno majiteli. Byt byl pronajat 5ti člené rodině(2 dospělé,3děti) Rodina má tzv. „domácí výuku“ čili děti nenavštěvují školu, vyučuje je matka doma. Bohužel sem vozí ostatní rodiče do jejich „domácí školy“ své děti. Čili v domě se pohybují cizí lidé, je zde zvýšený provoz jak na chodbě tak s auty před domem. Zájímá nás zda-li si žena v pronajatém domě může zřídit živnost na domací školu bez souhlasů nás majitelů bytů. Nevíme jak to mají ve smlouvě s majitelem bytu,ten nekomunikuje. Ale pokud bude v domě každy den chodit nespočet dětí a rodičů, projeví se to jak na spotřebě společné energie tak na znečištění spol.prostor, nemluvě o tom, že v bytě je neustálý VELMI SILNÝ hluk od pobíhajících dětí, který ruší ostatní majitele bytů. Takže otázka zní – můžou mít podnájemnící v bytě živnost na domácí školu bez svolení SVJ??? Je to prosím někde popsáno v zákoně?
Obtěžující důchodci (smrad, puštěný plyn, neochota) - jsou majitelé bytu
Dobrý den. Předem se omlouvám za delší popis, ale jinak to vysvětlit asi nelze. V našem domě kde jsou všichni majitelé domu a máme založené SVJ, již cca 2 roky žijí dva důchodci ve velmi pokročilém věku. Oba jsou zdravotně v pořádku, ale projevuje se u nich starobní demence ve velmi pokročilém stádiu. Bohužel žádné příbuzné nemají. Než popíšu problém, chtěl bych dopředu říct, že respektuji stáří a s tím spojené problémy. Bohužel je již stav tak obtěžující, že již nelze problém přehlížet ve slušné míře. Popíšu tedy problém: Oba důchodci delší dobu terorizují obyvatelé domu silným zápachem, který tvoří nahromaděné výkaly, nepořádek a hniloba z jejich bytu.
Likvidace bytového družstva převod do společenství vlastníků
Dobrý večer, nebo den, všem. Mám dotaz. Jsem členem bytového družstva, rozhodli jsme se pro zrušení družstva a vznik společenství. Družstvo má dům s 8 byty. Družstvo má 12 lidí s členskými právy a právem nájmu na 6 bytů. Dva byty družstvo pronajímá nečlenům. V katastru nemovitostí už máme vložené prohlášení vlastníka . Jaké je nejlepší řešení pro zbylé dva byty, kdy 6 bytů bude ve vlastnictví bývalých členů družstva a dva byty zůstanou ve vlastnictví družstva :
- převést je na do vlastnictví na podíly vlastníkům těch 6ti bytů,
Advokát SVJ v Plzni
Hledám právníka nebo advokátní kancelář v Plzni nebo blízkém okolí. Nutná podmínka je, že velice dobře rozumí problematice SVJ (speciálně problematice úvěrů a jejich převodu…). Neměl byste někdo nějaký tip?
Neoprávněné vyjmutí lodžií ze společných prostor
V našem domě máme v mezipatrech malé lodžie, které lidé využívali k věšení prádla. Bohužel až dnes jsme zjistili, že tyto lodžie byly v roce 98 prohlášením vlastníka vyjmuty ze společného vlastnictví a prohlášeny za nebytový prostor. Majitelé těchto lodžií se nyní snaží prodat je jako nebytový prostor, tím nám znemožní například postavit v domě výtah, ke kterému by byl přístup právě přes tyto lodžie. Je nějaká šance zpochybnit to vyjmutí ze společných prostor? Děkuji za odpověď, pokud má někdo s tímto zkušenosti.
zavírání oken ve sklepě
dobrý den, prosím, poraďte!! jsme SVJ a já mám problém. Bydlím v přízemí nad sklepy v panelovém domě. Máme vyměněná okna – plastová a někdo z vlastníků je každou zimu soustavně otvírá a větrá a mě prochládají podlahy. I sousedům. Prý se nesmí všechny okna „zaslepit“ neboli na zimu „nějak“ natrvalo zavřít kvůli požární bezpečnosti. Tak já věčně chodím a kontroluji okna a doma musím víc přitápět. Děje se to už roky i přes různá písemná upozornění a náprava žádná. Mají tam asi úrodu ze zahrádek a potřebují chladit bez ohledu na moje problémy. Nevím na koho se obrátit o radu, tak mi prosím, poraďte alespoň vy. Máme totiž vaši stránku internetu.
Převod dluhů SVJ na nového vlastníka
Dobrý den,
v kupní smlouvě je následující ujednání: „Kupující nabudou vlastnictví k převáděným nemovitostem zápisem vlastnického práva do katastru nemovitostí (…název pracoviště…) Na kupující přejdou zápisem vkladu do katastru nemovitostí všechna práva a závazky týkající se budovy, jejich společných prostor a pozemků a to v rozsahu, který odpovídá spoluvlastnickému podílu uvedenému v čl I smlouvy.“
Stačí toto ujednání k tomu, aby na nového vlastníka přešla povinnost podílet se na splácení úvěrů SVJ?
Článek na idnes...
Proplácení neodhlasovaných částek a činností
Dobrý den, prosím o radu, jak se mám zachovat. Jsme SVJ 2000 s deseti BJ. Na shromáždění VJ jsme se usnesli na zhotovení zábradlí, cena ani vzhled zábradlí nebyly určeny a tudíž neodhlasovány. Po roce bylo nainstalováno, přesto, že jsme částku za zhotovení a instalaci zábradlí nevěděli. Může takto jednat předseda? Předsedou jsou propláceny faktury za činnosti osobě, která na našem domě provede práci, aniž by jsme o této práci a výši odměny za ní věděli, usnesli a hlasovali. Může tímto způsobem předseda jednat? Děkuji za vaše odpovědi a

Poslední komentáře