Ostatní
Kvora pro hlasování - výklad NOZ vs. stanovy
Na portálu www.Obczan.cz k § 1209 , pod názvem Možnost obrátit se na soud, je diskuse k výkladu NOZ o kvorech pro hlasování na shromáždění, ve vztahu k úpravě této věci ve stanovách. Děkuji, zdravím. V.P.
Rozúčtování nákladů za rok 2014 v rámci vyúčtování záloh vlastníkům jednotek
Dobrý den, naše SVJ bylo zapsáno do Rejstříku SVJ v roce 2010. Shromáždění SVJ schválilo způsob rozúčtování nákladů za služby, provoz a správu domu. Pro rozúčtování nákladů za rok 2014 jsme v rozporu se správcovskou firmou, protože ta tvrdí, že náš způsob rozúčtování je v rozporu s NOZ a 67/2013. NOZ nám taxativně ukládá bankovní poplatky rozúčtovat dle jednotek, 67/2013 nám zakazuje revize rozúčtovat vlastníkům. My jsme způsob rozúčtování měli schválený před účinností těchto zákonů a nikde jsme se nedočetli, že jsme povinni naše předchozí schválení znovu schvalovat a dle správce dokonce 2/3 všech vlastníků.
Souhlas členské schůze s prohlášením vlastníka
Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Je třeba souhlasu členské schůze bytového družstva s prohlášením vlastníka nebo stačí když prohlášení podepíše např. předseda? Děkuji za názory.
Oprava Prohlášení vlastníka
Dobrý den, opravujeme Prohlášení vlastníka,které jsme mimochodem obdrželi od Katastru neúplné bez jmen vlastníků, neopravené a staré z roku 1996. Nyní jej potřebujeme opravené vložit na Katastr, ovšem na všech listech je uváděn zákon 72/1994 Sb., který nahradil zákon 89/2012 Sb. platný od 1.1.2014. Konkrétně se jedná o par. 2 písm.f a par.5 písm.a,d,e a f. Z Ustanovení 3028 NOZ ale vyplývá, že práva a povinnosti vzniklé před 1.1.2014 se posuzují dle původních předpisů (čili zákon 72/1994). Co je vlastně správné a jaký zákon uvést na opravené Prohlášení vlastníka.
Elektřina, jeden dům dva vchody, dva vchody
Může mi někdo nastínit, jak je řešena v bytovém domě – SVJ – elektřina, když jsou dva vchody? Výbor nechal odejmout elektroměr společné elektřiny v jednom vchodu, jsou napojeni na čerpadlo rozvodu teplé vody. Jak účetní následně vše rozpočítává je záhada, to nám nikdo nedokáže vysvětlit, ale vlastně mi platíme nějakým poměrem elektřinu vedlejšímu vchodu. Odmontování si výbor nechal schválit s tříměsíčním zpožděním. Může mi někdo naznačit, jak dál postupovat? Předem děkuji za názory..
pozvánka na shromáždění
Jsme SVJ založené v roce 2009, tedy tzv. staré a nemáme ještě změněné stanovy podle NOZ. Když budeme mít shromáždění 5.6.2015, kdy musíme dodat pozvánky? Platí pro nás ještě těch 15 dní předem? Děkuji Kiki
Elektronické shromáždění
Dobrý den,
měl bych dotaz na legislativní stránku elektronického shromáždění?
V našem malém společenství o 32 jednotkách máme problém s docházkou na shromáždění – některé byty jsou v pronájmu a majitelé bydlí daleko. Dlužníci na shromáždění také nepřijdou, nehodlají si nechat sypat popel na hlavu.
V některých případech máme plnou moc, kterou musíme aktualizovat za ověřenou. Protože se ale v posledních letech setkáváme s vyšší absencí u shromáždění, někdy i pod 50%, doháníme podpisy všude možně.
Mě osobně napadlo zajištění webové stránky, kde by byly všechny informace ke společenoství a která by měla možnost hlasování (v poměru podle podílu apod.).
společné prostory ve výhradním užívání vlastníka
Dobrý den, jsem předseda SVJ. Máme problém s obtěžováním zápachem při grilování na předzahrádkách a terasách domu, které jsou ve výhradním užívání vlastníka. Můžeme v domovním řádem zakázat tuto činnost? Děkuji za odpověď. Doubravová
děkuji
Hezký den, pánové děkuji za vaši rychlou reakci. Nejde mi o to nic neplatit, ale platit to, co je řádně doložené a vyúčtovatelné. Fond oprav každým rokem jen bereme na vědomí s tím, že máme v Prohlášení, že se nevyúčtovává a převádí se do příštího roku. Takže nikdo neví kolik tam je a co se s ním děje. (Prohlášení nemůžeme změnit, protože obec má stále plno bytů, které zůstaly v nájmu,zejména ty velké se neprodaly, takže „podílově“ nás přehlasuje). To samé bude teď s fondem provozním, protože dle paní účetní se fondy nevyúčtovávají a zůstávají SVJ.

Poslední komentáře