Ostatní

nechtějí mě zbavit předsednictví

Vložil Suntour, 27. Duben 2015 - 7:49 ::

Dobrý den, byl jsem předseda SVJ. Odstoupil jsem dle stanov před koncem volebního období. Navíc nemovitost jsem prodal. Pětileté volební období skončilo atd…Zkrátka již nejsem a ani nemohu být předsedou SVJ. Problém je, že předsednictvo to nebere na vědomí. A nemohu je ani členy SVJ donutil, aby to vzali na vědomí a zvolili si nového předsedu. Pochopitelně nechci mít s SVJ nic společného. Nechci, aby moje jméno bylo v obchodním rejstříku spojováno s SVJ kde již nemám nemovitost atd… Jak mám postupovat? Děkuji za podněty

SVJ nechce snížit zalohove platby

Vložil Martina m (bez ověření), 26. Duben 2015 - 11:30 ::

Co dělat v případě pravidelných vysokých preplatku za služby spojené s užíváním bytové jednotky. SVJ argumentuje tím, že na shromáždění si odhlasovali, že se snižovat nebude. Preplatek je v cca 25% asi 14000,Kč. Přitom platí stejnou zálohu jako 4 lidi ve 3+1 a jsme 3 lidi v 2+1. Když jsem poslala míň napsali mi že jsem neplatí, to si nemohu v insolvenci dovolit. Děkuji za rady.

Jde udělat daňový audit na výúčtování a na kolik nás vyjde?

Vložil Michaela8, 26. Duben 2015 - 11:06 ::

Dobrý den, došlo nám vyúčtování z Mavy (Mava je správa nemovitostí). Většina obyvatel našeho bytového domu doplácí obrovské částky od 2000 –26000 kč! Na vyúčtování máme sice, kolik jsme propálili elektřiny, kolik doplácíme po odečtu záloh, ale nikdo nemáme, kolik kw jsme spotřebovali, kolik platíme za jednotku. Pan, co tu pronajímá garsonku, má doplácet např. 26000 za teplo a elektřinu, i když v bytě bydlí 1 nájemník, co tu chodí vyloženě přespat. Navíc tu jedna ,,chytrá" paní vlastní 16 bytů, které pronajímá nepřizpůsobivým. V těchto bytech je zvláštní, že bydlí např.

Úklid a odměny výboru

Vložil KaŠe, 25. Duben 2015 - 16:22 ::

Dobrý den, mám dva dotazy,prosím,zda má někdo podobné zkušenosti,podělte se s řešením ,už jsme celkem zoufalí.. Jsem povinna platit úklid,který v domě probíhá způsobem 1× týdně zametu průchod (tudíž rozvířím prach,aby bylo vidět,že tu poctivě uklízím..) Úklid má na starosti sousedka,takže je těžké pro ostatní nájemníky nejspíš projevit nespokojenost ,nebo jim možná špína nevadí? Už 2 roky si stěžujeme,úklid provádíme alespoň u sebe na patře svépomocí. Již několikrát jsme upozornili na záměr,že pokud se nezmění provádění úklidu,jeho kvalita,nebo vykonavatelka,ne­budeme hradit poplatky za úklid ( za naši rodinu)

Zmena ve vyuctovani zalohovych plateb

Vložil Alexandra (bez ověření), 25. Duben 2015 - 16:12 ::

Vazeni, budu velmi vdecna za odpoved na moji otazku ohledne vyuctovani zalohovych plateb na byt. Nas spravce, kdyz predaval rozpis rocnich zalohovych plateb rekl, ze se podle noveho obcanskeho zakoniku se zmenil zpusob rozuctovani: drive se to delalo podle podlahove plochy, ted pry jen za jednotku, tj byt. Ve vysledku mame nedoplatek, pred tim jsme leta meli dost vyrazny preplatek. Proto se chci zeptat, ma-li spravce pravdu a nemelo by se tato zmena projit hlasovanim? Predem dekuji za odpoved.

Jak má SVJ naložit z penězi z pronájmu nebytových prostor?

Vložil SVJ Dejvická (bez ověření), 25. Duben 2015 - 9:05 ::

Naše SVJ pronajímá nebytové prostory, a výbor doposud nenechal hlasovat, jak s penězi naložit. To trvá již od roku 2012 a mně se tento postup nezdá správný. Může mi někdo poradit, čím na další schůzi argumentovat, co je správné a co nikoliv? Děkuji všem za případné rady.

hlasování

Vložil anezkaholubova, 24. Duben 2015 - 17:08 ::

Dobrý den, jak má vypadat hlasování? U nás se na shromáždění hlasuje: kdo je proti, kdo se zdržel hlasování a pak se v zápisu ze shromáždění dozvíme, že 75% bylo pro nějaký bod jednání, ale to není pravda. Já třeba zjistila, že hodně vlastníků vůbec nezvedlo ruku, takže svolatel shromáždění dospěl k výsledku pouze odečtením z přítomných, zapsaných při vstupu na shromáždění od těch, co zvedli ruku proti a nebo se zdrželi.

Reklamace doručení vyúčtování správci SVJ

Vložil Kajak, 23. Duben 2015 - 15:02 ::

Realita doručení psaní SVJ,

Reklamace vyúčtování SVJ doporučeně do vlastních rukou na dodejku a při nepřevzetí hodí pošťačka po 10 dnech do schránky toto psaní. Dle pošty doručeno. Potvrzeno i sms. Ve stanovách není nic o doručování, jen pozvánka na schůzi musí být doručena a na nástěnce vyvěšena.

Je tedy jasné, že předseda bude tvrdit, že o ničem neví a v schránce nic nebylo.

Řešit to jedině, soudní cestou?

Pzn. Obrana. Udělat mu to samé. Napadnout soudně usnesení-zápis na shromáždění, že mi nic nebylo doručeno, dát předběžné opatření u soudu ve vážné věci ze zápisu shromáždění-porušení zákona, na co neměl výbor pravomoc.

Příspěvek na správu domu

Vložil Kajak, 23. Duben 2015 - 14:42 ::

Pro Lakeho,

Ze notářského zápisu, zápisem do obch. rejstříku první schůze vlastníků jednotek vzniká SVJ-právnický subjekt navenek. V tomto zápisu není uvedeno (odsouhlaseno) nic o příspěvku na správu domu. Není tam ani čárka o zálohách na dlouhodobé opravy. Členové SVJ platí příspěvek na správu domu + dlouhodobé opravy, který nebyl schválen v den vzniku SVJ.V měsíčním předpisu je položka záloha na správu domu a dlouhodobá záloha na opravy.

Dotaz- je možno tyto příspěvky vztahovat z prohlášení vlastníka budovy, nebo to musí být nově schváleno při vzniku SVJ? Převádí se automaticky tyto příspěvky stanovené z prohl. vlastníka budovy?

Členský podíl v SBD

Vložil Evík, 23. Duben 2015 - 13:30 ::

Prosím Lakeho o radu.
Jako vypravitelce pohřbu mi byl notářem vydán nepatrný majetek zůstavitele. Mezi tento majetek patří také základní členský vklad u stavebního bytového družstva. V usnesení soudu se dále praví, že okruh dědiců nebyl soudem určován a že nejsem zůstavitelovým dědicem. Dotčené stavební bytové družstvo přihlásilo v dědickém řízení svou pohledávku což jsou dlužné členské příspěvky zůstavitele. Dále zažádalo soud o určení, kdo z dědiců zdědil členství v SBD. Dlužné členské příspěvky jsou dnes již vyšší než členský vklad zůstavitele u stavebního bytového družstva. Byt, jenž byl dříve se členstvím v SBD spojen je již roky zapsán v katastru nemovitosti na vlastníka (není totožný se zůstavitelem). Prosím o radu jak se mám dále s tímto usnesením soudu, popasovat.?

Syndikovat obsah