Ostatní
Nezvolení pověřeného vlastníka
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co bychom jako SVJ museli udělat, kdyby pověřený vlastník složil funkci a nikdo jiný o ní neměl zájem. Děkuji za odpověď.
NOZ § 1180
Nový Občanský zákoník § 1180 add1 a add2. V našem SVBJ je prováděn výkon služeb ve dvou úrovních. První smluvně zajištěná mandátní smlouvou na výkon služeb pro SVB a druhá na služby které provádí výbor SVBJ .SVBJ je založeno v roce 2009 tedy platby pro firmu a odměny pro výbor podle znění původního OZ. V současné době výbor upravuje platební rozložení podle výše uvedených § NOZ. Obě služby firemní a výborovou zahrnuje do § 1180 add 2 , tedy platbu za jednu bytovou jednotku bez ohledu na různý rozsah m2 obytné plochy. Podle znění uvedeného § add1 by měl vlastník v části služeb zajišťovaný firmou hradit ve výši odpovídající jeho podílu na společných částech, tedy i m2 jeho bytu. V původní fázi výbor proplácel obě služby z částky FO.Nyní snížil částku na FO a strikně uvedl částku 500 Kč za každou jednotku.Snížením částky do FO na 1m2 obytné plochy získal finanční prostředky ale ty nenahrazují zvýšené náklady na služby v ceně 500 Kč za byt.Došlo k situaci,že BJ 3+kk byla zvýhodněny a garsoniery a 2+kk finančně znevýhodněny.Podle mého názoru nelze tímto způsobem pokračovat a služby firmy by se měly řídit podle uvedeného§ podle odd1. Děkuji za odpověď.Hofman
úhrada plateb spojených s užíváním domu v případě prázdného bytu
Dobrý den, rád bych se zeptal, zda je možné, aby vlastník bytu, který bydlí jinde, byt zatím nepronajímá, a tudíž byt je prázdný, aby nehradil za tento byt platby jako je úklid společných prostor, svoz popelnic, osvětlení domu apod. s poukazem na to, že byt je prázdný, a tudíž tyto služby vůbec nepoužívá? A v případě, že je povinen tyto platby nadále hradit, na který předpis lze odkázat. Děkuji předem za odpověď. Míra
nezvaný podnájemník
Prosím všechny docházející na tento portál o radu.Mému nemocnému kamarádovi se nakvartýroval do bytu bezdomovec. Tento člověk využil jeho pozvání k zabezpečení noclehu a je to již snad půl roku, co jej nemůže dostat ven. Bezdomovec mu vyhrožuje, že se kamarádovi něco může stát a tak jej prostě ze strachu trpí.Navíc mu musí dávat peníze pod pohrůžkou. Protože kamarád je svéprávný,ale „slabý na duchu“,hledá cestu pomoci.Policajti údajně s tímto chlapíkem nepohnou,když kamarád pod strachem nedokáže říci,že jej tento chlapík zneužívá pod vyhrůžkami.Prosím, dokáže někdo poradit?
mokre zdi a plisen
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat mám problém a potřeboval bych pomoct. Ted k mému problémů tuhle zimu se začalo na zdi v rohu mokré pruhy a plíseň, byt je rohový. když je nad nulou steny jsou mokrý mírně když klesne vice teplota stény jsou vice mokrý a plíseň se vice siri . v pokoji se topí vetra , ceresit tam je, a stále bez výsledků. Plíseň jde od podlahy a od stropu. Chtěl bych vas poprosit, jak postupovat dále aby spolecenstvi s tím něco udělalo, jelikož oni co se týká zateplení atd neslyší.zda mám nějaké moznosti,abych každý rok maloval to se mi opravdu nechce a ještě když v tom pokoji bude male dítě.
Pronájem od majitelky
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jsem v pronájmu a majitelka nechce aby o tom někdo věděl. Ten byt je totiž družstevní a nebyla to nahlásit na družstvo. Říkala mi, že kdyby něco tak jsme rodina. Může se něco stát, kdyby se to dozvědělo družstvo? Kamarádka mi řekla, že majitelka může o tenhle byt přijít a že by ho dali mě. Je to pravda? Nechci aby měla majitelka kvulito mu nějaký problém. Děkuji Vám
Praskle stoupacky
Dobry den. Prosim o radu, jak bych mela postupovat spravne a v souladu se zakonem. Jsem majitelkou bytu a momentalne resim problem s prasklou stoupackou a jak tento problem odstranit. Pred 4 dny na toalete ve strope se objevil mokry flek, hlasila jsem to predsedkyni SMJ. Bylo mi receno, ze v byte nade mnou bydli najemce, kteri vzhledem k vanocnim svatkum pryc a majitel bytu nema k vlasnimu!bytu klice, a pry se neda nic delat, protoze nevi se kde vzniknul problem. V byte o dalsi patro nemaji zadnou zavadu na vode a nic jim netece. Bohuzel, dnes uz situace je takova, ze strop (ktery je ze sadrokartonu), zdi a podlaha (kterou nestiham utirat) jsou nasakle vodou. Byt mam pulroku po rekonstrukci, a ted to hrozi, ze mi spadne strop, poskodi elektriku a co jeste dalsiho, nechci ani domyslet… Predsedkyne SMJ nechce tuto situaci vubec resit, pry musim vyckat az do 5.1.15 az se vrati najemce z bytu.
Mravenci faraoni v bytě, výbor SVJ odmítá plošnou dezinsekci.
Dobrý den, mám problém s mravenci faraony v bytě. Objevili se v koupelně a kuchyni. Bydlím ve čtvrtém patře, takže mravenci musí být i v bytech podemnou. Soused vedle je má taky. Ale předseda a výbor odmítli plošnou dezinsekci (jsme svj o 80bytových jednotkách v 6vchodech), že s tím nebudou souhlasit všechny vchody a oni s mravenci problém nemají. Co mám dělat? Krajská hygienická stanice, sbd i profesionální deratizační firma mi řekli, že dezinsekce v mém bytě je jen vyhození peněz a mravenci se vrátí. Jak můžu výbor donutit jednat? Děkuji za rady.
Využití společných prostory
Dobrý den , potřebuji poradit a to s následujícím problémem . Odstupující předseda sdružení po mě chce po deseti letech užívání společných prostor bývalé prádely za účelem slkepu zaplatit 8000kč za odkup . Při tom o odkupu nebyla nikdy řeč a nikdy jsem to odkoupit ani nechtěl .Při žádosti o toto využití bývalé prádelny byla svolaná schůze nájemníku a všichni s tím souhlasily a byla sepsána jenom žádost , na ní se všichni podepsali že souhlasí a mi využívali tento prosto.Navíc je pořád ze 2/3 přístupný všem.Někde jsem teď četl , že t
Odstoupení výboru SVJ
Máme problém. Celý tříčlený výbor SVJ jsme odstoupili s funfce,není ale komu předat vedení SVJ. Dvakrát jsme konaly volby, ale nikdo nechce pracovat ve výboru,dle stanov jsme skoušeli zvolit pověřeného vlastníka, to samé nikdo nechce nic dělat. Není mi lhostejný chod SVJ jako předseda provádím stále veškeré platby ,ale nemám komu předat veškerou dokumentaci a zodpovědnost, výbor jako takový neexistuje. Poradí někdo jak postupovat dále??? Když přestanu provádět platby víme jak to dopadne,ale co dál když nikdo ze 40 vlastníků do toho nechce jít????? Dle našich stanovat jsem vyčerpal všechny možnosti.

Poslední komentáře