Ostatní

Konzultace

Vložil rancupka, 27. Leden 2015 - 9:14 ::

Dobrý den. Prosím o konzultaci pane Lake. Bohužel to nemůžu dát sem a Vašich rad si vážím. Šlo by to? Děkuji

Jak zvolit nový výbor, když nejsou lidi?

Vložil Lucie (bez ověření), 26. Leden 2015 - 8:08 ::

Ve stanovách máme napsáno, že výbor tvoří 3 členové na 5 let. Jsme bytovka o 5ti bytech, z čehož já vlastním 2 byty (jeden člen), jeden byt je bez problému (druhý člen), 4tý byt majitel nespolupracuje, odmítá, nechodí, nebydlí tam a 5tý byt člen zemřel a dědictví bude zřejmě na dlouho a nevidím tam nikoho, kdo by z dědiců tu bydlel. Jak mám teď udělat třetího člena výboru, když ho nemám? Lze to nějak vyřešit?

vibrace v bytě

Vložil zeit (bez ověření), 26. Leden 2015 - 4:00 ::

Již přes 3 měsíce mě budí vibrace v bytě, které začinají po půlnoci a končí ráno. Zkoušela jsem se domluvit se sousedy, nikdo neotvírá, když zvoním (samozřejmě ve dne). Napsala jsem cedule a vylepila v domě,popsala problém. Nic se nezměnilo. Bohužel se mi nepodařil zjistit původce. Začíná to být velký problém, ucpávky do uší nepomáhají, nemám jinou nevibrující místnost, jde o zdraví. Děkuji za pomoc.

spadají náklady vlastní správní činnosti SVJ pod správu domu podle NOZ

Vložil cleverservis, 25. Leden 2015 - 17:03 ::

Otázka zní: Jsou náklady vlastní správní činnosti právnické osoby (SVJ) správou domu podle ustanovení §1189 NOZ ???

§1189 Správa domu a pozemku – vymezení pojmu

§1180 odst. 1 – přispívání vlastníka na správu domu a pozemku

§1180 odst. 2 – příspěvky na náklady vlastní správní činnosti

Právní předpis o povinnosti vyúčtovat a vypořádat přijaté zálohy

Vložil cleverservis, 25. Leden 2015 - 10:56 ::

Můžete zde někdo uvést konkrétní právní předpisy, popř. konkrétní §§, které uvádějí povinnost příjemci záloh (SVJ), přijaté zálohy plátci záloh (vlastníkům) vyúčtovat a vypořádat?

pronájem nebytového prostoru

Vložil edys (bez ověření), 25. Leden 2015 - 3:12 ::

od r.2003 mám pronajatou nefunkční prádelnu nebo v té době jsem měl autodopravu používal jsem to i jako modelářskou dilnu kde jsem opravoval a dělal věci i pro dům.Vše co jsem dělal vlastním nářadím i energie jako osvětlení atd.bylo ve vlastní režíji.Místnot byla neudržovaná tedy jsem ji vymaloval udělal el.rozvod i rozvod.desku pro 24 V a jističe na 220V . Toto bylo pronajaté se souhlsem nájemníků.Pro­najatou mistnost řádně platím a pokud někdo v domě něco potřeboval byla dílna k dispozici.Nejsou se mnou žádné problémy a pokud něco dělám snažim se abych nadměrným hlukem neobtěžoval nájemníky.Nyní po změně výboru v domě nový výbor hned na první schůzi řešili pronájem těchto prostor případně moje vypovězení a zřízení dílny pro dům i když v domě je ještě jedna ta samá mistnost kde by se dílna pro dům dala udělat.Myslim si,že toto je čistě osobní zájem někoho z výboru a řeší se to v rámci vlstníků domu.Na minulé schůzi bylo řečeno ze strany výboru,cituji že kdyby to někomu nabidli tak jim urvou ruky ,konec cit.tím si myslím opět popudili nájemníky proti mě.Jsem už v důchodu a chodim tam modelařit což je můj koníček tam si vyřežu díly nebo co potřebuji a slepuji to až doma aby i případný zápach z lepidla nebtěžoval nájemníky v přízemi.Myslím si,že místnost není zas tak lukrativní nebo dveře jsou na konci chodby ve sklepě tedy dost problém něco přinést odnést.Čas od času se musi prolit oba kanály,které tam jsou nebo po vyschnuti syfonu je poměrně velký zápach.Za případnou odpověď nebo radu předem dík.

SVJ - Znepřístupnění bytu kvůli odečtům. Sankce.

Vložil Lukáš Fiala (bez ověření), 23. Leden 2015 - 16:50 ::

Dobrý den,

mám problém s vyúčtováním energií za rok 2013 a táhne se to do teď.

V lednu 2014 byly prováděny odečty měřidel kvůli vyúčtování za rok 2013. V době odečtu jsem nebyl přítomen z pracovních důvodů. Čekal jsem, že dostanu návrh druhého termínu, který jsem ovšem nedostal. Přišlo vyúčtování na 30 000 kč. Toto vyúčtování jsem reklamoval a přišla mi odpověď od společnosti, které vyúčtování provádí, že reklamaci zamítají, ale mám si nechat udělat opravné vyúčtování, ale potřebuji k tomu souhlas SVJ. SVJ mi souhlas i přes urgence nedalo a až nyní jsem se dozvěděl, že udělení souhlasu bylo asi před čtyřmi měsíci zamítnuto z toho důvodu, že dle stanov SVJ se účtuje trojnásobek něčeho (nevím ani čeho) což je těch 30 000 kč.

měření tepla

Vložil kolo15 (bez ověření), 23. Leden 2015 - 13:31 ::

Dobrý den již delší dobu sleduji diskusi na tomto portálu. I naše SVJ se „rozhoupalo“ a budeme montovat „měřiče tepla“ abychom naplnili ustanovení zákona – pozdě ale přeci. Vím že okolo tohoto problému se toho již tady napsalo mnoho. Ale abych nezdržoval. Můj dotaz je: existuje nějaké doporučení jaké „měřiče“ (indikátory na radiátor, systém VIPA montovaný na zpětné potrubí, popř. systém MADEO využívající teplotní čidla, nebo něco uplně jiného) namontovat aby rozúčtování bylo pokud možná co nejspravedlivější? Chápu že i pohled na spravedlnost je různý – vycházím z předpokladu aby nebyly znevýhodněny okrajové byty a naopak zvýhodněny byty vnitřní.

Volba nového výboru

Vložil Ilona (bez ověření), 23. Leden 2015 - 11:37 ::

Prosím o radu – končí nám funkční období výboru, bude zvolen nový. Stanovy ještě nemáme přizpůsobeny NOZ, takže mj. počet členů výboru máme min. 3 (tj. počet není určitý). Pokud např. zvolíme 5 členů výboru (jako jsme měli dosud), nebudeme mít problém s novým zápisem výboru do OR ? Stanovy dle NOZ chceme připravit až v příštím roce. Děkuji za odpovedi.

Silný podtlak centrálního odsávání

Vložil Vanilka, 23. Leden 2015 - 10:20 ::

Úpěnlivě prosím o radu!!! Bydlím v 9. (nejvyšším) patře bytového domu, kde funguje systém centrálního nuceného odvětrávání (sběrné potrubí, na výstupu osazené ventilátorem), které bylo až donedávna ovládané tlačítkem na WC v jednotlivých bytech, tudíž se větrá jaksi i tam, kde o to nikdo nestojí nebo je to úplně zbytečné… Byly zakoupeny nové jednotky, bez regulátoru otáček, s velmi silným výkonem. Při jejich spuštění se mi neodvětrává jen WC s koupelnou, popř. kuchyň, ale celý byt. Vzniká neskutečný průvan, odtahuje se teplo, dřevěnými rámy oken vniká dovnitř vzduch kontaminovaný polétavým prachem a emisními zplodinami (jsme cca 60 m od jisté komunikace s tranzitní kamionovou dopravou, jedná se o jisté nejmenované pražské sídliště), totéž ze schodišťové šachty. Nadto dochází k citelnému odvádění tepla. Ovšem… od prosince Výbor SVJ rozhodl v rámci hesla Rovnost, volnost, bratrství nové větrací schéma: Od 6.00 do 22.00 každých 30 minut po dobu 3 minut. Seniorům to přišlo fér… Nehledě na inverzi, smog, mráz, vichr. Bylo mi řečeno „ať si to ucpu, když mi to vadí“. Nehledě na neuvěřitelné plýtvání energií mám dojem, že jde dokonce o zásah do osobního vlastnictví (???)

Syndikovat obsah