Ostatní
Vyrovnání SVJ s BD
Jsme bytový dům s 32 bytovými jednotkami, z toho 17 v OV, 10 má žádost o převedení BJ, 5 chce zůstat v BD. Správu + účetnictví dělá BD. Bylo založeno SVJ, v současné době je žádost o registraci u krajského soudu. Co všechno musí udělat SVJ?
Odměny členů svj
Dobrý den,prosím o informaci a pomoc.Jsme malé svj (6byt. j.)návrh je do 5000,–/člen/rok – jdnorázově(uhrazeno v lednu násl. roku)
- Musí si členové svj vyplácet odměny?
- pokud ano, stačí na základě dpp (do 5000,– jen daň) nebo se z každé částky odměny odvádí zp (popřípadě ossz)?
Výpověď z pronájmu
Podle § 2291 NOZ lze dát výpověď bez výpovědní lhůty „… nezaplatil-li (nájemce) nájemné a náklady na služby za dobu alespoň 3 měsíců…“. Lze toto ve smlouvě o pronájmu formulovat tak, že " Nájem bytu automaticky skončí po nezaplacení třetího nájemného v dohodnutém termínu." ??
Platnost nájemní smlouvy.
Jestliže nájemní smlouva (pronájem bytu v os. vlast.) v některém bodě odporuje NOZ, pak je neplatný pouze tento bod anebo celá smlouva jako celek. Děkuji za radu. Hanka
Spoluvlastnictví jednotky
Hezký den, v domě máme garáž s několika parkovacími stáními. Je v katastru vedena jako bytová jednotka s nekolika spoluvlastníky. Představuji si to tak, že je to jako když např. dva lidé spoluvlastní byt, jenže v tomto případě je to složitější situace, protože nejsou dva, ale je jich několik. Garáž, jakožto jednotka je součástí domu Společenství vlastníků.
Podle čeho bude těch několik spoluvlastníků rozhodovat o tom, jakým způsobem bude s garáží nakládáno, např. jak bude opravována a podobně? Mohou/musejí zakládat něco jako Společenství vlastníků (což by bylo vlastně Společenství vlastníků (garáže) uvnitř Společenství vlastníků (domu))?
práce výboru SVJ
Prosím o radu. Jsem nově navržený člen výboru SVJ. Nelíbí se mně práce výboru, a mám obavy, zda budu mít vliv na změny, které bych rád uvedl ve skutečnost. Předseda výboru, si navrhl několikatisícovou pravidelnou měsíční odměnu, účetní služby jsou podle mne předražené,(a ne vždy bezchybné), BD je nefunkční, ale stále je zapsané v OR, i když jsme již 6 let SVJ. To jsou podle mne ty nejzávažnější nedostatky.Pochybení v práci výboru byla i finanční ztráta pro celé společenství. Společenství se dostatečné nezajímá o práci výboru, ani o práci revizní komise, která je vlastně nefunkční . Revizní komise nechodí na schůze společenství, ani nevypracuje každoročně revizní zprávu.
rozhodování výboru společenství o investicích
Najdu někde finanční limit pro náklady na pořízení věcí či služeb, do kterého může o věci rozhodnout výbor a nad nějž už musí rozhodovat celé shromáždění? Ve stanovách jsem to nenašel.
staarman
Protokol k zápisu ze shromáždění SVJ
Dobrý den,na úvod mi dovolte,abych všem diskutujícím na tomto portálu popřál mnoho zdraví,štěstí a spokojenosti v Novém roce 2015.Zároveň Vás chci požádat o názor na tuto věc. Po přečtení programu na shrom.SVJ,jsem požádal řídícího schůze o slovo,abych mohl vyslovit faktickou připomínku,kterou jsem považoval za důležitou.Byl jsem odbyt s tím"teď máte právo hlasovat ano nebo ne."Slovo mi uděleno nebylo a tak jsem svoji další účast na shromáždění vyhodnotil jako zbytečnou a odešel jsem. Po přečtení zápisu ze shrom.jsem se rozhodl,podat námitky k některým usnesením,tak jak je rozhodlo společenství.
Vytápění sušárny
Bydlím v domě který má dva vchody a jednu společnou sušárnu na 18 bytů.
Ted v zimním období je sušárna vytížená, suší se tam kde se dá.
Problém je, že někdo tam stále zavírá plastové sklepní okno.
Topí se tam na 20st a díky tomu, že někdo stále zavírá okno tam je snad 100% vlhkost.
S oken teče vodní pára a i ve vzduchu je cítit voda.
Můžete mi někdo poradit co napsat na papír na dveře, které nalepím v sušárně, člověku co tam pořád zavírá to okno?
Mám strach s plísně,děkuji za radu
odpovídání na dopis výboru SVJ
Existuje nějaká lhůta, ve které výbor SVJ musí vlastníkovi odpovědět na dopis? Pokud ano, kde ji najdu? Děkuji

Poslední komentáře