Ostatní
SVJ - firma na bydlení
Čim dál tím víc mám pocit, že se z SVJ, původně pouze správce domu, po schválení NOZ, stala firma na bydlení. Máte taky takový pocit? Co myslíte, bude SVJ, jako právnická osoba, v blízké budoucnosti platit z tzv. výnosů daně? Tzv. je nazývám proto, protože to podle mého názoru nejsou výnosy skutečné, ale opravdu takzvané, tedy fiktivní.
Větrání společných prostor
Jak postupovat proti vlastníkovi, který v těchto mrazech větrá na společných prostorech ( chodbě )? Okno záměrně otevírá na celou noc. Když někdo okno zavře, opět jej jde otevřít. To se děje i přes den. Na chodbě je zima a vychládá celý dům.
Odečet z indikátorů tepla
Prosím poraďte nebo potvrďte moji úvahu: IRTN byl nastaven na 31.12.15 a k tomuto datu je kumulovaný údaj za r. 2015 (např. 1000 dílků), který tam, jak jsem se dočetl, zůstává až do 31.12.16. Přitom aktuální-průběžný stav je vymazán a opět se načítá od 1.1.16. Je to tak ? Chtěl bych se zeptat, zdali se kumulovaný údaj za r. 2016 přičte k údaji za r.2015 anebo tento bude smazán a naskočí pouze r. 2016. Takže bude-li spotřeba za r. 2016 např. 800 dílků bude údaj kumulované spotřeby 800 d. anebo 1800 d. ?
Zajištění úhrady nákladů na opravy a údržbu domu
Jak problematické je zajištění povinnosti úhrady dílčí části úvěru přijatého SVJ na opravy a údržbu domu, např. blokováním prodeje (či zadlužení) bytu – na katastru, bez vyžádání souhlasu SVJ ?
hlasování Per Rollam v bytovém družstvu
Dobrý den. V lednu 2016 v našem bytovém družstvu proběhne hlasování Per Rollam . V návrhu by mělo být zvýšení nájmů za byty a také za garáže. Zájímá mne,jak musí představenctvo zveřejnit výsledky hlasování ? Situace v našem družstvu je katastrofální (představenctvo si dělá co chce) a já jsem přesvědčen,že jsou i schopni výsledky hlasování zmanipulovat. Mám právo jako člen družstva vidět jak kdo hlasoval ?
Prehled: kvory hlasovani o otazkach hospodareni se spolecnym majtkem clenu SVJ
Vazeni, ’ dovoluji si Vas poprosit o komentare, rady ci nazory na muj naledujici pokus shrnout zpusoby/kvory hlasovani o ruznych otazkach tykajich se hospodareni se spolecnym majjetkem clenu SVJ. Kde vidite chybu ci nespravnost a proc? Co jsem zapomela? Ocenim Vase nazory,
Dle NOZ bude většina hlasování o nakládání se společným majetkem probíhat podle hlasovacích kvor, uvedených v obecné části NOZ o spoluvlastnictví.
Podle ustanovení § 1206 platí, že„k přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů“.
Pojem nicotnost
Zdravím
Naše SVJ podalo žalobu na MŽP a SFŽP na neplatnost zamítnutí žádosti o dotaci „zelená úsporám“. Drzá žaloba dopadla dobře. Cituji z rozsudku:
Rozhodnutí žalovaného ze dne ……., v části vztahující se k žádosti o poskytnutí podpory z programu Zelená úsporám a rozhodnutí Státního fondu pro životní prostředí ze dne …., o žádosti o poskytnutí podpory z programu Zelená úsporám jsou nicotná.
Chtěl bych se zeptat, jak si vyložit nicotnost (ani správní řád mi nepomohl) – moje vysvětlení – zamítnutí neplatí, jako když nebylo ani vydáno, SFŽP a MŽP vyplaťte dotaci. K nicotnosti jsem zde nalezl jen: zda konkrétní usnesení je platné, nebo absolutně neplatné, nebo nulitní (nicotné) se dá zjistit pouze při znalosti obsahu tohoto usnesení.
Zápis ze shromáždění
Dobrý den, Prosím, máme ve SVJ Bytové družstvo, které vlastní jeden byt a ti tvrdí, že Zápis ze shromáždění vlastníků musí dostat každý člen SVJ, odkazují se na NOZ, ale nikde jsem to nenašla, ani ve Stanovách to není, tam máme jen, že zápis je uložen u předsedy výboru a je členům k nahlédnutí. Děkuji za odpovědi.
Klimatizace napojená na centrální ventilaci
Jsme bytový dům o šesti bytových jednotkách z roku 1978. Máme centrální ventilaci, vždy pro tři byty. Doposud nebyl žádný problém, nevyužívala se po společné dohodě vlastníků, s tím že bude v letošním roce provedena rekonstrukce. Soused si bez vědomí ostatních připevnil klimatizační jednotku jednak na obvodovou zeď s následným vrtáním, do zdi. Tím porušil stanovy. Ale zároveň ji zprovoznil přes centrální ventilaci jak na chlazení, tak i topení a nastal problém u nás v bytě. Náš byt je v 2 NP. a sousedův v 3 NP. Jakmile spustí svou digestoř, tak se pachy stalučují k nám do bytu.
Nájemce a užívání společných prostor
Vlastník bytu v SVJ pronajme byt nájemci. Má tento nájemce právo užívat konkrétní společné části (sušárna, kolárna, kočárkárna, mandlovna, prádelna)ve stejném rozsahu jako vlastník bytu nebo jej lze v užívání omezit či z užívání těchto konkrétních společných částí zcela vyloučit z důvodu, že mezi nájemcem a SVJ neexistuje žádný právní vztah? Za nájemce a jeho chování, příp. jím způsobené škody, je sice zodpovědný vlastník bytu (pronajímatel), který je i spoluvlastníkem společných prostor, ale není v rámci předcházení problé

Poslední komentáře