Ostatní
SVJ - vodomer ma jen nekdo
Dobry den,
jsme SVJ s 12 byty, kde nebyly instalovany vodomery. Nicmene 2 majitele se rozhodli vodomery ve svych bytech instalovat. Vzhledem k tomu, ze instalace neni v technickem provedeni domu lehka, ostatni o tom neuvazuji. Zaroven mame vlastni kotelnu, kde si sami ohrivame vodu.
Me otazky jsou.
Pri vyuctuvani se zminenym dvoum majitelum bude voda rozpocitavat dle ceho (vodomery/spolecna spotreba)? Jak se bude resit rozpocet teple vody, pokud si ji sami vyrabime? Pokud vypocet spotreby podle vodomeru v bytove jednotce, budou zapocteny i pripadne rozdily mezi hlavnim a bytovym vodomerem? Jak rozdily urcit, pokud zbytek domu nema vodomery?
Změna účelu užívání bytu
Je reálné, aby shromáždění rozhodlo s odvoláním na § 1208, f 2 NOZ /„rozhodování o změně účelu užívání domu nebo bytu“/, že byty v domě SVJ nesmí být užívány jinak než k samotnému bydlení vlastníků. Zakazuje se pronájem za jakýmkoliv účelem vč. podnikání (např. k hotelovému ubytovávání)?
Diakritika na portálu SVJ - jděte s tím do Snickers
Na rozdíl od kritiků diakritiky p. Arveno se snažím z textu pochopit obsah.
Dle informací to lidský mozek dokáže i při chybném zápisu slov, např. vynecháním některých písmen, či jejich přehozením.
Je tedy zbytečné pro tyto kverulanty, jejichž mozek to nezvládá, se touto problematikou zaobírat, jen zbytečně zaplevelují tuto diskusi, která se pokouší věnovat daleko zásadnějším věcem.
Refinancování úvěru na revitalizaci SVJ
Popíšu situaci. Rok 2010 Přechod z BD na SVJ. SVJ si bere úvěr na revitalizaci. V zápisu se stanoví výše „příspěvku“ takto.
výše příspěvků členů a výše záloh na úhradu za služby: Svolavatel navrhuje v souladu s přijatým návrhem stanov následující výši příspěvků: Dle článku „na správu domu a pozemku a činnosti podle čl. IV Stanov“ ve výši dle tabulky v příloze. Tato platba zahrnuje:
- Náklady na správu, pojištění, revize, provoz, odměny výboru, za právní a odborné rady, apod.
- Činnosti dle čl. IV., (tj. fond oprav, který s ohledem na předpokládané ručení za úvěr tímto fondem a nikoli našimi byty)
sušárna
Dobrý den, již dlouhou dobu se potýkáme s problémem okolo přístupu do sušárny a mandlovny. Jsme majiteli bytové jednotky v domě, kde je 12 bytových jednotek. Z toho chtějí své prádlo sušit ve společných prostorách jen čtyři majitelé. Prádlo se u nás dá sušit hned na dvou místech – máme sušárnu i mandlovnu. Bohužel se ale předsedkyně SVJ zařekla a nechce, abychom klíče vlastnili (klíče má ona a ještě jedna majitelka). Stejně tak nebyl nikdy brán v potaz náš návrh, abychom o tomto hlasovali. Stojí si za tím, že klíče mají mít jen ony dvě. Teď sošlo k situaci, kdy se předsedkyně SVJ odstěhovala, ale bydlí nedaleko, do jejího bytu se nastěhovala její dcera s rodinou a předsedkyně stále zastává svou funkci.
Stanovy SVJ dle NOZ
Měníme stanovy SVJ, neb název našeho SVJ není v souladu s NOZ. Je možné, abychom obsah ve stanovách přizpůsobovali až v následujících letech s tím, že ty části stanov, které budou v rozporu s NOZ, nebudou platit ? Jde o to, že se údajně připravuje jakási změna v NOZ (?) týkající se určitých případů hlasování v SVJ, kde dnes musí být 100 % souhlas a nově to má být snad 75%. Pak by se z gruntu udělala změna stanov. Jsem srozumitelná ? Husa
výměna vodoměrů
Dobrý den,
naše SVJ má celkem 478 vodoměrů. Z toho letos v.r. 2016 končí cejch platnosti u 78 ks. V roce 2017 provedeme plošnou výměnu všech 478 ks za dálkově odečitatelné. Jaké ohrožení hrozí pro SVJ a co může nastat, kdybychom těch 78 ks neměnily, v případě že budou zcela funkční a budou stejně měněny v plošné výměně další rok 2017 za dálkové.
Děkuji za odpověď
Tomáš JAROLÍM
Parkování ve dvoře
Zdravím, chci se zeptat, mám garáž ve dvoře a soused na mě přišel s tím, že si nesmím nechat postavené auto před garáží. Pročetl jsem si domovní řád a o autech, parkování, apod tam nic není. V katastru je pozemek evidován jako zastavěná plocha a nádvoří. Potom mě dorazilo, když mi soused řekl, že kdyby si někdo postavil auto před mojí garáž (což je společný pozemek) tak nemůžu nic dělat. Pokud by to tak bylo, tak to nechápu. Vysvětlil by mi to prosím někdo?
poplatky vlastniku za sluzby v dome
prosim o info jak postupovat.
V nasem dome /jsme SVJ o cca 10 bytovych jednotkach/, nekolik vlastniku zde
nebydli a sve jednotky vyuziva jako hotel . Jejich hotelovi frekventanti ale
nedodrzuji pravidla civilizovaneho chovani, zaneraduji okoli popelnic na dvore
zvysenou mirou volne pohozenych odpadku a SVJ muselo jiz nekolikrat zaplatit
vetsi castku za vyklizeni techto odpadku.Rovnez z tohoto duvodu doslo
k navyseni poctu placenych popelnic a jejich obsluhy.
Rovnez frekvence pouzivani ostatnich placenych sluzeb v dome, vytah, elektrina, uklid spolecnych prostor je tak zvysena a na tomto navyseni se museji podilet financne i vlastnici, kteri sve jednotky vyuzivaji k vlastnimu bydleni a ne k hotelovemu provozu.
JUSTICE - rejstřík SVJ
Ve výpisu platných údajů je mimo jiného psané: právní forma: Společenství vlastníků jednotek. Název nejvyššího orgánu: shromáždění. Statutární orgán: předseda …, místopředseda....., člen výboru..... Ostatní skutečnosti orgány společenství : – shromáždění vlastníků jednotek, – výbor společenství, předmět činnosti neuveden. Jsme SVJ 2006, na pokyn správce služeb, odhlasovali nové stanovy /opsaný NOZ/. Jak jsem se tady dočetla jsou neplatné, ale s tímto výpisem jsem se nesetkala. Děkuji za Váš názor.
jaru

Poslední komentáře