Ostatní

Změna názvu SVJ

Vložil Heluš (bez ověření), 30. Leden 2015 - 12:26 ::

Podle NOZ bude třeba do konce r.2016 upravit stanovy, mimo jiné především název, který musí obsahovat slova Společenství vlastníků a označení domu. Jsou SVJ, v jejichž názvu je třeba jen ulice (SV Vomáčkova 254). Bude třeba dodat i bližší místo a tedy SV Vomáčkova 254, Brno ? Bude nutná přeregistrace u soudu-rejstříku SVJ a jaké k tomu podklady; stačí nově schválené stanovy ?

Podle mého názoru by tak vznikl nový právní subjekt, takže bude třeba toto ohlásit na FÚ (bude i jiné IČO ?) a dále na všechny další instituce – dodavatelé energií (voda, plyn, el., teplo), soc, a zdrav. pojišťovna, pojist. majetku atp.

Přizpůsobení stanov

Vložil kukula (bez ověření), 30. Leden 2015 - 0:47 ::

Pro praktické úlohy našeho VHJ jsem učinil následující úvahu.

Premisa 1): § 3041 odst.(1) první věta NOZ zní: „Právní povaha právnických osob upravených tímto zákonem se řídí ustanoveními tohoto zákona ode dne nabytí jeho účinnosti.“

Premisa 2): SVJ je právnická osoba upravená tímto zákonem.

Závěr 1: SVJ se řídí ustanoveními NOZ.

Pramisa 3): Zákon neurčuje, zda se jedná o právnické osoby vzniklé před nebo po nabytí účinnosti NOZ.

Premisa 4): Naše SVJ je právnickou osobou vzniklou před nabytím účinnosti NOZ.

Závěr 2: Ustanoveními NOZ se proto řídí i naše SVJ, vzniklé podle ZoVB.

BD versus vlastník bytu

Vložil Josef Šikýř (bez ověření), 29. Leden 2015 - 17:23 ::

Vážení, svěřím se zde s následujícím problémem. Občan si odkoupil od BD byt.jednotku.Tento občan se do BD nezapojil a není tedy ani jeho členem.Prostě byt v osobním vlastnictví. V současné době se BD potýká s problémem zateplení, protože tento občan nesouhlasí se zateplováním domu, protože je to neefektivní a navíc zbytečné vyhozené peníze.To je stálé rčení tohoto občana. BD každému zájemci o zateplení vysvětluje fakt, že nemůže tak činit,protože není 100% souhlas všech vlastníků bytů.I obrátil se na mě s důvěrou jeden z těchto „postižených“ lidí,který spolu s dalším kolegou z domu

Snížená sazba DPH při oprvách bytového domu

Vložil Poznamka (bez ověření), 29. Leden 2015 - 13:13 ::

platí stejně i v roce 2015?

Je povinná hlasovací listina?

Vložil pavel125, 29. Leden 2015 - 11:06 ::

Dobrý den,

Mám dotaz ohledně uvedení výsledků hlasování do zápisu. Máme ještě staré stanovy SVJ. Před 2 lety se změnil výbor. A teď bývalý předseda pořád napadá zápis ze schůze SVJ, že tam není uvedeno, kdo a jakým způsobem hlasoval. Uvádíme pouze procenta vypočtené ze spoluvlastnických podílů. Například:

PRO PROTI Zdržel se VÝSLEDEK

69,4% 12,5% 0 SCHVÁLENO

Bývalý předseda to nikdy sám nedělal, vždycky uvedl do zápisu 12-pro, 2-proti a 0-se zdrželi. Co jsem se díval na zápisy z jiných SVJ, tak tam také je uvedeny výsledky v % nebo v jednotkách. Musí se teda uvádět jmenovitě, jak kdo hlasoval? Zajímá mně, co na to zákon?

Práva členů výboru při užívání účtu SVJ

Vložil Tomáš Staněk, 28. Leden 2015 - 18:02 ::

Dobrý den Jsem členem tří členého výboru, který vznikl cca před 3měsíci,a už máme spor :-) Jsem člen bez funkce. Má předseda právo zrušit mojí platební kartu k účtu našeho SVJ.

Dlužník - SVJ soud vyhrálo, ale znovu neplatí - prodej bytu?

Vložil jarin, 28. Leden 2015 - 12:01 ::

Dobrý den. jsme malé SVJ o pěti byt. jednotkách. Máme novou střechu, zateplení a vše řádně odsouhlaseno 100% vlastníků. jedna vlastnice neplatí nic. Když vznikl dluh 4.166,–Kč (příspěvek na chod a provoz domu, vodné, spol. el., splátka úvěru), podal náš advokát na soud v Liberci elektronický platební návrh na exekuci.
Po asi 4 měsících vyhráno, soud vzal v potaz všechny zápisy ze schůzí a jejich znění. Na účet našeho SVJ přišlo přes 9.000,–Kč (procenta z prodlení, poplatky atd v tom). Nyní už je dluh 15.000,–Kč, protože dál neplatí. V bytě nebydlí, má odstřižený elektroměr, plynoměr. protože jsme SVJ malé, tak každá koruna chybí. navíc již nekomunikuje.

Osoby rozhodné pro rozúčtování služeb

Vložil Jura (bez ověření), 28. Leden 2015 - 9:42 ::

Osobami rozhodnými pro rozúčtování služeb definuje zákon o službách 67/2013 Sb., §2, písm. g, ustanovení 2, vlastníka jednotky,pokud jednotku nepřenechal do užívání ...... Jde o případ, že jednotka je ve SJM, nebo ve spoluvlastnictví více osob,nebo dokonce ve vlastnictví právnické osoby a jednotku nikdo neobývá. Vzniká otázka, kolik osob se v tomto případě pro rozúčtování služeb započítá? Zná někdo řešení, pro tento případ, nedojde-li k ujednání nebo rozhodnutí podle §5 téhož zákona?
 Jura.

správa domu

Vložil janica (bez ověření), 27. Leden 2015 - 19:00 ::

Založili jsme SVJ, kde je jedním z vlastníků bytové družstvo, které provádělo správu domu. Žádost o zapsání do rejstříku je na KS, usnesení není dosud právně platné. Jak je to se správou domu? BD provádělo správu domu, my chceme pokračovat mandátní smlouvou na dobu určitou s BD. Kdy musí SVJ převzít správu domu? Je naše úvaha správná, že dokud nemáme platné usnesení, nemůžeme provádět žádné právní úkony (založení účtu, pojištění, smlouvy, apod.). Byli jsme osočeni, že nechceme převzít správu domu, že BD zajistí jen havárie.

vadný předpis plateb

Vložil Marti (bez ověření), 27. Leden 2015 - 18:02 ::

Prosím o radu. Dnes 27.1.2015 mi byl doručen od správce (SBD) předpis plateb k nově nabyté jednotce. Vklad do katastru proveden 19.1.2015 s účinky k 17.12.2014. Oz­námeno správci 19.1.2015. Na předpisu je uvedeno, že jsem vlastník-člen SBD, což není pravda. Do SBD jsem nevstoupil. Dále tam je uveden spoluvlastnický podíl 659/41098 (=podíl na samosprávě=2 domy) místo 659/21549 podíl podle katastru na 1 domě. Kromě zálohových plateb na služby následující pevné platby:

DZ samosprávy Pojištení domu Realitní správa Dane a nájemné z pozemku Príspevek na odmeny

Syndikovat obsah