Ostatní

SVJ - firma na bydlení

Vložil nona (bez ověření), 6. Leden 2016 - 5:22 ::

Čim dál tím víc mám pocit, že se z SVJ, původně pouze správce domu, po schválení NOZ, stala firma na bydlení. Máte taky takový pocit? Co myslíte, bude SVJ, jako právnická osoba, v blízké budoucnosti platit z tzv. výnosů daně? Tzv. je nazývám proto, protože to podle mého názoru nejsou výnosy skutečné, ale opravdu takzvané, tedy fiktivní.

Větrání společných prostor

Vložil Karel (bez ověření), 5. Leden 2016 - 18:35 ::

Jak postupovat proti vlastníkovi, který v těchto mrazech větrá na společných prostorech ( chodbě )? Okno záměrně otevírá na celou noc. Když někdo okno zavře, opět jej jde otevřít. To se děje i přes den. Na chodbě je zima a vychládá celý dům.

Odečet z indikátorů tepla

Vložil Polívka (bez ověření), 5. Leden 2016 - 13:02 ::

Prosím poraďte nebo potvrďte moji úvahu: IRTN byl nastaven na 31.12.15 a k tomuto datu je kumulovaný údaj za r. 2015 (např. 1000 dílků), který tam, jak jsem se dočetl, zůstává až do 31.12.16. Přitom aktuální-průběžný stav je vymazán a opět se načítá od 1.1.16. Je to tak ? Chtěl bych se zeptat, zdali se kumulovaný údaj za r. 2016 přičte k údaji za r.2015 anebo tento bude smazán a naskočí pouze r. 2016. Takže bude-li spotřeba za r. 2016 např. 800 dílků bude údaj kumulované spotřeby 800 d. anebo 1800 d. ?

Zajištění úhrady nákladů na opravy a údržbu domu

Vložil Vlastiks, 4. Leden 2016 - 17:07 ::

Jak problematické je zajištění povinnosti úhrady dílčí části úvěru přijatého SVJ na opravy a údržbu domu, např. blokováním prodeje (či zadlužení) bytu – na katastru, bez vyžádání souhlasu SVJ ?

hlasování Per Rollam v bytovém družstvu

Vložil m.scale, 3. Leden 2016 - 10:07 ::

Dobrý den. V lednu 2016 v našem bytovém družstvu proběhne hlasování Per Rollam . V návrhu by mělo být zvýšení nájmů za byty a také za garáže. Zájímá mne,jak musí představenctvo zveřejnit výsledky hlasování ? Situace v našem družstvu je katastrofální (představenctvo si dělá co chce) a já jsem přesvědčen,že jsou i schopni výsledky hlasování zmanipulovat. Mám právo jako člen družstva vidět jak kdo hlasoval ?

Prehled: kvory hlasovani o otazkach hospodareni se spolecnym majtkem clenu SVJ

Vložil Arveno, 2. Leden 2016 - 22:42 ::

Vazeni, ’ dovoluji si Vas poprosit o komentare, rady ci nazory na muj naledujici pokus shrnout zpusoby/kvory hlasovani o ruznych otazkach tykajich se hospodareni se spolecnym majjetkem clenu SVJ. Kde vidite chybu ci nespravnost a proc? Co jsem zapomela? Ocenim Vase nazory,

Dle NOZ bude většina hlasování o nakládání se společným majetkem probíhat podle hlasovacích kvor, uvedených v obecné části NOZ o spoluvlastnictví.

Podle ustanovení § 1206 platí, že„k přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů“.

Pojem nicotnost

Vložil Tony (bez ověření), 2. Leden 2016 - 22:06 ::

Zdravím

Naše SVJ podalo žalobu na MŽP a SFŽP na neplatnost zamítnutí žádosti o dotaci „zelená úsporám“. Drzá žaloba dopadla dobře. Cituji z rozsudku:

Rozhodnutí žalovaného ze dne ……., v části vztahující se k žádosti o poskytnutí podpory z programu Zelená úsporám a rozhodnutí Státního fondu pro životní prostředí ze dne …., o žádosti o poskytnutí podpory z programu Zelená úsporám jsou nicotná.

Chtěl bych se zeptat, jak si vyložit nicotnost (ani správní řád mi nepomohl) – moje vysvětlení – zamítnutí neplatí, jako když nebylo ani vydáno, SFŽP a MŽP vyplaťte dotaci. K nicotnosti jsem zde nalezl jen: zda konkrétní usnesení je platné, nebo absolutně neplatné, nebo nulitní (nicotné) se dá zjistit pouze při znalosti obsahu tohoto usnesení.

Zápis ze shromáždění

Vložil Anina, 2. Leden 2016 - 9:03 ::

Dobrý den, Prosím, máme ve SVJ Bytové družstvo, které vlastní jeden byt a ti tvrdí, že Zápis ze shromáždění vlastníků musí dostat každý člen SVJ, odkazují se na NOZ, ale nikde jsem to nenašla, ani ve Stanovách to není, tam máme jen, že zápis je uložen u předsedy výboru a je členům k nahlédnutí. Děkuji za odpovědi.

Klimatizace napojená na centrální ventilaci

Vložil Helena Bortlíková (bez ověření), 1. Leden 2016 - 19:34 ::

Jsme bytový dům o šesti bytových jednotkách z roku 1978. Máme centrální ventilaci, vždy pro tři byty. Doposud nebyl žádný problém, nevyužívala se po společné dohodě vlastníků, s tím že bude v letošním roce provedena rekonstrukce. Soused si bez vědomí ostatních připevnil klimatizační jednotku jednak na obvodovou zeď s následným vrtáním, do zdi. Tím porušil stanovy. Ale zároveň ji zprovoznil přes centrální ventilaci jak na chlazení, tak i topení a nastal problém u nás v bytě. Náš byt je v 2 NP. a sousedův v 3 NP. Jakmile spustí svou digestoř, tak se pachy stalučují k nám do bytu.

Nájemce a užívání společných prostor

Vložil urbji (bez ověření), 29. Prosinec 2015 - 23:31 ::

Vlastník bytu v SVJ pronajme byt nájemci. Má tento nájemce právo užívat konkrétní společné části (sušárna, kolárna, kočárkárna, mandlovna, prádelna)ve stejném rozsahu jako vlastník bytu nebo jej lze v užívání omezit či z užívání těchto konkrétních společných částí zcela vyloučit z důvodu, že mezi nájemcem a SVJ neexistuje žádný právní vztah? Za nájemce a jeho chování, příp. jím způsobené škody, je sice zodpovědný vlastník bytu (pronajímatel), který je i spoluvlastníkem společných prostor, ale není v rámci předcházení problé

Syndikovat obsah