Ostatní
Jak SVJ účtuje o opravě domu
Neustále se zde objevují zmatené pohádky o neexistujícím „splácení úvěru“ vlastníky jednotek. Zdá se, že někteří vlastníci a členové výborů vůbec netuší jaké jsou finanční toky v SVJ, ani jak se má správně účtovat o jednoduchých účetních případech.
Stále se opakují školácké účetní chyby, jako účtování o splátkách úvěru jako by se jednalo o náklad právnické osoby, dokonce se to sešvindluje a označuje za náklad na správu domu. V mnoha SVJ nejsou statutáři ani schopni oddělit správu domu od služeb. Nejsou schopni rozpoznat, že některým vlastníkům jednotek poskytuje SVJ finanční službu – a vůbec o této službě neúčtují, i když její poskytování trvá někdy desítky let a náklady jdou do milionů.
Jednání výboru
Dobrý den, dovoluji si požádat o odpověď na následující dotaz :
V SVJ je výbor, podle stanov může za SVJ jednat předseda a v jeho nepřítomnosti místopředseda a další člen výboru. Před zahájením revitalizace bylo zápisem na prvém listě ve stavebním deníku výslovně uvedeno, že kontaktními osobami ohledně zhotovení díla budou toliko dva konkrétně jmenovaní členové výboru. Přestože dílo nebylo dokončeno, převzaly jej protokolárně osoby odlišné od osob uvedených ve stavebním deníku, leč způsobem konformním stanovám – po dohodě a snad i za úplatu od zhotovitele. Je toto jednání platné, přestože došlo ke zmocnění jiných osob ad hoc pro všechna jednání spojená se zhotovováním díla ? Děkuji.
Darování bytové jednotky(SVJ 2000) s dluhem na úvěru za zateplení
Matka darovala vloni v červnu bytovou jednotku svému synovi.V KN je od toho data zapsán nový vlastník.Matka-nájemník po celou dobu hradí na účet SVJ všechny platby,jako před převodem vlastnických práv na syna.Jelikož nabyvatel jednotky nesplnil oznamovací povinnost dle § 1177/89/2012 Sb.,tak SVJ zatím všechny platby od nájemníka přijalo a evidovalo jako platby vlastníka jednotky.Nyní předseda SVJ zjistil kontrolou na KN změnu vlastníka jednotky a požaduje všechny další platby po nabyvateli jednotky včetně písemného převzetí ručitelského závazku u ČSOB
Stejný výbor a rejstrřík
Bylo již dříve zmíněno, ale chtěla bych znát opravdu kvalifikovanou odpověď: Je-li znovu zvolen výbor a předseda ve stejném složení, je nutno to ohlásit na rejstřík ? Děkuji.
Kdo hradí úvěr vzatý společenstvím vlastníků jednotek prodávající nebo kupujíci bytu?
Dobrý den, v lednu 2015 si vzalo společenství vlastníků jednotek úvěr na zatepleni celého domu. Tento je splácen z fondu oprav. V srpnu 2015 jsem prodal můj byt (OV). V kupní smlouvě je psáno: „Prodávající prohlašuje, že na předmětu koupě nevážou žádné dluhy, věcná břemena nebo zástavní práva ani jiná práva třetích osob. .....prodávající odpovídá za škodu, vzniklou z nepravdivosti tohoto ujištění.“ Kdo hradí od září, tj. po prodeji bytu, příspěvek na splátky úvěru? Starý nebo nový majitel bytu? Nový majitel požaduje ode mne splacení mého podílu úvěru. Prodal jsem nakonec OV-byt s úvěrem a prohlášení v kupní smlouvě mě, jako prodejce, nutí doplatit úver? Má někdo stejné zkušenosti?
Komíny
Mám prosím dotaz. Jsme bytový dům, kde máme všichni své vlastní kotle na topení plynem. Vzhledem k tomu, že je nové nařízení o výšce komína pro poslední patro, musí se provést navýšení. Po tomto navýšení, musí být zároveň provedena i revize komínu. Děkuji
ukončená doba funkčnéího období výboru SVJ
Vážení, prosím o radu.Původní výbor SVJ pozbyl svou platnou dobu činnosti. Prosím,jak postupovat, když si nikdo nevzpomněl opětovné volby na další funkční období? Je pravda, že SVJ vzniklo v r.2003.Nikdo ze členů nemá zájem odstoupit. Děkuji a Vaše rady a pokyny.Dokoupil Jiří
Shromáždění § 1206
Pěkný den.
Asi budu mnohým pro smích, ale potřeboval by jsem konkrétní čísla.
Mám rozpor s předsedou společenství ohledě toho, kolik členů (vlastníků jednotek) je potřeba např pro schválení nových stanov a následně kolik je nutné pro schvalování operativních záležitostí (např opravy) dle NOZ.
Společenství má 65 členů (včetně výboru).
Ve stávajících stanovách je uvedeno: Shromáždění je schopné usnášení, jsou-li přítomni vlastníci jednotek, kteří mají nadpoloviční většinu hlasů. (tedy 33 vlastníků) K přijetí usnesení je zapotřebí nadpoloviční většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek. (defakto z 33 pouze 17).
Odkoupení prostor - je třeba souhlas všech členů SVJ?
Dobrý den,
slyšel jsem, že změnou občanského zákoníku nebude nutný podpis (souhlas) všech členů SVJ při odkupu prostor (např prádelna, nevyužitá místnost apod). Je to pravda nebo se jedná o nepravdivou informaci? Bohužel to zatím nikde nejsem schopen dohledat a vyčíst.
Ďekuji.
Skutečný náklad
Předpis č. 67/2013 Sb. o službách obsahuje…
§ 7 Vyúčtování a splatnost přeplatků a nedoplatků
(2) Poskytovatel služeb ve vyúčtování musí uvést skutečnou
výši nákladů na služby
Dále NOZ obsahuje…
§ 2978 Klamavé označení zboží nebo služby
(2) Klamavost působí i údaj všeobecně vžitý v hospodářském styku
k označení druhu nebo jakosti, je-li k němu připojen dodatek způsobilý
klamat, zejména s použitím výrazu „pravý“,
„skutečný“ nebo „původní“
Předpokládám, že v předpise č.

Poslední komentáře