Ostatní
žádost o změnu v obchodním rejstříku
dobrý den,
potřebovala bych vědět, kdo je oprávněn podat návrh na změnu v obchodním rejstříku, pokud byl zvolen nový výbor SVJ? stávající předseda (zapsaný v rejstříku), nebo nový předseda?
děkuji
Vyplatí se SIPO? Prosím zkušenosti
Máme 9 bytů, vyplatí se pro nás SIPO? Někteří vlastníci buď ani
nemají účet v bance, resp. jsou zvyklí všechny své úhrady platit přes
SIPO. Zatím řešíme hotovostí, donedávna jsme využívali služeb správce,
který byl napojený do SIPO.
Nahlédl jsem do ceníku pošty pro organizace a jestli dobře rozumím ceníku
(https://www.ceskaposta.cz/…C3%ADk+SIPO/),
účtuje pošta organizacím paušál 500 Kč měsíčně (článek 1.3) plus
3,10 Kč bez DPH za osobu. Při 9 vlastnících tedy bude úhrada za SIPO
27,90 Kč bez DPH. Dále je nutné platit 200 Kč (za méně než
100 předpisů – článek 1.8) anebo alternativně využívat
elektronického přístupu, kde je cena jenom 100 Kč (eSIPO –
článek 1.10)
Hlasování
V domě se 62 byty stejné velikosti vlastní ještě 28 bytů bytové družstvo. Při hlasování na shromáždění SVJ může hlasovat zástupce družstva PRO např. jen 18 hlasy, aby splnil zájmy členů družstva.
problémy s vlastníkem
Asi jsme všichni zaznamenali požár v domě v Liberci v bytové jednotce problémové nájemnice. Máme v domě velmi podobný problém. Vlastník bytu, žije sám, existuje podezření na duševní onemocnění, pán je zanedbaný, byt je plný naštosovaných knih, novin, letáků a odpadků v takové míře, že se ani nedostane na toaletu, takže si každý dovede představit, co se mezi hromadami letáků a odpadků nachází. Domovní dveře také jdou otevřít pouze tak, že se pán sotva protáhne ven a zase zpět. Zápach z bytu obtěžuje nejen obyvatele stejného podlaží. Elektřinu má pán odpojenou pro neplacení, takže je reálné, že mu dojde baterie ve svítilně a zapálí si svíčku. A budeme na Nově v hlavních zprávách. Jde něco dělat dřív? Pořád slyšíme a vidíme kolem sebe, že se něco děje, až když se něco stane. Ale opravdu se nedá nic dělat? Prosím o jakoukoli radu či postřeh. Děkuji
Plná moc
Dobrý den,
vím že téma plné moci bylo již mnohokrát omýváno., ale jsem na SVJ nový a proto se ptám. Na posledním zasedání SVJ jsem měl plnou moc od sousedky, ale předseda mi řekl, že to již podle nového není možné, že „klasická“ plná moc již při zastupování SVJ neplatí, že se to změnilo podle nového zákona…
Je to tedy pravda?
Předem děkuji za odpověď
Konec funkčního období výboru
V průběhu funkčního období odstoupili někteří členové z výboru SVJ. Doplňovacími volbami byl výbor doplněn do původního stavu. Končící funkční období výboru platí i pro členy z doplňovacích voleb ? Ve veřejném rejstříku SVJ jsou členové statutárního orgánu SVJ vedeni individuálně s počátkem vzniku členství resp. dnem zániku členství. Je nezbytně nutné ke dni konce funkčního období výboru příslušným usnesením shromáždění odvolat s tímto zdůvodněním jmenovitě všechny členy výboru jemuž funkční období končí ? Děkuji za stanovisko.
závaznost předpisu
Jsem právní laik. Ptám se: jak dalece je závazné Nařízení vlády… Předpis č. 366/2013 o úpravě související s bytovým spoluvlastnictvím ?
zcizení...?
Vážení,
co vlastně znamená v § 1208 NOZ
„…udělování předchozího souhlasu k nabytí, zcizení nebo zatížení nemovitých věcí nebo k jinému nakládání s nimi…“
Shromáždění uděluje předchozí souhlas ke zcizení nemovitých věcí?
Díky P.R.
Změna člena výboru
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat v listopadu 2013 nám odstoupil předseda SVJ. Byla provedena změna v mandátní smlouvě, ale nebyl podán návrh na změnu do OR. Jak to řešit. Zůstali ve výboru 4 členové z nichž jeden se stal předsedou. Je velký problém, že to zatím nebylo zapsáno do OR. Dům je velice problematický a ani jeden ze členů výborů nemá velké zkušenosti.
Předem děkuji za rady.
hlasování na schůzi svj
Jsme SVJ, kde je 17 vlastníků BJ. BD je jedním z vlastníků (15 bytů). Při hlasování na shromáždění má BD 1 hlas nebo se počítá podíl?

Poslední komentáře