Ostatní

stavební povolení bez souhlasu VJ

Vložil provlada, 6. Únor 2015 - 8:35 ::

Prohlášení vlastníka (1994) určuje jako příslušenství jednotek m.j. balkón a dva sklepy. SVJ naplánovalo revitalizaci složenou z rekonstrukce střechy, zateplení pláště budovy, zateplení stropů sklepů, výměnu oken ve sklepech a zbourání balkónů s výstavbou lodžií. Nejdříve se výbor pokusil změnit prohlášení vlastníka, ale po neúspěchu to „nechal na úřadech“. Získali stav. pov., proti němuž jsem se odvolal.

Krajský úřad potvrdil vydané stavební povolení, neboť:

SVJ předložil usnesení shromáždění a tedy doklad o právu.

SVJ a VJ se neřídí ZoVB,který byl zrušen, ale NOZ. Zvláštním právním předpisem, na který se stav. zákon odvolává je nyní NOZ.

Prodávající po revitalizaci

Vložil Prodejce (bez ověření), 6. Únor 2015 - 1:08 ::

Dobrý den, rád bych se zeptal, chci prodat byt v o.v., udělala se revitalizace, ale nehlasoval jsem pro ni. Nerozumím moc té diskuzi o dluhu, jsem dlužníkem nebo ručitelem? Ale hlasoval jsem pro úvěr. Když teď chci prodat byt, co mám udělat abysem pozděj neměl problém? Omlouvám, jestli už to tu bylo.

Prodejce

vznik portálu www.SVJ-INFO.cz

Vložil Benda (bez ověření), 5. Únor 2015 - 20:00 ::

Vážení, zda chcete mít seriózní informace od profesionálů,můžete přejít na nově vzniklý portál na web.str. www.SVJ-INFO.cz. Jde o spojitost s časopisem „Praktický rádce pro SVJ“, který dochází do všech SVJ v republice. V této informaci nespařuji nic závadného.Jde tu jen o nový zdroj informac, opírající se o současnou platnou legislativu.Jinak má každý předseda SVJ si tuto informaci ověřit právě na základě časopisu, který dostává.

Jak zvolit kontrolní komisi nebo revizora bez bodu na programu shromáždění? Jde to?

Vložil VJ (bez ověření), 5. Únor 2015 - 15:05 ::

V našem SVJ máme ve stanovách orgán kontrolní komise nebo revizora, tento orgán však historicky není obsazen (nikdy nebyl) – máme jen obsazen domovní výbor, což je zvláštní orgán ze stanov, který je ve stanovách definován jen jako pomocný orgán pověřeného vlastníka a nemá žádné pravomoci, fakticky prodloužená ruka pověřeného vlastníka. Chtěl bych sám kandidovat, protože pověřený vlastník mi odmítá umožnit nahlédnout do dokumentace SVJ a pokud budu revizorem (myslím, že o členství v kontrolní komisi nikdo jiný zájem mít nebude, takže by byl zvolen jen revizor), budu mít více pravomocí než obyčejný vlastník. V únoru se má konat shromáždění a já v prosinci poslal žádost na adresu sídla SVJ a pro jistotu v kopii na vědomí pověřenému vlastníkovi (což je právnická osoba) a ještě jsem to poslal emailem (na email pověřeného vlastníka, protože SVJ email nemá), aby na program shormáždění zařadil volbu kontrolní komise nebo revizora. Teď přišla pozvánka a v pozvánce tento bod není.

TRVALÉ BYDLIŠTĚ

Vložil KAREL DOSTÁL (bez ověření), 5. Únor 2015 - 15:00 ::

Dobrý den,jak je to s trvalým bydlištěm? Do toho SVJ nic není? Když je někdo přihlášen k trvalému bydlišti,měl by také platit za služby byt?Jak k tomu jako SVJ přijdeme,když tam v domě máme u někoho z majitelů-spoluvlastníků někoho nahlášeného k TP a neplatí se za něho služby spojené s bydlením?Takových tam může být třeba deset! My se to jako SVJ nedozvíme! Na matrice nám to neoznámí! To jsem zjistil,když jsem byl u voleb,z volební listiny.

POČET OSOB BYDLÍCÍCH V DOMĚ

Vložil KAREL DOSTÁL (bez ověření), 5. Únor 2015 - 14:54 ::

Dobrý den,jak je to prosím s NOZ ve vtahu ,pravdivý počet přihlášených osob.Máme jednoho vlastníka bytu ,který byt pronajímá 3 osobám,ale přihlášenou má jen jednu! Ostatní jsou prý jen návštěva. Tak platí výtah a osvětlení jen za jednu osobu!? Jak se můžeme bránit? Bydlí až v 7 patře ,jezdí výtahem až 20krátza de,protože jsou všichni doma,nechodí do práce! Ještě mají psa.

SVJ(2000) spadá pod ZOK, smlouvy o výkonu funkce členů výboru

Vložil Petr12, 5. Únor 2015 - 9:59 ::

Nevíte, jestli je pravda, že členové výboru SVJ(2000) musejí mít s SVJ uzavřenu smlouvu o výkonu funkce, jinak nemohou za členství pobírat odměnu ? Má to být proto, že SVJ(2000) údajně analogicky spadá pod zákon o obchodních korporacích (ZOK), a tak úprava třeba pro s.r.o. či a.s. platí i pro SVJ(2000). Osobně mi to připadá jako NESMYSL, mám za to, že pro SVJ(2000) platí především stanovy, potažmo ZoVB, nikoli ZOK, ovšem jsem z několika stran ujišťován, že to vidím špatně, že řada SVJ uvedený postup praktikuje. Proto sem umisťuji tento dotaz a

Prodávající zamlčel nesplacenou revitalizaci domu

Vložil alenulkaaa, 5. Únor 2015 - 9:31 ::

Dobrý den, procházela jsem několik diskuzí na toto téma, ale raději bych se zeptala přímo na otázky, které mne zajímají.

Kdo je dlužníkem v případě, že SVJ má úvěr, který splácí – původní vlastník bytu (tedy ten, který v době, kdy SVJ řešilo úvěr s tímto úvěrem souhlasil) nebo nový vlastník bytu? Myslím, že odpověď je jasná, ale raději se chci ujistit.

V případě, že prodávající zatajil skutečnost, že SVJ splácí úvěr, který byl použit na revitalizaci domu a nový majitel bytu dvě takové splátky zaplatil, lze to považovat za souhlas s převzetím dluhu a nyní za dluh odpovídá nový majitel?

Dluhy nepřecházejí na nového vlastníka (zase!)

Vložil lake, 4. Únor 2015 - 19:50 ::

Dluhy předchozího vlastníka nepřecházejí na nabyvatele.

Potvrzeno mnohokrát judikáty, o kterých se zde už psalo. Přidávám k tomu další judikát. Tentokrát rozhodoval Nejvyšší soud ve velkém senátě složeném z předsedy JUDr. Františka Ištvánka a soudců JUD. Ivy Brožové, JUDr. Ludvíka Davida, CSc., JUDr. Ljubomíra Drápala, JUDr. Miroslava Feráka, JUDr. Miroslava Galluse, JUDr. Zdeňka Krčmáře, JUDr. Blanky Moudré, JUDr. Pavla Pavlíka, JUDr. Pavla Příhody, JUDr. Olgy Puškinové, JUDr. Jiřího Spáčila, CSc. a JUDr. Roberta Waltra.

Šlo o splátky dluhu (v tomto případě dluhu z leasingu automobilu). Leasingová smlouva byla ukončena předčasně a leasingová společnost požadovala podle smlouvy úhradu všech splátek. Leasingová nájemkyně tvrdila, že má povinnost uhradit splátky splatné pouze do okamžiku výpovědi smlouvy. Cituji z rozsudku:

Názor odvolacího soudu, že podle smluvního ujednání stran k okamžiku odstoupení (…) od smlouvy se nemohly stát splatnými splátky s pozdější splatností, protože k tomuto okamžiku ještě právo na jejich zaplacení nevzniklo, je mylný v tom, že směšuje vznik práva na plnění ve splátkách a jejich splatnost (sjednanou dobu splnění splátek).

Stanovy SVJ, veřejná listina a Nejvyšší soud ČR

Vložil Zdenek 22 (bez ověření), 4. Únor 2015 - 19:39 ::

Nedalo mně a dotázal jsem se Nejvyššího soudu ČR na jeho stanovisko k problematice stanov SVJ a veřejné listiny. Dotaz a odpověď si můžete přečíst zde: http://ulozto.cz/…anovy-ns-pdf

Syndikovat obsah