Ostatní
Rozúčtování vodného a stočného paušálem
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Potřebuji rozúčtovat vodné a stočně v objektu, kde nejsou vodoměry. V těchto případech se rozúčtovává paušálem, ale na základě čeho? Existuje určitě nějaký zákon nebo vyhláška, která tento problém řeší… Děkuji za radu.
Výkon funkce předsedy SVJ
Dobrý den,
měl bych trochu záludný dotaz, něco jsem v diskuzích a po webu načetl, ale jasné rozuzlení jsem nenašel.
U nás v SVJ platí stále staré stanovy (tj. nejsou zatím v platnosti nové stanovy dle NOZ platného od 1.1.2014, chápu, že na nové stanovy je čas do 1.1.2016). V těchto starých a stále platných stanovách je řečeno, že členy výboru SVJ mohou být pouze osoby s majetkovým podílem v SVJ (majitel bytové jednotky). Předseda našeho SVJ již od roku 2014 žádný majetkový podíl v SVJ nemá (o bytovou jednotku přišel), avšak předsednictví se nechce vzdát a nadále jej vykonává. Odvolává se na NOZ a případně na zavedení nových stanov, které však dle mého on již dávno řešit a úvést v platnost nemůže, stejně tak jako podspisy smluv a dodatků ke smlouvám za SVJ. Jen podotýkám, že tento předseda nadále má dispoziční pravo k bankovnímu účtu SVJ a provádí platby dodavatelům, také pobírá jistý ač nevelký bakšiš za své služby – tento si samozřejmě vyplácí sám z účtu SVJ.
hlášená osoba na službách
Mám právo vědět, zda na družstvu je nahlášena osoba jakož to podnájemník, kterou vidím u sousedů každý den nahlášena na službách? Můžu chtít po družstvu vidět evidenční list?
daňové přiznání
Dobrý den,
mám dotaz. Jsem ještě pracující a mimo to od SVJ pobírám za práci ve
výboru něco přes tisíc korun, z kterých je mi stržena daň i zdravotní
pojištění. Chci se zeptat zda musím podávat kvůli tomu daňové
přiznání? Protože veškeré finanční záležitosti v práci za nás
řeší mzdová účetní, tak kvůli necelé tisícovce se mi nechce
komplikovat život a řešit to samostatným daňovým přiznáním. Taky se
chci zeptat, pokud daňové přiznání nepodám, zda mohu být z finančního
úřadu nějak sankciován. Znovu zdůrazňuji, že z odměny ve výboru mám
strženou daň i zdravotní pojištění.
nahlášení osoby na družstvu
Mám právo vědět, zda na družstvu je nahlášena osoba jakož to podnájemník, kterou vidím u sousedů každý den nahlášena na službách? Můžu chtít po družstvu vidět evidenční list?
Polohové koeficienty po zateplení
Po provedeném zateplení požaduje jeden vlastník zadání nového stanovení polohových koeficientů pro rozúčtování nákladů za topení kompetentní firmě. Je SVJ povinno tak učinit? Může shromáždění vlastníků rozhodnout většinou, že budou používat dosavadní koeficienty dál i po zateplení?
odstoupení člena Výboru
Dobrý den, člen Výboru prodal byt a stěhuje se. Jsme SVJ vzniklé v r.2010, tedy máme stanovy staré. Nové chceme zpracovávat až příští rok. Může fungovat i Výbor o dvou členech až do doby schválení stanov, nebo musíme zvolit třetího člena ihned a nechat zapsat na rejstříkový soud? A nebo může třetí člen vykonávat funkci i když není členem SVJ? Prolíná se nám ZoVB a NOZ. Další dotaz je na členy KK, ve stanovách máme 3 členy v KK, jeden člen odstoupil, musíme ihned volit nového a nebo to stačí také při schvalování stanov v příštím roce?
PENB a a jeho nutnost pro zateplení
Dotaz: náš palelák má rozměry 11×30 m…má 4 obytná patra, v přízemí jsou sklepy, vytápěná sušárna a mandlovna cca 60 m čt. Jaká je vztažná plocha pro PENB. Chceme zateplovat, ale údajně musíme mít PENB. Aby to nebylo jednoduché…jedná se o panelák se 2 vchody, každý na jiném pozemku…takže existují 2 SVBJ. V každém vchodě je 8 bytů…další informace poskytnu
Děkuji za odpověď: Karel Pazdera
Poveřený vlastník
zvolený poveřený vlastník SVJ již nemá žádný majetek v SVJ. Je stále až do odvolání pověřený vlastník?
Výměna původních mechanických vodoměrů za elektronické - dálkově kontrolovatelné. Co pokud budou proti?
Dobrý den,
blíží se termín vypršení lhůty výměny mechanických vodoměrů. Předběžně je většina vlastníků v domě pro výměnu původních mechanických za vodoměry dálkově odečitatelné.
- Jak postupovat v případě, že některý z vlastníků bytu odmítne instalaci nového elektronického vodoměru (dálkově odečitatelný vodoměr) nebo výměnu neumožní pro nemožnost ho kontaktovat?
Rozpočítává se pak případný rozdíl mezi náměrem hlavního vodoměru a součtem nahlášených bytových vodoměrů mezi vlastníka/vlastníky, kteří by výměnu neumožnili a měli by původní neověřené vodoměry?

Poslední komentáře