Ostatní

fond oprav a fond provozní

Vložil anezkaholubova, 21. Duben 2015 - 10:15 ::

Pro p. Lake: Překvapení roku 2015: přestože je zcela nepochybně známo, že termín fond oprav neexistuje – ani NOZ s ním neoperuje, přesto stále plno SVJ a zejména správců jejich účetnictví s ním pracuje. Náš správce si nyní k tomu vymyslel, že se musí od r. 2015 zřídit fond provozní, takže máme nejen příspěvek do fondu oprav 65,– Kč na m2, ale i příspěvek 420,– Kč na provozní fond za byt.K mé námitce, že nic tokového nejde, mi řekli, ať si přečtu § 1180 NOZ, že tak musí postupovat a že jsme si to v podstatě odsouhlasili na shromáždění, když jsme odsouhlasili platbu do fondu oprav na m2 a odměnu správci 176,– Kč na byt.

Dodatečná (tajná) změna zápisu ze schůze shromáždění

Vložil ap255, 21. Duben 2015 - 10:06 ::

Zápis ze schůze shromáždění byl členem výboru dodatečně změněn bez vědomí zapisovatele(před­sedy). Původní zápis byl z archivu dokumentů odstraněn. Možné je to z toho důvodu, že zápisy ze schůzí nejsou doposud žádným způsobem zveřejňovány. Je toto jednání (falšování zápisu) dostačující pro odvolání tohoto člena výboru, případně i pro soud?

Novela 372/2001

Vložil Milik (bez ověření), 21. Duben 2015 - 9:58 ::

Nevíte zdali již platí publikovaná novela výše zmíněné vyhlášky ?

daň z nemovistosti - pronajímané prostory

Vložil Katerina Trejbalova, 18. Duben 2015 - 20:41 ::

Dobrý den, mám dotaz ohledně daně z nemovistoti, která se týká prostor pronajímaných SVJ k podnikání. Pokud je např. v domě kadeřnictví, platí pro daň z nemovitosti týkající se tohoto prostoru nějaké zvláštní předpisy? děkuji, Kateřina.

Vyúčtování služeb - poplatek za zmařenou investici - dotaz

Vložil bodlina (bez ověření), 18. Duben 2015 - 16:10 ::

Dobrý den, při letošním vyúčtování služeb mi výbor SVJ naúčtoval položku „zmařená investice“. Bez mého souhlasu a vědomí si ji strhnul z přeplatku služeb. Na reklamaci nereagoval. Za zmařenou investici uvedl to, že jsem neumožnila instalaci oplechování zábradlí na lodžii, která je v prohlášení vlastníka uvedena jako součást mojí bytové jednotky. Oplechování jsem odmítla na shromáždění. Je výbor oprávněn a podle jakého předpisu strhávat jiné položky, než-li ty, které jsou uvedené v bytovém listu a platí se formou záloh na služby? Pokud není, jakým způsobem se mám bránit, když se s výborem nedá dohodnout?

Volba člena výboru SVJ který není členem SVJ

Vložil Maryška K. (bez ověření), 17. Duben 2015 - 15:22 ::

Jsem členem SVJ, které vzniklo před platností NOZ. Do našeho výboru byl nedávno zvolen člověk, který není vlastníkem bytové jednotky, není tedy členem SVJ. Dle NOZ je to v pořádku, ale můj právní názor je, že by se naše SVJ mělo řídít bývalým OZ. Vděčný bude za každý názor.

povnnosti společenství vlastníků

Vložil Míla (bez ověření), 17. Duben 2015 - 9:30 ::

Jsme bytový dům o šesti bytech, z toho pět bytů je v osobním vlastnictví, šestý byt – bytového družstva. Je povinností osoby – (dříve pověřeného vlastníka) přizvat na schůzky členů společenství i obyvatele bytu, který patří bytovému družstvu? Je povinností osoby – (dříve pověřeného vlastníka) zapisovat stav vodoměru, předávat vyúčtování společných nákladů apod. i obyvatelům bytu, který patří bytovému družstvu? Podotýkám, že osoba, která dříve byla zvolena jako pověřený vlastník, za tuto činnost nepobírá žádnou odměnu a neúčtuje si ani náklady spojené s telefonáty, spotřebou kancelářského papíru, toneru apod.

Vadné plnění příkazní smlouvy

Vložil Danar (bez ověření), 16. Duben 2015 - 23:09 ::

Dobrý den,

nemáte někdo prosím zkušenost s uplatněním vadného plnění u příkazní smlouvy? Podle kterých § se řídí a jaké jsou možnosti z práv vadného plnění? § 1914; §2099; …?

zákon o střetu zájmů

Vložil člen orgánu PO (bez ověření), 16. Duben 2015 - 8:52 ::

Prosím o radu. V průběhu marných pokusů o zápis do OR jsme zjistili, že zvolený předseda nesplňuje podmínky zákona o střetu zájmů. Již to trvá skoro rok. Mezitím proběhlo hodně právnických kroků. Jak lze toto vyřešit? Nevíme jak dál. Děkuji za rady a pomoc.

Manažerská smlouva

Vložil Daniel (bez ověření), 15. Duben 2015 - 19:41 ::

Dobrý den, kdysi tu někdo řešil tzv. Manažerskou smlouvu. Tuto smlouvu může např. předsedovi výboru schválit výbor? Nebo se jedná o záležitosti spadající do správcovství tzn. podléhá toto schválení shromáždění SVJ.?

Děkuji

Syndikovat obsah