Ostatní
NOZ
Dobrý den.
V SVJ máme stále spor, kterým zákonem se nadále řídit, zda ZoVB (72/1994) jako celkem, (mimo vzniku vlastnického práva dle ustanovení zákona v § 3063 NOZ a odkaz tohoto paragrafu na ZoVB 72/1994 ) a to až do nekonečna i když byl již zrušen, (naše SVJ podle něj vzniklo v 2006 a nové stanovy dle NOZ ještě nemáme) nebo se musíme řídit NOZ (89/2012). V NOZ § 3041 odst. 1 stojí že, právnické osoby upravené tímto zákonem budou řídit ustanoveními NOZ ode dne nabytí jeho účinnosti, t.j od 1.1.2014. Žádné stanovisko ministerstva vnitra ani v přechodných ustanoveních NOZ jsem k tomuto nenašel.Mohl by mně prosím někdo odpovědět, jak to řešíte?
Zkušenosti: "služba hlídání v katastru nemovitostí"
Dobrý den,
před časem se zde řešila ochrana před odcizením nemovitostí související s prezentací nějakých dvou loupežníků, kteří „za Vás hlídají stav v Katastru za pouhých 1000 Kč ročně“. Sám jsem tehdy doporučoval použití služby, která se poskytuje přímo ze zákona (§ 55 odst. 6 zákona č. 256/2013 Sb.). Tak jsem ji také zřídil… s touto zkušeností:
1. dojdete na Úřad (místní katastrální pobočka) kde zcela neznaleé bohorovné zaměstnankyně tvrdí, že všechno je cool. Dají Vám podepsat papír s žádostí, pohrouží se do zkoumání fotografie na občance a pak Vám za pouhých 20 Kč za jednu normostranu poskytnou kopii Vaší žádosti o službu „sledování změn v katastru“
Odměny výboru SVJ
Dobrý den,
výbor nově vzniklého SVJ vykonává funkci již 6 měsíců. Pracujeme od
začátku velmi intenzivně, protože jsme převzali od představenstva
družstva vše ve velkém nepořádku a spoustu věcí museli udělat za ně.
Zatím na shromáždění nebyly navrhovány ani odsouhlaseny odměny za práci
výboru. Je možné to udělat dodatečně? Za každý měsíc intenzivní
práce by měl dostat předseda i místopředseda 5000Kč, člen výboru
2000Kč. Je možné to vyplatit najednou ( pokud dojde k odsouhlasení
shromážděním). Jak to bude s daněním? Děkuji za názory.
Fond oprav = příspěvek na správu = dlouhodobá záloha
Prosím o radu někoho, kdo rozumí pojmům fond oprav, zálohy a příspěvky na správu na domu, mám v předpise záloh položku fond oprav, ptám se účetní, která mi předpis zaslala, co to je, poslala mi odpověď v tomto znění, jsem z toho jelen. Rozumíte tomu prosím někdo?
"Ad příspěvky, FO, dlouhodobá záloha:
Nejprve je, prosím, potřeba si uvědomit, že je nutno rozlišovat účetní a správní rovinu.
Z účetního hlediska je „fond oprav“ samozřejmě vykazován jako dlouhodobá záloha.
Z hlediska správy nemovitostí se domnívám, že označení příspěvek na správu domu a pozemku je správný a je v souladu se stanovami, které máte zveřejněny v rejstříku – viz. stanovy Čl. XVII. Odst. 1. – 3, kde je fond oprav jednoznačně nazýván příspěvkem na správu domu a pozemku."(Bývalé vzorové stanovy, ale o fondu oprav tam není ani slovo)
plánek uzávěrů
Je někde v legislativě zakotvena povinnost vlastníka bytového domu vyvěsit plánek přízemí s rozmístěním uzávěrů, hlavních i k jednotlivým stoupačkám? Hlavní uzávěry máme jasně označeny, to je povinnost a nutnost, to je bez diskuze. Ale ten plánek mi přijde trošku navíc a až teď se jej jeden vlastník domáhá (přesněji jeho vyvěšení).
staarman
Hlasování mimo shromáždění
Dobrý den,pokud svolané shromáždění není usnášení způsobilé, je možné hlasovat korespondenčně, aniž by to mělo zakotvené ve stanovách? Dle § 1210 NOZ
Jak se z vlastníka stane PRUDIČ
Jsme SVJ 2000 s 13 BJ. Máme nového předsedu, který byl do této funkce zvolen na shromáždění před rokem. Na mou žádost mi byl vystaven nový evidenční list pro rok 2015 s rozpisem jednotlivých plateb. Z tohoto rozpisu mi není jasné u položek oprava a údržba domu, dále ostatní poplatky, za jakým účelem mám tyto částky platit. Ze zápisů shromáždění není záznam, za jakým konkrétním účelem jsou tyto peníze určeny. Z účtu jsou hrazeny faktury a položky, na kterých se SVJ neusneslo. Na mé dotazy mi předseda odpověděl, že já jediná mám problém a v současné době už vůbec nereaguje. Ostatní vlastníky tato záležitost nezajímá.
poplatek z pronájmu bytu v OV
Před 16-ti lety jsem koupil byt v OV v novostavbě pouze bytového domu. Na 1.schůzi, čerstvě založeného SVJ bylo odhlasováno, že vlastníci, kteří pronajímají své byty, budou odvádět do FO příspěvek ve výši Kč. 200,–/měsíc. Přesto, že jsem tehdy byt sám užíval, hlasoval jsem proti, ještě s jedním vlastníkem, který vznesl argument, že hlasování je v rozporu se zákonen na ochranu soukromého vlastnictví. Po čase jsem sám tento byt začal pronajímat a přesto, že jsem absolvoval konzultaci u „právníka“, který mi řekl, že požadování tohoto příspěvku ze strany SVJ je nezákonné a neopodstatněné, začal jsem jej platit. V té době prováděla účetnictví správcovská firma, která pravidelně rozesílala aktualizované předpisy záloh a veškeré nejasnosti stran ročního vyúčtování se řešily tel. dotazem. V případě, že byt byl prázdný, tento poplatek samozřejmě nebyl účtován. Po čase se údajně z ekonomických důvodů s touto správcovskou firmou ukončila smlouva a účetnictví bylo zadáno účetnímu vybranému výborem SVJ. Po několika epizodách, kdy např. po vytopení mého bytu v důsledku havárie rozvodů vody a nutnosti rozsáhlé rekonstrukce nebyla zohledněna moje žádost o neúčtování tohoto příspěvku po dobu vysychání a rekonstrukce /5 měsíců/, nevrácení přeplatku z vyúčtování z důvodu promlčení, systematické nezvání nebydlících vlastníků na členské schůze / vyvěšení na nàstěnce v domě 14 dní před jejím konáním/, neuznané reklamace ročního vyúčtování, absence předpisů záloh, neuvádění údajů o FO na
Dluhy - vyuctovani (zarazeni prijate zalohy)
Dobry den, jedna pani u nas v dome,neustale rozporuje, ze ve vyuctovani roku 2013 nebyla zohlednena jeji platba zaloh,kterou uhradila v lednu 2014.Pani ucetni tvrdi,ze se do vyuctovani zohlednuji jen platby v danem roce,jaka je prosim pravda? Kde je to upraveno? Velice dekuji
Upominky - neplatici
Dobry den, rada bych se zeptala,zda-li je nejaky pravni predpis,jak casto se maji odesilat upominky. Zda-li staci na upomince uvest castku dluhu,ci je zakona nalezitost,ze musi byt uvedeno jak presne dluh vznikl,tedy predpis na jednotlive mesice a castka ktera byla v danem mesici uhrazena. Velice dekuji Mullerova

Poslední komentáře