Ostatní

Služebnost (věcné břemeno) cesty pro SVJ

Vložil ppp (bez ověření), 9. Únor 2015 - 16:13 ::

Developer doprodává byty v domě, kde již funguje SVJ. Pozemek, přes který je přístup k domu, je orná půda, povrchová úprava vylitý asfalt na hlínu (jak to mohli zkolaudovat neřeším). Banka, financující koupi jednotky zájemcem o ni, požaduje služebnost cesty na přístupovém pozemku ve prospěch zájemcem kupované jednotky. Developer nabízí služebnost cesty ve prospěch SVJ v domě. Ale SVJ přece nemá nožičky… Anebo má a služebnost cesty budou moci využívat členové SVJ ?

Zveřejňování zápisů ze Shromáždění v Rejstříku

Vložil Anonym (bez ověření), 8. Únor 2015 - 14:15 ::

Prosím, netušíte někdo, zda existuje povinnost zveřejnit zápis ze Shromáždění v rejstříku? Naše SVJ tam zveřejňuje veškeré zápisy, mně se zdá, že to snad hraničí až s debilitou, na shromáždění se řeší interní věci typu: zabezpečení domu, stav domu, dluhy( mají se řešit, ale u nás se tají, jsou to prý osobní citlivé údaje, stejně jako spotřeba vody v bytech, kterou nelze umístit ani na uzamčený web domu ) a pak se všechny probírané záležitost včetně s kým SVJ jaké smlouvy, v jaké výši atd, prostě vyvěsí do rejstříku. Je to správně?

správné rozúčtování služeb?

Vložil a (bez ověření), 8. Únor 2015 - 11:44 ::

Dobrý den,

vlastníci si na shromáždění (v souladu se stanovami >75 %, ale nesouhlasilo 100 %) odsouhlasili, způsob rozúčtování cen služeb na jednotlivé vlastníky stejnou částkou za jednotku. Nejedná se o velké částky, ale zajímalo by mne, zda je možné nutit k platbě i ty vlastníky, kteří danou službu vůbec nevyužívají?

Konkrétně se jedná o platbu za náklady spojené s každoročními revizemi komínů, kdy po novém musí platit každý, bez ohledu na to, zda-li komín využívá nebo ne?! Je takovéto usnesení platné? Může být vlastník nucen přispívat na služby ostatním?

Status dodavatele podle NOZ

Vložil vlastník jednotky (bez ověření), 8. Únor 2015 - 9:48 ::

Po převodu jednotek si bývalý vlastník objektu nechal status dodavatele el. energie, vlastníci to odosouhlasili. Objekt má vlastní elektorměr, ČEZ vystavuje fakturu. Máme právo se s touto fakturou seznámit? Jaké má dodavatel postavení, může si tvořit vlastné ceny el. energie, kromě regulované části, nebo musí respektovat fakturu vystavenou ČZE? Pokud ano, máme právo znát nějaká pravidla? Děkuji.

Měsíční předpisy

Vložil jana (bez ověření), 7. Únor 2015 - 19:54 ::

Jsme nově vzniklé SVJ, jedním z vlastníků je i BD, které nám bude dělat účetnictví. Musíme změnit měsíční předpisy plateb, protože máme nový účet, nové pojištění domu, tzv. fond oprav zůstává stejný. Nová položka je odměna výboru. Tyto platby jsou pevné, ostatní jsou zálohové (výtah, el. společných prostor, teplo, teplá a studená voda, poplatek za účetnické služby). Lze ty pevné platby spojit pod názvem Příspěvek na správu domu a pozemku nebo pro lepší orientaci udělat položky, v jaké výši se platí? Z tzv. FO chceme platit faktury za zateplení domu, které plánujeme.

Fond oprav a rezervní fond družstsva

Vložil bea (bez ověření), 7. Únor 2015 - 11:55 ::

Máme založeno družstvo. Dlouho po založení jsme nemohli nahlédnout do smlouvy o úvěru s bankou – úvěr uzavíral developer. Nyní jsme zjistili, že banka nařídila – uvedeno ve smlouvě – povinnost zřízení rezervního fondu družstva – 1800 Kč měsíčně a navíc zřízení fondu oprav – nejméně 10. Kč/m2/měsíc. Nám toto bylo předloženo, nemohli jsme ani nesouhlasit – jedná se o částku 2800 Kč, tj. navíc ke splátce anuity – 10300 Kč a dalších služeb. Můžeme se proti tomuto nějak bránit?

Byt s obsazeným sklepem cizím vlastníkem

Vložil Bez sklepa, 6. Únor 2015 - 21:13 ::

Koupil jsem byt v domě se správou SVJ. Sklep, který mi byl k bytu předán byl podle prodávajícího vyměněn s jiným sklepem. Sklepy jsou očíslovány čísly bytů, číslování odpovídá výměně, to znamená, že můj sklep má vlastník s číslem odpovídající mému bytu a já jeho. Než jsem sklep uzamkl, zjistil jsem, že je již obsazen. Uživatel, který se tam nastěhoval, říká, že mu jej před rokem prodali s bytem. Tak jsem našel sklep správně patřící podle čísla bytu tomuto uživateli a bylo mi řečeno, od dalšího uživatel že jej také koupil s bytem. Předseda SVJ říká, že mu do toho nic není.

velikost sklepní kóje

Vložil Marccy (bez ověření), 6. Únor 2015 - 16:07 ::

Dobrý den, koupil jsem byt v bytovém domě kde je založeno SVJ. V prohlášení vlastníka mám uvedeno, že součástí bytu je rovněž právo užívání sklepní kóje. Velikost sklepní kóje není stanovena. Ve sklepních prostorech jsou všechny sklepní kóje přibližně stejně velké až na dvě, které jsou poloviční z důvodu uzké chodby. Protože jsem nikde nebyl schopen vypátrat jaká sklepní kóje k bytu náleží, zeptal jsem se předsedy SVJ. Byla mi přidělena jedna a to právě tato poloviční. Druhou poloviční kóji si zabralo SVJ, protože je navíc a vyměnilo klíč. Před výměnou klíče jsem ale zjistil, že můj klíč otevírá obě poloviční kóje.

Rekonstrukce účetnictví SVJ

Vložil VJ (bez ověření), 6. Únor 2015 - 14:30 ::

Navazuji na tuto diskusi.

Naše SVJ funguje podobně, jako asi většina SVJ v ČR. Každý měsíc od vlastníků SVJ vybírá příspěvek v předpisu plateb nazvaný „záloha na opravy a údržbu“ (je tvořen odsouhlasenou částkou 30 Kč na m2 dle spoluvlastnických podílů). Z této částky se pak financují drobné opravy, drobná údržba, výměny, rekonstrukce a investice a splácejí dva úvěry od banky na zateplení a novou střechu (máme dva úvěry u ČS).

Z toho, co měsíčně přispíváme do tzv. fondu oprav (dlouhodobá záloha na opravy – DZO), zůstává přibližně 15 – 20 procent na běžnou údržbu (revize, drobné opravy, nákupy materiálu atd.). Zbylá část je použita na splátku úvěru včetně úroku. Podle správy SVJ nemůže celý měsíční příspěvek DZO být použit na splátku úvěru, protože banky mají stanovenou hranici, která činí právě 85 procent z příspěvku DZO.

Rád bych SVJ dotlačil do toho, abychom to začali dělat „správně“.

Já bych rád částku rozdělil aspoň na dva okruhy, aby v tom byl větší pořádek (to je můj plán varianty minimum, nechci účetnictví moc komplikovat, jinak bych neměl šanci přes shromáždění změnu protlačit):

Příspívání § 1180 ještě jednou

Vložil § (bez ověření), 6. Únor 2015 - 14:16 ::

Otevírám znouvu diskusi o § 1180, jak mu máme rozumět. Ukazuje se, že v tom není úplně jasno. (1)Vlastník príspívá na správu domu a pozemku ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech domu. Předpokládejme, že nebyla žádná jiná dohoda. (2)Příspěvky určené na odměňování osoby, která dům spravuje, nebo členů jejích orgánů, na vedení účetnictví a na podobné náklady vlastní správní činnosti se rozvrhnou na každou jednotku stejně. Patří tedy příspěvky 1180(2) do celkových příspěvků na správu domu §1180(1), nebo jsou to snad nějaké další příspěvky.

Syndikovat obsah