Ostatní

Vlastník a člen společenství

Vložil Josef Soukup, 3. Květen 2015 - 13:36 ::

Vážení, obracím se na vás s praktickým dotazem. Je možné, že jako myslivci mají svou mysliveckou latinu, lékaři své naprosto nečitelné písmo, tak také právníci mají své vznešené, ale naprosto nesrozumitelné vyjadřování? Napadlo mě to, když jsem ve stanovách jedné SVJ četl toto:

"Člen společenství vlastníků má práva vlastníka jednotky a člena společenství vlastníků uvedená v příslušných ustanoveních právních předpisů a těchto stanov a má zejména právo:
a. účastnit se veškeré činnosti společenství způsobem a za podmínek stanovených právními předpisy a těmito stanovami,

Podíl na úvěru

Vložil janica, 3. Květen 2015 - 0:37 ::

Jak se rozpočítá podíl jednotlivých vlastníků na splácení úvěru? Je to podle bytů, spoluvlastnického podílu nebo podle jiných pravidel?

Osobní údaje nájemníků

Vložil ste (bez ověření), 2. Květen 2015 - 21:20 ::

Správcovská firma, která pro naše SVJ zajišťuje různé služby, vč. účetnictví, vyúčtování služeb a vedení členské evidence, požaduje po vlastnících, kteří pronajímají byt, aby vyplňovali „formulář identifikačních údajů“, kterým mají přihlašovat – odhlašovat osoby v bytě a kam mají uvést Příjmení a jméno a Rodné číslo dotyčných nájemníků. V podstatě jde o nevinný formulář pro vnitřní potřebu SVJ resp. správcovské firmy, který má asi hlavní účel zjistit počet osob v bytě, protože tímto formulářem se současně žádá o zvýšení příp.

Složení výboru

Vložil pindruše (bez ověření), 2. Květen 2015 - 9:51 ::

Dobrý den, na schůzi SVJ byl odvolán pověřený vlastník a zvolen 4 členný výbor. Chtěla bych se zeptat, zda je nutné aby v tomto výboru byl zvolen předseda a místopředseda. Spíš bychom chtěli, aby všichni členové výboru měli stejnou pozici. Tudíž třeba jen členové výboru. Děkuji za odpověď

Garáž v osobním vlastnictví

Vložil Mirek (bez ověření), 2. Květen 2015 - 9:27 ::

Dobrý den, náš dům spravuje v současnosti BD ale 15 nájemníků jsme členy SVJ. Z toho je 7 lidí kteří mají v domě spravovaném BD byty a garáže v osobním vlastnictví (OV). Teď přišla z BD informace o tom, že od května nově obdrží tito majitelé vyúčtování záloh do provozního fondu a fondu oprav a že budou platit za garáž kterou mají v OV poplatky do těchto fondů. Chtěl bych se zeptat zda je na to nějaký zákon, přepis který ustanovuje tuto povinnost a jestli ano tak na co se peníze z těchto fondů dají použít. Děkuji za odpověď

vyúčtování záloh

Vložil staarman, 1. Květen 2015 - 22:09 ::

V našem Společenství máme zálohově placené příspěvky do tzv. fondu na správu a údržbu společných částí domu. Na Shromáždění jsem se jako člen Výboru snažil prosadit, aby náš Správce zpracovával každému vlastníkovi vyúčtování těchto záloh, tedy kolik zaplatil na zálohách a kolik činí jeho podíl na nákladech. Je mi totiž jako vlastníkovi divné, že všechny zálohy, které platím, mám jednou ročně vyúčtované, jen tuto nikoli. Byl jsem však přerušen kolegy z Výboru s tím, že je to zbytečné, a ovečky se samozřejmě přidaly. Zástupce správcovské fy to podpořil konstatováním, že přeci zprávu o hospodaření máme a z ní je vše jasné, a navíc jsou schopni vyúčtování na přání jednotlivce zpracovat (tomu jednotlivci). Teď tak koukám na § 1436 NOZ a připadá mi, že není o čem diskutovat, že Společenství je povinno to vyúčtovat a Správce by to měl moc dobře vědět. Mám pravdu?

FfOND OPRAV

Vložil Jirka B. (bez ověření), 30. Duben 2015 - 18:42 ::

Dobrý den, přítelkyně bydlí v pronájmu a má v nájemní smlouvě zanesenou částku za pronájem a ( měsíční předpis plateb spojených s užíváním bytu) chápu náklady s užíváním bytu teplo atd. ale nechápu platbu do fondu oprav a správu, jak se postupuje při ukončení smlouvy? Je přece nelogické platit za někoho sumu, která se nevztahuje přímo k nájmu. Lze vyjmout platby ze společného fondu a jak? Děkuji.

Výměna oken - VBJ

Vložil Renata (bez ověření), 30. Duben 2015 - 9:35 ::

Dobrý den.
Chtěla jsem požádat jak postupovat při výměně oken pokud jsem majitel bytové jednotky ( SVBJ). V domě – 5 pater si u několika bytů vyměnili okna, ale to už je několit let zpět a nikdo nic neřešil. Nyní má být údajně povolení od památkářů aby byl zachován stejný druh oken. Jedná se o dům s plochou střechou hladkou omítkou žádné zdobení není historicky chráněn. A věc písemně oznámit společenstvu vlastníků. Máme danou poptávku na okna a jak dál. Poslat potávku památkářům aby se zde informavali že se jedná o stejně členěná okna a barvu.

Komptenence SVJ

Vložil Anon (bez ověření), 29. Duben 2015 - 18:14 ::

Naše SVJ začalo přemýšlet o tom, že na domě, který spravuje, bude stavět přístavbu, nebo jak lze jinak text zápisu ze schůze výboru SVJ chápat, nevím.

„4) Probrání možnosti půdní přístavby. Zhodnocení pro a proti a budoucí finanční zátěže pro SVJ s tím spojené. Tato problematika bude předložena k diskuzi a odhlasování na příští členské schůzi.“

Myslíte, že SVJ může dělat nástavbu či podobné věci realizovat, třeba s tím, že si na ni půjčí? Kolik vlastníků musí s takovou nástavbou na půdách souhlasit? Všichni? Nebo mi začnou stavět nad hlavou, bydlím v posledním patře a můj souhlas není třeba, pro nebudu, to vím jistě.

Je § 1206 kogentní? Je možné kvórum pro usnášeníschopnost ve stanovách snížit?

Vložil lki (bez ověření), 29. Duben 2015 - 13:57 ::

SVJ je už třetí rok neusnášeníschopné, shromáždění bylo usnášeníschopné jen první dva roky (vzniklo r. 2011), pak se lidé začali stěhovat nebo umírat a byty se prodávaly realitkám. Přes polovinu bytů (resp. cca 57 % hlasů vůči podílům na společných prostorách) tak vlastní lidé, kteří v domě nebydlí a pronajímají je. Na apely, aby se dostavili, nebo aspoň někomu udělili plnou moc, nereagují. Osobně jsem některé obvolával (na které jsem sehnal telefonní číslo).

Je možné kvórum pro usnášeníschopnost ve stanovách snížit? Bylo by třeba jednou nějak stanovy prohlasovat, ale nižší kvórum by pomohlo v dalších letech.

Syndikovat obsah