Ostatní

Převod peněz při převodu garáže do vlastnictví

Vložil sus (bez ověření), 28. Leden 2016 - 10:06 ::

Garáže, původně v majetku SBD, byly převedeny do vlastnictví a vzniklo svj. Jelikož družstvo garáže neopravovalo a nijak do nich neinvestovalo, bylo na svj převedené určité množství peněz, dejme tomu 20000 Kč/garáž. Koho jsou tyto peníze, k čemu mají sloužit a kdo o použití rozhoduje. Peníze na účet družstva vložili nájemci, dnes vlastníci garáží, domívám se, že se to v SBD jmenovalo fond opav.

Judikát

Vložil Anonymous, 28. Leden 2016 - 8:11 ::

Máte někdo při ruce odkaz na judikát ohledně možnosti, že při ustavení SVJ, které vzniklo před účinností NOZu, nemusí být přítomný notář?

Děkuji předem za odpověď.

předseda

Vložil coromoro.martina (bez ověření), 27. Leden 2016 - 19:50 ::

Prosím, jaké práva má samotný předseda, který není vlastníkem svj? Jaké pravomoci má a co všechno může v domě dělat, aniž by se to muselo odhlasovat na schůzi, případně muselo být řešeno výborem? Děkuji

přizpůsobení stanov NOZ a odeslání

Vložil Eva F. (bez ověření), 27. Leden 2016 - 9:33 ::

Prosím o radu (a taky o shovívavost, že už k tomuto bylo řečeno hodně…). V loňském roce jste mi zde hodně pomohli (hlavně Lake)se zápisem volby pověřeného vlastníka do rejstříku, tak snad mi bude jasněji i po tomto příspěvku.. Včera jsem zabředla do diskuzí na toto téma a chci si ujasnit:

naše SVJ vzniklo v roce 2004, první stanovy formou notář. zápisu, není v nich zmínka o nutné účasti notáře při změně

Takže

1. předělám stávající stanovy, kde pozměním těch pár bodů, které teď nebudu rozebírat. Název máme v pořádku, takže nebude třeba žádného zápisu do rejstříku, pouze přiložení listin, tedy bez poplatku.

První členové výboru

Vložil potrebujiporadit (bez ověření), 27. Leden 2016 - 0:43 ::

Dobrý den, budeme letos schvalovat nové stanovy – spíše upravovat . V nových stanovách se uvádí : První členové výboru jsou: ( a to tam prý zůstane na věky…) . Je tím myšleno první členové při vzniku svj to bylo někdy kolem 2001 nebo současní členové výboru. Moc děkuji

uzavírací ventil na stoupačce

Vložil Marti (bez ověření), 26. Leden 2016 - 22:02 ::

Prosím o radu. V prohlášení vlastníka je uvedeno: „Součástí bytu je veškerá jeho vnitřní instalace (potrubní rozvody vody, ústředního topení,elektro­instalace, odpady apod.) kromě stoupacích vedení včetně uzavíracích ventilů.“ Zajímalo by mě, který uzavírací ventil se tím myslí. Ten nad vodoměrem vedoucí ke stoupačce přístupný z bytu nebo nějaký centrální na patě domu ? Začal mi totiž jemně protékat a nevím, zda patří pouze mně nebo se jedná o společnou část domu. Děkuji.

Nájemné

Vložil Magister, 26. Leden 2016 - 14:11 ::

Mějme bytový dům se čtyřmi jednotkami – vše v osobním vlastnictví jediného majitele (fyzické osoby). Jeden byt je pronajímán, smlouva na dobu určitou končí 01.05.2016. Otázka zní, jak zvýšit nájemné, které do této doby bylo žalostně a netržně nízké – která varianta je legální a správná?

1. Zvýšit nájemné jednostranně oznámením nájemci již teď, před uplynutím doby smlouvy,
  2. Prodloužit nájemní smlouvu po uplynutí té stávající a tam stanovit vyšší nájemné. Když odmítne přistoupit na vyšší nájemné, smlouva se neprodlouží a nájemce se vystěhuje.

SVJ zasahuje do soukromého vlastnictví

Vložil Petra (bez ověření), 26. Leden 2016 - 12:28 ::

Dobrý den, vlastním sklep v bytovém domě, kterým prochází stoupačka vody. Okénko do sklepa nechávám pootevřené, aby sklep větral. Jednu zimu voda ve stoupačce zamrzla. Vlastníci místo aby mne kontaktovali a požádali mě o otevření sklepu, tak rovnou vypáčili dveře a zničili mi zámek za cca 500,–, k tomu jsem ještě mlčela. V dalším roce ale, místo toho, aby poučeni touto událostí, přikročili k obalení stoupačky izolací, tak zneužili toho, že bydlím daleko a nemám možnost je kontrolovat a znovu mi vlezli do sklepa, vysadili mé původní sklepní okénko a místo něj instalovali okno neotevíravé. Sklep i okno přitom patří do mého soukromého vlastnictví a ani mě předem nijak nevarovali, že podobnou věc hodlají podniknout. Ze sklepa se jejich zásahem stala nepoužitelná kobka, kde vše okamžitě zrezaví a zplesniví. Navíc díky tomu, že jsem měla v daném roce přeplatek za služby, tak mi z něj nevrátili 3tis jako účet za výměnu sklepního okénka + původní okénko odcizili.

parkování na společném dvoře u bytového domu

Vložil Petra (bez ověření), 26. Leden 2016 - 9:59 ::

Dobrý den, bydlím v bytovce o 6 bytech-ke 3 velkým bytům náleží i garáže, 1 byt ji nemá, garáž má někdo jiný, 2 garsonky garáž nemají.Jde mi o to, že máme v rodině 2 auta, manžel parkuje v garáži ,já na dvoře, ale bylo mi řečeno aťˇsi parkuji jen před svou garáží a ne na prostoru dvora, zabírám tím místo jiným autům.jenže jde o to, že manžel přijíždí později než já, takže by každý den musel s mým autem odjet, zaparkovat do garáže a zase přijet-připadá mi to zbytečné, jen naše rodina využívá garáž pro auto, ostatní jako skladi

Vyuctovaci obdoby zmeneno v konce roku

Vložil Irina (cizinka) (bez ověření), 25. Leden 2016 - 23:27 ::

Dobry den, SVJ reselo udelat vyuctovaci obdobi za elektrinu misto 12 mes.- 13 mes.To je zakonne?)))

Syndikovat obsah