Ostatní
fond oprav a fond provozní
Pro p. Lake: Překvapení roku 2015: přestože je zcela nepochybně známo, že termín fond oprav neexistuje – ani NOZ s ním neoperuje, přesto stále plno SVJ a zejména správců jejich účetnictví s ním pracuje. Náš správce si nyní k tomu vymyslel, že se musí od r. 2015 zřídit fond provozní, takže máme nejen příspěvek do fondu oprav 65,– Kč na m2, ale i příspěvek 420,– Kč na provozní fond za byt.K mé námitce, že nic tokového nejde, mi řekli, ať si přečtu § 1180 NOZ, že tak musí postupovat a že jsme si to v podstatě odsouhlasili na shromáždění, když jsme odsouhlasili platbu do fondu oprav na m2 a odměnu správci 176,– Kč na byt.
Dodatečná (tajná) změna zápisu ze schůze shromáždění
Zápis ze schůze shromáždění byl členem výboru dodatečně změněn bez vědomí zapisovatele(předsedy). Původní zápis byl z archivu dokumentů odstraněn. Možné je to z toho důvodu, že zápisy ze schůzí nejsou doposud žádným způsobem zveřejňovány. Je toto jednání (falšování zápisu) dostačující pro odvolání tohoto člena výboru, případně i pro soud?
Novela 372/2001
Nevíte zdali již platí publikovaná novela výše zmíněné vyhlášky ?
daň z nemovistosti - pronajímané prostory
Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z nemovistoti, která se týká prostor pronajímaných SVJ k podnikání. Pokud je např. v domě kadeřnictví, platí pro daň z nemovitosti týkající se tohoto prostoru nějaké zvláštní předpisy? děkuji, Kateřina.
Vyúčtování služeb - poplatek za zmařenou investici - dotaz
Dobrý den, při letošním vyúčtování služeb mi výbor SVJ naúčtoval položku „zmařená investice“. Bez mého souhlasu a vědomí si ji strhnul z přeplatku služeb. Na reklamaci nereagoval. Za zmařenou investici uvedl to, že jsem neumožnila instalaci oplechování zábradlí na lodžii, která je v prohlášení vlastníka uvedena jako součást mojí bytové jednotky. Oplechování jsem odmítla na shromáždění. Je výbor oprávněn a podle jakého předpisu strhávat jiné položky, než-li ty, které jsou uvedené v bytovém listu a platí se formou záloh na služby? Pokud není, jakým způsobem se mám bránit, když se s výborem nedá dohodnout?
Volba člena výboru SVJ který není členem SVJ
Jsem členem SVJ, které vzniklo před platností NOZ. Do našeho výboru byl nedávno zvolen člověk, který není vlastníkem bytové jednotky, není tedy členem SVJ. Dle NOZ je to v pořádku, ale můj právní názor je, že by se naše SVJ mělo řídít bývalým OZ. Vděčný bude za každý názor.
povnnosti společenství vlastníků
Jsme bytový dům o šesti bytech, z toho pět bytů je v osobním vlastnictví, šestý byt – bytového družstva. Je povinností osoby – (dříve pověřeného vlastníka) přizvat na schůzky členů společenství i obyvatele bytu, který patří bytovému družstvu? Je povinností osoby – (dříve pověřeného vlastníka) zapisovat stav vodoměru, předávat vyúčtování společných nákladů apod. i obyvatelům bytu, který patří bytovému družstvu? Podotýkám, že osoba, která dříve byla zvolena jako pověřený vlastník, za tuto činnost nepobírá žádnou odměnu a neúčtuje si ani náklady spojené s telefonáty, spotřebou kancelářského papíru, toneru apod.
Vadné plnění příkazní smlouvy
Dobrý den,
nemáte někdo prosím zkušenost s uplatněním vadného plnění u příkazní smlouvy? Podle kterých § se řídí a jaké jsou možnosti z práv vadného plnění? § 1914; §2099; …?
zákon o střetu zájmů
Prosím o radu. V průběhu marných pokusů o zápis do OR jsme zjistili, že zvolený předseda nesplňuje podmínky zákona o střetu zájmů. Již to trvá skoro rok. Mezitím proběhlo hodně právnických kroků. Jak lze toto vyřešit? Nevíme jak dál. Děkuji za rady a pomoc.
Manažerská smlouva
Dobrý den, kdysi tu někdo řešil tzv. Manažerskou smlouvu. Tuto smlouvu může např. předsedovi výboru schválit výbor? Nebo se jedná o záležitosti spadající do správcovství tzn. podléhá toto schválení shromáždění SVJ.?
Děkuji

Poslední komentáře