Ostatní

Patová situace §1186, SVJ nevydá potvrzení

Vložil sl (bez ověření), 5. Květen 2015 - 22:03 ::

V kupní smlouvě mám, že prodávající doloží kupujícímu potvrzení osoby odpovědné za správu domu vyhotovené dle §1186 odst. 2 občanského zákoníku o stavu závazků souvisejících se správou domu a pozemku, které přecházejí na nabyvatele jednotky. Výbor SVJ však toto potvrzení odmítá vydat s odůvodněním, že nic takového nevydá. Kupující na potvrzení trvá, což prakticky může vést až k odstoupení od smlouvy. Co s tím? Myslíte, že můžu pohrozit SVJ, že vznikne-li mi škoda v důsledku nerealizovaného prodeje, resp. spojených nákladů, budu je

balkony a satelity

Vložil janica, 5. Květen 2015 - 21:12 ::

Plánujeme zateplení domu a zasklení všech lodžií.Osm vlastníků má satelit většinou na balkoně, 4 další v přízemních bytech by měli zájem o satelit, pokud bude satelit na střeše. Je k umístění potřeba nějaké povolení nebo jak jste to řešili?

Odstoupení předsedy Svj a jeho následné vzeti zpět

Vložil Martina (bez ověření), 5. Květen 2015 - 20:11 ::

Dobrý den , předseda výboru svj doručil ostatním členům výboru emailem odstoupení z funkce předsedy výboru a zároveň ukončení činnosti ve výboru společenství. Byla svolána schůze výboru , kde předseda ústně toto potvrdil -odstoupil a výbor tuto žádost přijal a akceptoval ji. O všem byl pořízen zápis ze schůze výboru . Během týdne si to předseda rozmyslel a ústně oznámil, že zůstává nadále ve své funkci a dál ji vykonává, jakoby se nic nestalo. Ještě nebyla ani svolána schůze společenství a výbor nestihl nic dořešit . Jak se v tomto případě má postupovat a je vůbec pávně ještě předsedou?

Pokuta a poplatek z prodlení

Vložil x (bez ověření), 5. Květen 2015 - 12:25 ::

Pokuta a poplatek z prodlení

(1) Jestliže poskytovatel nebo příjemce služeb nesplní svoji povinnost upravenou tímto zákonem ve stanovené lhůtě, je povinen zaplatit druhé straně pokutu ve výši 100 Kč za každý započatý den prodlení, ledaže by splnění povinností v této lhůtě nebylo spravedlivé požadovat nebo k nesplnění lhůty došlo zaviněním druhé smluvní strany.

1. ledaže by splnění povinností v této lhůtě nebylo spravedlivé požadovat.
  2. k nesplnění lhůty došlo zaviněním druhé smluvní strany.

Můžete prosím někdo vysvětlit,

poškození střechy

Vložil M. Jánská (bez ověření), 5. Květen 2015 - 11:19 ::

Vlivem stárnutí materiálu došlo na střeše k poškození,díky kterému zateklo střechou na společnou chodbu a z ní podél spáry do mého bytu.Pojišťovna mi z pojištění nemovitosti likvidaci zamítla,že nešlo o žádnou živelnou pohromu,pojiš­ťovna,u které mám pojištěný byt,mě taky odmítla.Můžu chtít náhradu škody zaplatit ze společného fondu oprav?Děkuji za odpovědi. jánská

odměna výboru SVJ

Vložil Kamila (bez ověření), 5. Květen 2015 - 10:28 ::

Máme tříčlenný výbor, který dosud fce vykonával bezplatně. Na shromáždění vlastníků nyní navrhujeme schválení odměn. Je možné schválit odměnu jako celek s tím, že výbor se posléze vlastním hlasováním rozhodne o jejím konkrétním rozdělení mezi jednotlivé členy ? Takto rozdělené odměny by pak každý člen pobíral pravidelně měsíčně (včetně splnění povinností vůči VZP a FÚ). V rámci výboru máme nerovnoměrně rozložené úkoly, a např. jeden z členů nechce (asi i kvůli administrativě – daň. přiznání) pobírat žádnou odměnu. Ve stanovách máme formulaci „shromáždění rozhoduje o stanovení výše odměny členů výboru“.

Oznámení SVJ o koupi bytu

Vložil sl (bez ověření), 4. Květen 2015 - 23:41 ::

Když SVJ oznamuji koupi bytu, musím do dopisu přiložit jako přílohu-důkaz výpis z katastru, nebo výpis nemusím?

Konzultant na shromáždění

Vložil sl (bez ověření), 4. Květen 2015 - 17:02 ::

Vlastník si přivede na shromáždění konzultanta. Ten však není oprávněn se účastnit, hlasovat a cokoli říkat (ledaže by mu to vlastníci umožnili), pouze vlastníkovi tiše radí.

Je možné, aby mu dotyčný vlastník, který si ho přivedl, v průběhu zasedání udělil plnou moc ústně do protokolu a dále za něj řečnil onen konzultant coby zmocněnec, s tím, že vlastník však na zasedání zůstane koukat?

Jde mi o situaci, kdy vlastník není odborně vybaven čelit argumentům předsedajících či zástupcům pověřeného vlastníka a ani neumí řečnit a nechá to raději vyřídit na svém konzultantovi? A to třeba v záležitosti jediného hlasování.

Odpovědnost stat.zástupce =není již členem SVJ a vlastníkem

Vložil gustav (bez ověření), 4. Květen 2015 - 15:08 ::

Jaká je odpovědnost zapsaného místopředsedy SVJ2000 ve veř. rejstříku z titulu funkce, pokud tento již 3/4 roku nevlastní byt v SVJ a tudíž není jeho členem (liknavost výboru SVJ a nelze se dopídit, jak 2 čl.výbor funguje (dle stanov 3 čl.) G.

SVJ

Vložil Jana (bez ověření), 3. Květen 2015 - 22:33 ::

Dobrý den, vloni jsme neměli žádnou schůzi našeho SVJ. Všude v zákoně se píše, že musíme mít jednoroční schůzi. Ale nikde jsem nenašla, co se stane, když nebyla. Kdo je zodpovědný? jaké mohou být sankce a pro koho? kdo je kontrolní úřad? děkuju za odpovědi Jana

Syndikovat obsah