Ostatní
Vyúčtování dle zák. o službách.
Zdravím,
§7/1 zák. 67/2013 uvádí „…vyúčtuje poskytovatel … a vyúčtování doručí příjemci služeb nejpozději do 4 měsíců …“
V našem SVJ roznášel vyúčtování v minulých letech člen výboru – a předal ho proti podpisu vlastníka (nebo toho kdo otevřel dveře) na nějakou listinu (ale někdy i bez podpisu – jen si dopsal „odmítl podepsat“ apod. s tím, že „fikce doručení“).
Zajímalo by mne, které postupy pro doručení jsou ne/použitelné a proč:
- „marný pokus předat vyúčtování“ vlastníkovi u dveří jeho bytu lze s podporou svědectví živého svědka mít za „doručené fikcí“. Ano nebo ne?
- „marný pokus předat vyúčtování“ vlastníkovi u dveří jeho bytu lze s podporou skrytého audio-záznamu mít za „doručené fikcí“. Ano nebo ne?
- „vhození do schránky vlastníka“ přímo pověřencem výboru s podporou svědectví živého svědka lze mít za „doručené“. Ano nebo ne?
- „vhození do schránky vlastníka“ přímo pověřencem výboru s podporou záznamu kamerového systému (který u nás „monitoruje“, co kdo vhazuje do schránek) lze mít za „doručené“. Ano nebo ne?
§ 253/3 NOZ - hlasování o věci, která nebyla na pozvánce
Na Shromáždění nechal předseda hlasovat o věci (provedení práce na domě), která nebyla na pozvánce. Hlasování dopadlo PRO. Ale právě kvůli § 253/3 NOZ mám pochybnosti, zda tuto práci můžeme dát provést. 100 % všech vlastníků na schůzi nebylo. Nemůže to někdo z nepřítomných napadnout? A pokud by to někdo udělal a práce by již byla provedena a tedy zaplacena, jaký by to mohlo mít následek?
staarman
vztahy ve Výboru SV
V jakém vztahu jsou členové výboru SV? Vím, že předseda zastupuje na venek a místopředseda ho zastupuje. Jde mi o vztahy dovnitř – jsou členové výboru rovnocení kolegové, nebo je předseda něco jako nadřízený v práci a rozděluje úkoly (z toho titulu, že má největší odpovědnost za chod výboru)?
staarman
Dvoutřetinová většina?
Vážení,
jak si ve vztahu k SVJ vysvětlujete NOZ § 1129, kdy při správě společné věci o významné záležitosti rozhoduje dvoutřetinová většina?
Znamená to, že se tím musí řídit i shromáždění, když rozhoduje třeba o zateplení?
Díky
Z.R.
Příspěvek na odměny výboru
Navazuji na dotaz:
Příspěvek na správu výboru – http://www.portalsvj.cz/…pravu-vyboru
Na shromáždění se odsouhlasilo (já ne) pro výbor 3 členný 8000 Kč / měsíčně ale bez určení kdo a jak platí uvedená pojištění (z minulých účetních sestav je ale vidět, že jej platíme z také FO tzn. 8000 je čistá odměna členům výboru).
Je v pořádku, že tato cena 6500 Kč je vyplácena z plateb do fondu oprav (tzn. zřejmě z příspěvků na správu) navýšena o zdravotní pojištění výboru ze zákona, nebo to má být včetně?
Je v pořádku, že tato odměna není vidět na žádném ročním zůčtování služeb nebo vůbec na nějakém zůčtování předávaném vlastnikům alespoň jednou ročně?
Reklama na fasádě domu
Dobrý den,
Máme požadavek firmy, která sídlí ve vnitrobloku, na umístění reklamy na svod vody a fasádu domu. Firma nabídla, že pokud si reklamní tabuli na svod a fasádu umístí, bude SVJ platit 2.000 Kč ročně.
Chtěla bych se zeptat: 1)Jaká je obvyklá cena za umístění reklamy na domě (netuším, jak velkou reklamu chtějí, ale podle mě max. 1m2) 2)Kde bych mohla najít nějaké ceny takovýchto reklam, abych měla srovnání.
Moc Děkuji za odpověď
Andrýsek.St
jiny nebytový prostor
Dobrý den, chci se zeprtát zda se rozlišuje platba do fondu oprav za byt a jiny nebytový prostor? dočetl jsem se, že se poplatek do fondu oprav stanovuje z podilu na společných částech budovy (jaký je vypočet?). Děkuji za odpovědi. V.Kovtun
Příspěvek na správu výboru
Na shromáždění jsme si odsouhlasily pro výbor 3 členný + 1× revizor 60 Kč příspěvek na bytovou jednotku. Je v pořádku, že tato cena 60 Kč je navýšena o zdravotní pojištění výboru ze zákona, nebo to má být včetně?
Kajak
Úvěr vs SVJ
Družstvo si vzalo úvěr na zateplení panel.domu, kde v té době byl větší podíl družstva v budově= SVJ nebylo založeno, jako právnický subjekt navenek, t.j. bez zápisu do obch. rejstříku. Budova se zateplila a lidičky splácely dle podílu byt.jednotek. Budova má byty v osob. vlastnictví a družstevní byty. Po zateplení jsem koupil byt v této budově. Co jsem četl, tak vlastně úvěr platí původní vlastník bytu, pokud se nedohodnou písemně s věřitelem, SVJ-dostanou potvrzení a uvedou to smlouvě.Po roce koupeného bytu se družstevní podíl v budově snížil pod 1/4= tudíž bylo založeno SVJ, schváleny stanovy, volba výboru a hlavně bylo odsouhlaseno postoupení úvěru družstva na SVJ. V bance se úvěr od družstva zaplatil a nové SVJ si převzalo závazek družstva na nový úvěr-pohledávku.
Člen výboru SVJ zastává funkci člena v představenstvu družstva
Dobrý den,
rád bych znal názor hlavně od Lakeho, zda může být člen výboru SVJ i v představenstvu družstva? Družstvo je také Naším správcem SVJ.
Děkuji za odpověď. Kajak

Poslední komentáře